Grand Tokaj

A 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű és egyben legnagyobb szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként több mint 1000 hektár termőterületről, több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.


GRAND TOKAJA borászat alapköveit a Magyar Állam tette le 1948-ban  Szőlő és Gyümölcstermelő Nemzeti Vállalat néven és alapítása óta állami tulajdonban áll. 1993-tól Tokaj Kereskedőház néven volt ismert, majd 2016-ban a minőségi megújulás keretében Grand Tokaj-ra változtatta nevét. A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője.


A fejlesztéseknek köszönhetően a borászat a saját és a felvásárolt szőlőből magasabb színvonalú termékek előállítására képes. A 2014-ben átadott 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnok technológiailag alkalmassá tette a pincészetet a világszínvonalú borok előállítására, 2016-ban pedig megkezdte működését egy 10 millió palack/év kapacitású palackozóüzem.


A korszerűsítés jelentős eredményeket hozott a borászat szőlészeti ágában is: 2013 és 2015 között zajlott a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, és eredményeképpen egy olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer készült, amelynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás. A jövőben további fejlesztések fognak megvalósulni a vállalat tolcsvai telephelyén és Szegiben található pincéjénél.


A Grand Tokajnál található a Tokaji borvidék és egyben Közép-Kelet Európa legnagyobb méretű pincéje, melyet a borászat több mint negyedszázada alakított ki egy közel négyszáz éves kőfejtőből. A Hatalos-hegyen, Szegi és Szegilong határában található pincerendszer öt kilométer hosszan köt össze négy földalatti kőporbányát, melyet a borok érlelésére és tárolására használnak. Hőmérséklete kiváló adottságokat teremt az aszú és a szamorodni fahordós érlelésére és több ezer hordó befogadására alkalmas.


Az egyik legnagyobb különálló egység a Tarsovits terem, amely öthajós elrendezésével 1500-2000 hl bor érleléséhez biztosít optimális környezetet. A pince felső szintjén kialakítottak hat a fő összekötő átjáróból ágazó párhuzamos ágat, ahol 1920-as évjáratoktól kezdődően tárolnak muzeális borokat a legjobb évjáratokból.

A Grand Tokaj pincészet borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza.

A vállalat saját nevét viselő Grand Tokaj prémium kategóriás termékcsaládja palettájának csúcsát képviseli, melyhez kizárólag a legkiválóbb szőlőterületekről származó alapanyagokat használnak fel. A modern borászati technológiák alkalmazásával képesek remekül kihangsúlyozni a tokaji szőlőfajták sajátosságait, páratlan boraik pedig még a Tokajival szemben támasztott hagyományosan magas elvárásokat is messze felülmúlják. Ezeknek köszönhető a Grand Tokaj termékcsalád borainak kiemelkedő ízvilága és rendkívül tiszta karaktere. Az új szellemiséget képviselő borok kiválóságát - már a kezdetektől fogva - számos neves hazai és nemzetközi díj tanúsítja.
További ajánlataink
Kíváncsi nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerje meg legfrissebb ajánlatainkat az Ön számára.
Katalógusok
Vásárolni szeretne?
Igényeljen METRO kártyát
Ha még nem METRO vásárló, tudja meg, hogyan csatlakozhat hozzánk.
Kártyaigénylés