Növényi alapú élelmiszerekkel a fenntarthatóságért; II. Plant-Powered Perspectives – A Növényi Konferencia

2022.11.17.

Jövőbe mutató rendezvénynek adott otthont a METRO Gasztroakadémia 2022. november 10-én: második alkalommal rendezte meg a Növényi Forradalom Nonprofit Kft. a Plant-Powered Perspectives – A Növényi Konferenciát, mely elsősorban az élelmiszer- és vendéglátóipari szereplőket szólította meg.

A tavaly hagyományteremtő jelleggel útjára bocsátott, Csehország, Lengyelország és Szlovákia után hazánkban is megrendezett esemény idén még magasabb színvonalon, még több szereplővel és még hasznosabb programmal jelentkezett. Az előadók és a kerekasztal-beszélgetésekben részt vevők között nagy hagyományú élelmiszeripari cégek képviselői éppúgy szerepeltek, mint start-upok, éttermek szakemberei, vagy a témában elmélyült kutatásokat végző elemzők, publicisták.

 

Nem egy trend, hanem a jövő

A növényi alapú megoldásokat a METRO megkerülhetetlennek tartja a fenntartható élelmiszeripar számára, ezért a vállalat tudatosan támogatja az állati fehérjéket kiváltó vagy azokat helyettesítő alternatívák népszerűsítésére irányuló kezdeményezéseket. A végig teltházas esemény alapgondolatát, a növényi alapú élelmiszerek fenntarthatósági vonzatát Tobias Leenaert vegán stratéga előadása fogalmazta meg: a belga szakember meggyőző adatokkal hívta fel az egybegyűltek figyelmét a klímaváltozás és az állattenyésztés szoros kapcsolatára és a környezetvédelemre.

A II. Növényi Konferencia házigazdája Garami Gábor műsorvezető volt, a panelbeszélgetéseket Galavits Patrik, a Forbes Magyarország és a Direkt36 újságírója moderálta. Mind az előadásokból, mint a kiállítók által felvonultatott bőséges termékkínálatból egyértelműen kiderült, hogy a tavalyi konferencia óta hatalmas előrelépés történt a növényi termékek piacán, és egyre több szereplő ismeri fel, hogy aki nemet mond a növényi forradalomra, a fejlődésre mond nemet. Ahogy Miskolczi István, az esemény mögött álló Növényi Forradalom Nonprofit Kft. egyik alapítója is mondta: „A növényi étrend nem egy trend. Ez a jövő.”

 

Új piacot jelentenek a flexitáriánusok

Az előadások és panelbeszélgetések négy nagy tematika köré csoportosultak, így szó esett piaci- és jogszabályi környezetről, a növényi élelmiszer-előállítás és a vendéglátás legfontosabb kérdéseiről, valamit az üzleti növekedést érintő témákról. Az előadásokból világosan kirajzolódott, hogy bár a húsfogyasztás környezetterhelő szerepe egyre szélesebb körben ismert, a feltétlen szükségességébe vetett tévhit még mindig sok helyen erősen tartja magát – a nagyrészt államilag finanszírozott közétkeztetésben és a végfelhasználók fejében egyaránt. Ugyanakkor az is kiderült, hogy dinamikusan nő a húsfogyasztásukat tudatosan csökkentők, azaz flexitáriánusok száma, akik – az egyelőre kisebbségben lévő vegánok és vegetáriánusok mellett – komoly felvevőpiacot jelentenek a húshelyettesítő termékek számára.

 

BIB Gourmand a jó példával elöljáró Kistücsöknek

A II. Plant-Powered Perspectives Conference – a Növényi Konferencia alkalmat adott egy Michelin BIB Gourmand elismerés átadására is. A táblát Bősze Ákos, a METRO – mint a Michelin Guide partnere – HoReCa üzletágfejlesztési vezetője nyújtotta át egy rövid méltatást követően Csapody Balázsnak, a Kistücsök Étterem ügyvezető-tulajdonosának. A Gundel Károly-díjas szakember a balatonszemesi Kistücsök helyi jellegzetességekre építő vegán menüsorát, valamint a vendéglátóhely sajátos táplálkozási igényekkel kapcsolatos pozitív attitűdjét mutatta be a rendezvényen.

 

Aki lemarad, az kimarad

A rendezvény délutáni vendéglátóipari blokkjának gondolatébresztő előadását a METRO képviseletében Bősze Ákos tartotta, betekintést nyújtva a magyar vendéglátás növényi élelmiszerekhez fűződő viszonyáról. Meglátása szerint a területen még sok a tennivaló, hiszen a vendéglátóhelyek többségének étlapjain a húsmentes választékot még mindig a rántott sajt, rántott gomba jelenti. „A fiatalabb generáció képviselői szignifikánsan több időt töltenek el társaságban vendéglátóhelyeken (akár heti 16 órát), és körükben kifejezetten elterjedtek a vegán, vegetáriánus vagy flexitáriánus diéták. Ha egy társaságban akár csak egyetlen vegán, vagy más speciális étkezést követő ember van, akkor ez az ember fogja kiválasztani, hol egyen az egész társaság. Érdemes megfontolni ezt a tényt, mert aki lemarad, az kimarad.” – mutatott rá a szakember. A METRO Gasztroakadémia egyike azoknak a tudásmegosztó központoknak, ahol növényi alapú gasztronómia mélységeiben megismerhető. Örvendetes tapasztalat, hogy az elmúlt években gyorsuló ütemben nőtt a témával foglalkozó képzések iránti kereslet a vendéglátóipar körében.

 

 

Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseménye, a Plant-Powered Perspectives konferencia főszervezője a Növényi Forradalom Nonprofit Kft. (Bergovecz László, Kaveczki Zsófia, Miskolczi István, Nagy Ervin és Péntek Csaba), az esemény támogatói a METRO és az Unilever Food Solution, médiatámogatója a Trade Magazin. További információkat az érdeklődők az esemény honlapján és Facebook-oldalán kaphatnak.