Csillag Richárd képviseli hazánkat Az ifjúsági szakács világbajnokságon
Budaörs, 2022. május 9.
Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely, Kristinus Borbirtok) fiatal séfje képviselheti hazánkat október 7-én a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2022 Mexikóban, Mexikóvárosban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2022. május 3-án rendezte meg 27. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.
A
versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem
nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box -
alapanyagaiból kellett 3 óra alatt, 3 főre, egy 3 fogásból álló menüsort
(előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.
A
versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a horeca szektor megbízható
partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A
hozzávalók közül az idei évben a meglepetéskosárból fácánt, vöröstonhal filét,
avokádót, jalapeno paprikát, koriandert, lime-ot, kukoricát és érett mangót
kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás
(előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez. A megálmodott ínyencfogásokhoz az
egyéb friss alapanyagokat a fiatal séfek a budaörsi METRO zöldség-gyümölcs
osztályán helyben, maguk válogatták össze. Az ételek elkészítéséhez a Thermomix
készülékeket a Minikonyha Kft. biztosította.
A
verseny technikai igazgatója: Kovács Lázár (Lázár Chef), aki kóstoló
zsűritagként és a magyar versenyző felkészítőjeként maga is részt fog venni a
mexikói világbajnokságon.
A
konyhai zsűri tagjai: Barka Áron, Sándor Dénes
A
kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület
elnöke), Ádám Csaba, Bicsár Attila, Pesti István, Segal Viktor
A
konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos
felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai:
ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az
adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.
Jeunes
Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2022. évi dobogósai:
1.
helyezett: Csillag Richárd, a Lokal47 ifjú szakácsa, aki képviseli
Magyarországot a 2022. október 7-én Mexikóban megrendezésre kerülő
világbajnokságon.
Főétel:
Sült fácán, hagymakrémmel töltött saláta, chilis kukorica
Desszert:
Mangó mille-feuille
2.
helyezett: Huang Baoshan, Kert Bisztro
3.
helyezett: Tóth Gergő, Vakvarjú Csónakház Étterem
A
versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából
érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof
késkészlettel jutalmazták.
A
zsűri külön dicséretben részesítette a dobogósokat, tekintettel arra, hogy az
elmúlt évek versenyeinek a legszínvonalasabb desszertjeit készítették el, a
cukrász pályán is kiemelkedő teljesítményt nyújtva, továbbá a konyhai munkájuk
is kiemelkedő volt.
Érdemes
követni az ambiciózus fiatal séfek pályafutását, hiszen a Jeunes Chefs
Rôtisseurs Competition nem egyszer bizonyult már a Bocuse d’Or előszobájának. A
nemzeti döntő dobogósainak szívből gratulálunk!
A
METRO Kereskedelmi Kft.-ről:
A
METRO Kereskedelmi Kft. 1993 óta működik Magyarországon, elsőként lépett be a
nemzetközi kereskedelmi vállalatok közül a magyar piacra. Jelenleg 13 áruházzal
áll profi vevői szolgálatára az ország számos pontján teljes körű megoldásokat
kínálva a kereskedelmi és gasztronómia tevékenységekhez. A METRO Kereskedelmi
Kft. Magyarországon több mint 2000 főt foglalkoztat, bruttó árbevétele a
2019/2020-as pénzügyi évben 197 mrd Ft volt. Anyacége, a METRO AG egy vezető nemzetközi
nagykereskedelmi vállalat, melynek specialitása a szállodák, éttermek és
vendáglátóegységek (HoReCa), valamint az önálló kereskedők igényeinek
kiszolgálása. A Társaság 30 országban működik, világszerte több mint 95 ezer
főt foglalkoztat. A 2020/21-es pénzügyi évben a METRO 24,8 milliárd eurós
árbevételt realizált.