A svédek, az osztrákok és a finnek lettek a legjobbak a fiatal szakácsok európai versenyén

 

A hétvégén zárult a háromnapos Euroskills bajnokság, amelynek idén Budapest adott otthont. A különböző szakmák 25 év alatti művelőinek Európa-bajnoksága látványosan mutatta be az egyes mesterségek szépségeit a nagyközönségnek. A versenyen 39 szakma képviseltette magát 500 versenyzővel. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte.

 

Az Euroskills bajnokságot kétévente szervezik meg a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. Idén Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy szeptember 26. és 28. között megrendezhesse a „szakmák olimpiájának”, vagyis a WorldSkills világversenynek az európai döntőjét. A versenyen természetesen képviseltette magát az itthon is egyre népszerűbb és folyamatosan fejlődő szakácsmesterség, amelyhez a gasztronómiai élet kiemelt partnere, a METRO Nagykereskedelem biztosította a legfontosabb alapanyagokat és a professzionális konyhai eszközöket.

Az Euroskills bajnokságon – ami a világ legnehezebb megmérettetései közé tartozik – a hasonló versenyektől eltérően nem csupán az elkészült fogásokat és a tálalást értékelik, hanem azokat a képességeket és technikai tudást is, amelyek elengedhetetlenek a professzionalizmushoz, így például a zöldségek szakszerű felvágását vagy a tálalás előkészítését. Az eseményen 24 európai országból érkező fiatal szakács mérte össze a tudását. A versenyfeladatok között consommé (erőleves), amuse-bouche (vendégváró falatok), szarvasgerinc és pisztráng elkészítése szerepelt.

A szakács szakma versenyén végül a svéd Viktor Thulin bizonyult a legjobbnak és talán nem véletlenül. A svédek a csúcsgasztronómia élvonalához tartoznak, a titkuk az, hogy egy sokkal organikusabb, természetközelibb irányba mentek el, mint mások. Természetes alapanyagokkal dolgoznak, és nagyon jól össze tudják hozni azt az ízvilágot, ami szinte mindenkinek bejön. A sikerük azonban nem csupán ennek köszönhető, hanem a profi hozzáállásuknak is, hiszen már a fiatal szakácsokat is a szakma legnagyobbjai, korábbi Bocuse d’Or döntősök és nyertesek képzik.

További ajánlataink
Vásárolni szeretne?
Igényeljen metro kártyát
Ha még nem METRO vásárló, tudja meg, hogyan csatlakozhat hozzánk.
Kártyaigénylés
Korszerű honlapra vágyik?
Hozza létre saját honlapját ingyen
Tudja meg, mennyi lehetősége rejlik honlapkészítő felületünkön.
Bővebben