Kiss Erik képviseli majd hazánkat a szeptemberi, tajvani Ifjú Szakácsok Világbajnokságát

Idén a METRO Gasztroakadémia adott otthont a Chaîne des Rôtisseurs világszervezet által szervezett nemzetközi verseny hazai előválogatójának. A rangos eseményen összesen tizenkét 27 év alatti séf mérettette meg magát. A hazai versenyt Kiss Erik nyerte (Four Seasons), így szeptember 7-én ő képviseli majd hazánkat Tajvanon, a világbajnokságon.

Sokan egyenesen a Bocuse d’Or előszobájának tekintik a szigorú szabályokkal rendelkező versenyt, amelyen 27 év alatti szakácsok indulhatnak el. A „Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs” a világ egyik legrégibb és egyben legkiterjedtebb, nem szakmai alapon szerveződő egyesülete. A nívós közösség 72 országból közel 21 000 tagot tudhat magáénak, akik között ott vannak a világ legnevesebb séfjei és étterem-tulajdonosai is. Magyarország kiemelkedő helyet foglal el a szervezetben, hiszen hazánkban több mint száz olyan vendéglátóegységgel találkozhatunk, aki tagja ennek a közösségnek.

Az egyik legnagyobb hazai Chaîne-ház a METRO Kereskedelmi Kft., amelynek Gasztroakadémiáján immár 5. alkalommal rendezhették meg a rangos nemzetközi szakácsverseny előválogatóját. A megmérettetésen az áruházlánc saját versenyzőt is indított, a hazai Bocuse döntőn a legjobb commis díját elnyerő Friderika Spekova személyében. Rajta kívül még tizenegyen szálltak ringbe azért, hogy hazánkat képviselhessék a világbajnokságon.

A megmérettetésen a séfek kóddal adják le az elkészült fogásokat, így még maguk a zsűritagok sem tudhatják, hogy kinek a versenyfogását értékelik. További kihívást jelent, hogy a résztvevők csupán fél órával a főzés kezdete előtt tudják meg a kötelezően felhasználandó alapanyagokat. A Chaîne-elnökség a METRO-ban mindig megtalálható alapanyagokból idén a borjúkarajt, a tigrisrákot, a pakcsojt, a friss málnát, a fürjtojást és egy 70 %-os étcsokoládét választották, amelyeket az áruházlánc minőségi áruválasztékából kaptak meg a versenyzők.

A fiatal séfeknek összesen három óra állt a rendelkezésükre, hogy egy háromfogásos ételsort elkészítsenek. Friderika Spekova felkészülésének szakmai segítői Volenter István (67 étterem) és Sárközi Ákos (Borkonyha) séfek voltak. A 3 fős konyhai, valamint a 9 fős kóstoló zsűri idén is a Chaîne-házakból érkező, a magyar gasztronómiai életben meghatározó szerepet betöltő szakemberekből állt össze, köztük volt a tavalyi nyertes, Pereszlényi Alexandra (Gundel étterem) is.

Szoros versenyt végül Kiss Erik nyerte meg a Four Seasons étteremből, így ő képviselheti Magyarországot 2018. szeptember 7-én a tajvani világbajnokságon.

További ajánlataink
ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ön is értesülhet legfrissebb ajánlatainkról.
Hírlevél feliratkozás
korszerű honlapra vágyik?
hozza létre saját honlapját ingyen
Tudja meg, mennyi lehetőség rejlik honlapkészítő felületünkön.
Bővebben