Minden, ami sütőtök

Egyszer édes, egyszer pikáns

Minden, ami sütőtök

Aligha találunk olyan változatos módon felhasználható növényt, mint a sütőtök. Pontosan e tulajdonságának köszönhető, hogy a kreatív szakácsok a legkülönfélébb ételkülönlegességeket képesek elkészíteni belőle. Mivel sajátos ízvilággal rendelkezik, nagyszerűen kombinálható szinte bármilyen összetevővel, legyen az gyógynövény vagy fűszer, illetve számtalan módon elkészíthető – akár édesen, akár pikánsan. Néhány fajtának magas a víztartalma, így azok levesek készítéséhez a legmegfelelőbbek. A szárazabb, lisztesebb belsejű változatok húsa inkább a sütéshez alkalmasabb, illetve az édesebb fajták kiváló alapanyagai a desszerteknek és a salátáknak.

A tökéletes ízharmónia eléréséhez a tökhöz markáns hozzávalókat kell választanunk. Ilyen összetevő lehet a vöröshagyma, a fokhagyma, olyan zöldfűszerek, mint a bazsalikom, a menta, az oregánó, a zsálya, a majoránna vagy a rozmaring – természetesen az utóbbiak, ha lehet, mind frissen szedve. A só és bors mellett ízesítésként használhatunk csilit, curry-t, pirospaprikát, fahéjat és gyömbért is.

A legtöbb tökfajta héja különösen kemény és ehetetlen. Ez alól a szabály alól egy kivétel azért mégis létezik, ez pedig nem más, mint az óriás sütőtök, amelyet sok helyen Hokkaido tökként is ismernek annak származása miatt. Ennek a tökfajtának a héja főzést követően bátran elfogyasztható. A tök pucolásához, illetve szeleteléséhez használhatunk elektromos kést vagy akár konyhai bárdot is. Opció lehet még, ha a tököt egy 200 fokra felhevített sütőben mérettől függően fél-egy óra alatt elősütjük, vagy késsel több helyen beirdalva 15-60 percig előfőzzük. Ezután már könnyen felapríthatjuk, illetve meghámozhatjuk azt.


TIPP

Egyszerűen megállapíthatjuk, hogy a tök érett-e: amikor megkopogtatjuk a héjat, akkor üreges, kongó hangot kell, hogy halljunk.


Tudta?

Habár a tökre leginkább zöldségként hivatkoznak, növénytani szempontból mégis gyümölcs – valójában a világ legnagyobb bogyós gyümölcse. 

Sütőtökös receptek
tök latte macchiato
Tovább a recepthez
Tök latte macchiato
Sütőtök pite
Tovább a recepthez
Sütőtök pite