Csokoládé

Minden, amit egy édesszájú csokoládérajongónak tudnia kell a csokoládéról.

A csokisztori

A csokoládéból készült finomságok ma is ugyanúgy kényeztetik végtelen variációikkal az édesszájúakat, mint 3000 évvel ezelőtt. Az ősi maja és azték kultúrák a kakaófának gyógyító hatást tulajdonítottak, maga a kakaóbab a primitív népek hivatalos fizetőeszköze is volt. A víz, kakaó, vanília és erőspaprika elegyéből az aztékok által évszázadok alatt kifejlesztett „keserű víz” a mai fogyasztók édesebb csokoládéitalává nőtte ki magát. A 19. század a szilárd csokoládé felemelkedésének időszaka volt, ami azóta számtalan formában kapható.

A csokoládé szárított és fermentált kakaóbabból készül. A kakaófa a déli szélesség 23 fok és az északi szélesség 23 fok közötti trópusi országokban – mint Costa Rica, Peru, Indonézia, Ghána, Elefáncsontpart – terem. A legkiválóbb és legkülönlegesebb csokoládék főleg Criollo, Trinitario és Nacional kakaóból készülnek. Egyetlen csokoládé majdnem 600 féle ízt tartalmazhat.

Ma a gyümölccsel, chilivel és akár a gyömbérrel való rendhagyó kombinációk virágkorukat élik. Annak ellenére, hogy ezek az édes kísértések a legkülönbözőbb formákat öltik, a klasszikus verziók is stabilan tartják pozíciójukat a laza, könnyed mousse-ban, ízletes süteményekben, a krémes szószokban, ropogósabb kemény borításokban stb. 

 

 

Ízletes verziók

Az étcsokoládénak akár 70%-nál is magasabb a kakaótartalma.  Íze különösen jól passzol a csípősebb ízesítésekhez. Az 55% kakaótartalmú csokoládé kifejezetten kedvelt és jól kiegészíti a különböző töltelékeket, valamint a cukorkák méltó bevonata. 

A tejcsokoládé magas tejportartalma miatt puhább és könnyedebb, illetve magas cukortartalma teszi édesebbé.

A félédes étcsoki 48% kakaótartalmával szilárdabb, nehezebben olvad. Éppen ezért ideális sütemények, édességek, desszertek dekorálásához.

A fehér csokoládé tulajdonképpen nem is csoki, mivel nem tartalmaz kakaót. Legalább 20% kakaóvajat viszont igen, a tetszetősebb dekorációk kiváló alapanyaga.

 

 

 

Csokoládé és mogyoró

A csokoládé és a ropogós mogyoró nemcsak harmónikusak együtt, de bizonyítottan jó hatással vannak a szívre, a keringésre, és ráadásul az édességkedvelők nagy kedvencei. Kiváló alapanyagai a desszerteknek, de segítségükkel a zöldség és húsételeket is újra tudjuk definiálni.

 

 

Tipp

 

A csokoládé nagyon érzékeny a hőmérsékletre. 12-18 °C között, száraz helyen kell tárolni, ahol más szagokat nem tud felvenni. A túl magas vagy túl alacsony hőmérsékletet az íze bánja, ráadásul a külalakja is megszenvedi. Túl nagy melegben ugyanis a kakaóvaj elválik a kakaómasszától, és csokink szürke lesz. 

 

 

Kóstolás

 

A csokoládékóstolás és a borkóstolás folyamata hasonló. Vizuálisan a csokoládénak selymes, fényes felülettel kell rendelkeznie, és mint egy jó bornak, illatában komplex aromákat (pl.: virágos, gyümölcsös, pikáns) kell mutatnia.  Az íznek a lehető legharmónikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak kell lennie keserűségében, édességében, savasságában. 

 
További ajánlataink
Kíváncsi nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerje meg legfrissebb ajánlatainkat az Ön számára.
Katalógusok
Ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ismerje meg a legfrissebb ajánlatainkat.
Hírlevél feliratkozás