Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Színtiszta luxus

A kaviár nemcsak a fényűzés szinonimája – íze az egyik legfinomabb, amit valaha is megkóstolhatunk. A halikrát az egész világon nagyobb becsben tartják, mint szinte bármilyen más ételt. Kreatív ötletekkel pedig még fokozhatjuk is az élményt.

A kaviár nem mindig számított luxuscikknek – a 19. század derekáig a szegény emberek eledele volt. A Kaszpi-tengeri és volgai halászok réges-régen felismerték kiváló ízét és magas tápértékét, de nagyon keveset tudtak eladni, mivel korszerű hűtési módszerek hiányában hamar megromlott. Az Egyesült Államok néhány vidékén ugyanebben az időben olyan nagy volt a tokhalfélék populációja, hogy szinte végtelen bőséggel állt rendelkezésre a kaviár. A bárokban ingyen szolgálták fel, már csak azért is, mert sós íze szomjassá tette a vendégeket, így felpörgette az üzletmenetet. Miután megjelentek a korszerű hűtési technológiák, ugyanakkor drasztikus csökkenésnek indult a tokhalfélék állománya, a halikra ritka és értékes kuriózummá vált.

A legkeresettebb kaviár ma is a tokhalfélék ikrája. A három legfontosabb kaviárfajtát az ikrákat lerakó halak orosz nevéről keresztelték el: a beluga kaviárt a viza, az oszetrát a vágótok, a szevrugát a sőregtok rakja le. A belugát többnyire kék, az oszetrát sárga vagy zöld, a szevrugát piros fedővel lezárt dobozba töltik. A sótartalom ugyancsak fontos megkülönböztető kritérium. Az ínyencek a maloszol (oroszul „kevés só”) kaviárra esküsznek, aminek sótartalma kevesebb mint 6 százalék. Létezik azonban 10-20 százalék sótartalmú hordós kaviár is, ami viszont sokkal tovább eláll, mint a maloszol. A hal kifogása és felbontása után egyébként az ikrák átlátszóak maradnak, és csak a sózás hatására veszik fel a színüket.

Hogy az érzékeny halikra ne veszítsen a frissességéből, fontos, hogy a megfelelő hőmérsékleten tároljuk. A -2 és 0°C közötti tartomány tekinthető ideálisnak. Ezen a hőmérsékleten a tipikus dobozban tárolt kaviár körülbelül egy hónapig őrzi meg a szavatosságát. A felnyitott doboz tartalmát azonban néhány napon belül el kell fogyasztani. A pasztőrözött – vagyis rövid időre 60°C-ra felmelegített – kaviár, amelyet rendszerint üvegbe töltenek, hűtve mintegy 9 hónapig marad jó. Lefagyasztani két okból sem lehet a kaviárt: egyrészt az ikrákban sok a fehérje, aminek az íze drasztikusan megváltozik a fagyasztástól, másrészt az ikrák a felengedés során felrobbannának.

Ha szeretnénk maximálisan kiélvezni a kaviárt, hűtve, de ne jéghidegen tálaljuk: 20 perccel a felszolgálás előtt vegyük ki a hűtőből. Egyáltalán nem vall rossz ízlésre, ha a felnyitott dobozban helyezzük az asztalra a kaviárt, de természetesen hűtött üveg- vagy porcelánedényekben is tálalhatjuk, csak vigyázzunk, hogy az érzékeny ikrácskák ne nyomódjanak szét, amikor a dobozból áttesszük őket. Fontos az evőeszközök helyes megválasztása is: ne használjuk rozsdamentes acél vagy ezüst étkészletet, mivel a fém oxidációja elrontja a kaviár ízét. A legtöbben gyöngyház kanalat használnak, de a porcelán- és műanyagkanalak is megfelelnek

metro-kaviar-og
Kísérőitalok
A nyugati világban általában pezsgőt isznak a kaviárhoz, keleten viszont  ̶  beleértve a legfontosabb kaviártermelő országot, Oroszországot is  ̶  jó minőségű vodkát szolgálnak fel hozzá. Mindkét kombináció kiváló – annak, aki megszokta az egyiket, érdemes kipróbálni a másikat is.

Aki kaviárt eszik, az a halikra ízét szeretné érezni elsősorban, ezért a köreteknek visszafogott ízűeknek kell lenniük. A leggyakrabban (fehér) kenyeret, omlettet vagy blinit szolgálnak fel hozzá. A burgonya is megfelelő, méghozzá minden formájában: a krumplis pogácsa, a rakott krumpli vagy egy egyszerű krumplileves is fényűző fogássá válik a kaviár társaságában. Sok ínyenc a tyúk- és fürjtojást is remek köretnek tartja a halikrához.

TUDTA?
Hosszú évekig minden kísérlet kudarcot vallott, hogy a tenyésztett tokhalakból kaviárt nyerjenek ki. A halgazdaságokból származó kaviár csak az elmúlt néhány évben kezdte felvenni a versenyt az élővízből fogott halak ikrájának ízével.


Tipp: Az igazi kaviár megfizethetőbb alternatívái a más fajtájú halak ikrái. A legelterjedtebb a pisztráng- és a lazackaviár. Mindkettő narancssárga színű. A tengeri nyúlhal (Cyclopterus lumpus) fekete színű ikráját is gyakran szolgálják fel kaviár helyett.