Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Kiadós, friss köretek

Ahol szaftos sertéscsülök és sült csirke gőzölög a tányérokon, a hatalmas nyárson pedig egész ökör sül, ott a finom köretekért sem kell a szomszédba menni. A hagyományos bajor saláták remekül egészítik ki ezeket a laktató fogásokat.

metro-kiados-friss-koretek-01
A tipikus bajor burgonyasaláta roppant kiadós, mégis elég könnyű. A szeletelt krumplit a világ szinte minden táján felhasználják salátákban különböző fűszeres alapanyagokkal kombinálva. Bajorországban azonban meglepetés érheti a külföldi látogatót, igaz, kellemes: itt nem nehéz, zsíros majonézzel, hanem ízletes vinaigrette-tel tálalják a krumplisalátát. A vinaigrette-et melegen készítik valamilyen húsalapléből, ecetből, hagymából, sóból és borsból, és ebbe teszik a burgonyaszeleteket. Legutoljára adják hozzá az olajat. Akár a meleg öntetet öntik a krumplira, akár a krumplit vágják bele a kész öntetbe, az eredmény egyformán ízletes.

Megfelelő krumpli a tökéletes salátához

A salátához értelemszerűen a salátának való, „szappanos” burgonyafajták a legjobbak. Formájukat megtartják a főzés során, nem főnek szét, és könnyen szeletelhetők. Akkor sem törnek össze, amikor a salátát összekeverjük, feltéve, ha nem főztük túl sokáig. A vinaigrette-et ráöntve lédús, ízletes salátát kapunk. Akkor lesz tökéletes az íze, ha egy ideig hagyjuk, hogy a burgonya összeérjen az öntettel. Ugyanakkor nem kell kivárni, hogy a saláta kihűljön, mielőtt tálaljuk.

Bereznay Tamás tippje: Akik a határozottabb ízeket kedvelik, sült szalonnakockákkal is feldobhatják a burgonyasalátát. Vékony uborka- vagy retekszeletekkel pedig frissebb hatásúvá tehetik. A metélőhagyma, a zsálya és a petrezselyem kiváló díszítés.