Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Nyári kávé koktélok

A meleg nyári napokon szívesen kortyolgatunk valamilyen hűsítő kávés készítményt. A klasszikus, de kissé a desszert kategóriába sorolható bécsi jeges kávé, s a görögök megunhatatlan, de kávé szempontjából kétes alapokon mozgó frappéja mellett - a nyár folyamán - számtalan izgalmas, könnyed, újszerű kávé alapú itallal kényeztethetjük magunkat.

A speciality kávék és kávézók terjedésével egyre több helyen találkozni a hidegen áztatott kávéval. Ehhez nem árt egy speciális, erre a célra kifejlesztett eszköz, a megfelelő (enyhén pörkölt, gyümölcsös jegyeket magán viselő) kávé, s némi türelem. Ennél a kávénál ugyanis a meleg vizet és a nyomást, az idő és a türelem váltja fel, akár egy éjszakán át is tarthat, amíg a megfelelő szemcseméretűre darált kávén szép lassan átér a folyadék, s az edényben ott vár ránk a könnyed, illatos, gyümölcsös, hideg kávé. Ami kitűnő alapja lehet számtalan koktélnak.

A hidegen lecsöpögtetett kávét könnyedén ízesíthetjük különféle szirupokkal, s egy kevés alkohollal is felturbózhatjuk. Megbolondíthatjuk pezsgővel, proseccoval, de a klasszikus koktélok nyomvonalát követve, akár komplikáltabb italokat, valódi koktélokat is alkothatunk belőle, illetve a már létező koktélokat egészíthetjük ki, alakíthatjuk egy kis kávé hozzáadásával. 

metro-cikkek-kavekoktel-460x307

Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a kávécseresznye héja is, azaz a cascara, amit ma már véletlenül sem dobnak ki, inkább kiszárítják és teát készítenek belőle. A rendkívül kellemes, üdítő tea szintén kitűnő alapja lehet számos nyári italnak. A cascaraból készíthetünk limonádét, építhetünk rá sangriához hasonló partiitalt.

A kávélimonádé nagyon kellemes és jó ital, alkohollal és anélkül is bármilyen nyári partin megállja a helyét. Összetevői – a kávé vagy cascara mellett – citrom, lime vagy narancslé, valamilyen cukorszirup, illetve egy kevés zöld fűszer. A citrusokon kívül a szezonális gyümölcsök is helyt kaphatnak benne, a bogyós gyümölcsöket - mint például a málna, szeder, piros ribizli, fekete áfonya - egészben is a pohárba dobálhatjuk, illetve készíthetünk belőlük egy tartalmas szirupot, amivel könnyedén édesíthetjük és ízesíthetjük a kávélimonádénkat. Ehhez semmi másra nincs szükség, csak egy kis cukorszirupra, amiben rövid ideig megfuttatjuk a  gyümölcsöt, majd pépesítjük. Szépen színezi, ízesíti az italt és közben plusz textúrát is biztosít neki.

A citrusok nem csak a hidegen lecsöpögtetett kávéhoz és a kávécseresznye-teához passzolnak. Ha nincs időnk, vagy csak egyszerűen az olasz hangvételű kávékat kedveljük, akkor sem kell lemondanunk a kávékoktélokról. Egy friss, markáns eszpresszó vagy egy tartalmas lungo is jó alapja lehet a kávélimonádéknak. A gyümölcsökkel, szirupokkal kiegészített kávés italokat főleg napközbeni kávézások, villásreggelik, üzleti ebédek, estebédek mellé érdemes kínálni.

A koktélok készítésekor nem kell teljes mértékben száműznünk a tejet, bizonyos italok készítésekor tejszínnel, teljes tejjel, illetve magtejekkel is kiegészíthetjük a készülő kávés koktélunkat.