Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Útmutatók borrajongóknak, a siker és a bukás bírái

A pontszámok segítenek eligazodni a borrajongóknak, hogy az eléjük került tétel mennyire számít különlegesnek. A különböző nemzetközi pontozási rendszerek nemcsak egységes sorvezetőt jelentenek a világ borainak értékeléséhez, hanem gyakran azt is eldöntik, hogy egy bor sikeres lesz-e, vagy megbukik.

A legbefolyásosabb értékelési rendszer vitán felül a Robert Parker amerikai borkritikus által megalkotott Parker Points (PP). Parker évente kiadott pontszámai a nemzetközi borkereskedelem aranystandardjai, különösen a bordeaux-i borok tekintetében. Csapatával Parker immár 30 éve kóstolja végig a legfőbb borvidékek nemzetközileg ismert tételeit, borkalauzuk és „The Wine Advocate” című magazinjuk fogalomnak számít. Parker rutinja tekintélyt parancsoló, ám sokan bírálják túlságosan is nagy befolyását. Értékelése az amerikai iskolarendszer osztályozási sémáját követi, a borok 50 és 100 pont közötti „érdemjegyet” kapnak. A 80 pont feletti borok átlagon felülinek számítanak, a 90 pont felettiek kiválóak, a 96 feletti pontszám pedig csúcsbort jelöl. Ha Parker és munkatársai úgy ítélik meg, hogy éréssel még javulni fog a borok minősége, azt „+”-szal jelzik. Parkernek azonban kritikusai is vannak. „Robert Parker: Egy mítosz anatómiája” című könyvében volt kollégája, Hanna Agostini elfogultsággal vádolta meg egykori főnökét. Agostini szerint Parker hagyja magát befolyásolni a kereskedők által, túl kevés időt tölt a fontos bortermelő országokban, és korántsem olyan pártatlanul bírálja a borokat, ahogy állítja.

Az olasz borok szerelmeseit a Gambero Rosso című borkalauz igazítja el. A Vini d’Italia című alapkiadás egy és három borospohár (bicchieri) közötti értékeléssel látja el az olasz borvidékekről származó tételeket. A kalauz független szakértői évente 40 ezer tételt kóstolnak végig vakteszten, ezek fele kerül bele a kiadványba. 2013-ban négyszáz bor kapta meg a legmagasabb, (három poharas) minősítést, a tre bicchierit. A két pirosra színezett pohár azt jelzi, hogy az adott tétel majdnem hármat kapott, csak az utolsó kóstolási körben maradt le arróla.

Spanyolországban José Peñín borkritikus kalauza, a Guía Peñín az ínyencek etalonja. Peñín és csapata Parker 100 pontos rendszerében értékeli a spanyol borvidékek felhozatalát, azzal az eltéréssel, hogy nem öt, hanem hat minőségi kategóriába sorolják a borokat. A legalsó a „nem ajánlott bor” (50-59 pont), a legfelső a „kivételes bor” (95-100 pont). A kóstolás nem vak. Az értékelés mellett a Guía Peñín információkat tartalmaz az egyes borvidékekről, és táblázatokban foglalja össze az évjáratok alakulását.

metro-borbiralati-rendszerek-06
metro-borbiralati-rendszerek-04
metro-borbiralati-rendszerek-03
A Guide Hachette des Vins kalauz a francia, a luxemburgi és a svájci borokról ad évente részletes tájékoztatást. Vakteszt alapján 10 ezer tételt válogat be a zsűri a kiadványba, és ezeket egy, kettő vagy három csillaggal értékeli. Ebben a kalauzban is találunk információt a borvidékekről, az évjáratokról, sőt még ételajánlatokat is tartalmaz.

A Gault Millau Deutschland a 100 pontos rendszerben értékeli a német borokat és pincéket. A 100 pontot évente mindössze néhány tétel kapja meg. Az első körben nyílt kóstolással lövik be a borok minőségét, majd vakteszttel ellenőrzik az eredményt. A 13 német borvidékről szóló információk és az évjárat-táblázatok mellett a Gault Millau megválasztja az év borászát, feltörekvő borászát, felfedezését, sommelier-jét, borsorát és borgyűjteményét is.

További nemzetközi borkalauzok:

 • Falstaff (Ausztria): A német nyelvterület, valamint Spanyolország, Franciaország és Olaszország borait értékeli.
 • Platter’s South African Wine Guide: Öt csillagos rendszerben pontozza a dél-afrikai felhozatalt.
 • Guía de Vinos de Chile: Maximum hat borospohárral minősíti a chilei borokat.
 • Eichelmann Deutschlands Weine: Az egyes tételek mellett a pincéket is pontozza.
 • I Vini di Veronelli (Olaszország): A Három csillagos rendszer kis módosítással: a legjobb tételek egy napocskát is kapnak.
 • Le Guide Bettane & Sesseauve des Vins de France: Rendkívül széles merítésű kalauz 20 pontos szisztémával.
 • Le Guide des meilleurs vins de France: A pontszámok mellett pince- és borvidéki leírásokat, és évjárat-információkat tartalmaz.
 • Guía Proensa (Spanyolország): Andrés Proensa 100 pontos rendszere annyiban különleges, hogy 50 alatti pontszámokat is oszt.
 • Decanter (Nagy-Britannia): Az értékelések mellett a magazin kiosztja a „Decanter Év Embere” címet is.
 • Hugh Johnson's Pocket Wine Book (Nagy-Britannia): Négy csillagos rendszere mellett fajtalexikont is tartalmaz.
 • Jancis Robinson: A világ egyik legismertebb kritikusa 20 pontos skálán helyezi el a borokat.
 • James Halliday Australian Wine Companion: Évente kiadja a 200 legjobb ausztrál tétel listáját.
 • Stephen Tanzer's International Wine Cellar: Parker után a második legbefolyásosabb amerikai szakíró. 100 pontos skálán osztályoz.
 • Wine Enthusiast Magazine: Szintén a 100 pontos rendszert használja, emellett megválasztja a szerkesztőség kedvenc tételét, a legjobb vételt és a legjobb gyűjtői bort.
 • Wine Spectator: Észak-amerikai magazin 100 pontos rendszerrel. Összeállítják az év 100 legjobb borának listáját is.
metro-borbiralati-rendszerek-01
metro-borbiralati-rendszerek-02