TISZTELT PARTNERÜNK! 

 

A forgalom visszaesése az országban mindenhol érezhető, a járvány minden vendéglátóhelyet érint kivétel nélkül. Ilyen helyzetben a forgalom csökkenése elkerülhetetlen, de jól átgondoltan üzleti eredményét védheti. Mindennél fontosabb, hogy a vállalkozás ki tudja termelni a működési költségeket. Segítségül összegyűjtöttük a külföldi és a magyar piac legjobb gyakorlatait, hogy vállalkozásának könnyebb legyen átvészelni ezt a kihívásokkal teli időszakot. 

 

 

1.            Változtassa / Csökkentse a kínálatot

Jó minőségű alapanyaggal dolgozzon! Ne halmozzon fel sokféle alapanyagot, mivel nem kiszámítható és nem stabil a vendégfrekvencia. Próbáljon inkább friss alapanyagot beszerezni. A vendégek, akik mostanában látogatnak el Önhöz, értékelik a változó kínálatot valamint a minőségi ajánlatot, és általában hajlandóak magasabb árat fizetni az időszakos ajánlatokért. 

 

2.            Készüljön új szolgáltatásokkal

Jelen szabályozás szerint az éttermek vendégeket nem fogadhatnak. Az irodaházak kiürültek és otthoni munkavégzésre álltak át, ezért fontos vendégeket veszíthet. Változtasson ajánlatain annak érdekében, hogy továbbra is ki tudja szolgálni vendégeit még akkor is, ha ők nem mennek be Önhöz. Készítsen menüt, valamint házhozszállításos ajánlatokat. Sőt, az otthon maradók körében nőni fog az igény az egészséges, jobb minőségű termékek/ételek iránt. A vendégei szűkebb körben ugyan, de továbbra is ünnepelni fogják születésnapjukat, valamint az esküvőjüket is megtartják. Rájuk összpontosítani mindenképpen megtérül majd. Ne csak adagokban és készételekben gondolkodjon:ajánljon félkész ételeket (pl pácolt sous vide-olt húsokat); árusítson hűtött készételeket, amelyeket a vendégek bármikor felmelegíthetnek; kínáljon nagyobb adagokat, amiket az otthonlévők lefagyaszthatnak, és későbbi időszakban is elfogyaszthatnak; kerülje a megszokott házhozszállított ételek körét (pl.: pizza), mert rengeteg piaci szereplő van ,és ezeket az ételeket a vendégek hamar megunják. A vendégek előszeretettel fogyasztják a szezonális termékeket (pl: medvehagyma, spárga). 

 

3.            Csökkentse a személyi költségeket

Ebben a helyzetben egyértelműen érdemes a szabadságokat kivenni és a túlórákat lecsúsztatni. Munkatársaival folyamatosan egyeztessen a jelen helyzet gördülékeny megoldása érdekében. Fizetés nélküli szabadságot is kínálhat alkalmazottainak, ha a vírus miatt kivételes családi körülményekkel kell foglalkozniuk. 

 

4.            Készítsen pénzügyi tervet

Pénzügyi terv segítségével egyben tekintheti át a bevételeit és kiadásait. A költségvetési terv nem csak a pénzügyei kontrollálásában segít. Ezzel kiszámíthatja azt is, előreláthatólag mennyi ideig tart a veszteséges időszak, és mekkora külső finanszírozásra lesz szükség. Például ezek a tervezett adatok bármilyen kölcsön igénylésének is előfeltételei. Jövedelmeit alapos megfontolás után ossza be a megfelelő helyekre. 

 

5.            Függessze fel a visszafizetéseket - Erre a kormányrendelet részletesen kitér.

Amennyiben havi rendszerességű hitelterhei vannak, érdemes bankjával mielőbb egyeztetni a visszafizetések felfüggesztéséről. A visszafizetés felfüggesztése azt jelenti, hogy a megbeszélt időtartamra nem kell a havi törlesztőrészleteket fizetnie, azonban a kamatokat továbbra is fizetni kell. Ezáltal azonban a futamidő a felfüggesztett időtartammal meg fog hosszabbodni. Mivel bankja ennek eredményeképp nem veszít pénzt, valószínűleg segíteni fognak Önnek.  

 

6.            Spóroljon az energiával is

A költségek megtakarítása időmegtakarítást is jelent. Különös figyelmet kell fordítani az üzlethelyiségek költségeire. A bérleti díjak és energiaköltségek jelentik többnyire a legnagyobb terhet az áruk és az alkalmazottak költségei után. Érdemes csapatával ötletelni a különféle energiamegtakarítási lehetőségekről. Az alkalmazottak bevonása a részvételi kedvüket is növelheti ennek végrehajtásában. 

 

7.            Bérleti díjak felfüggesztése

Erre a kormányrendelet részletesen kitér.Jelen helyzetben nyíltan kell kezelni igényeit. Beszéljen a főbérlővel. A korábban elkészített költségvetési terv segíthet abban is, hogy tájékoztassa a főbérlőt jelenlegi helyzetéről, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy foglalkozott a helyzettel, és konkrét tervet készített. A bérleti díjak felfüggesztése annyit jelent, hogy most felfüggeszti a fizetést, azonban ezeket az összegeket a jövőben meg kell téríteni.  

 

8.          Tájékoztassa vendégeit

Tájékoztassa vendégeit az éttermével kapcsolatos változásokról, az ételkínálattal és a nyitva tartással kapcsolatos információk kiemeleten hasznosak ebben az időszakban! Frissítse honlapját, a Google és a Facebook felületein jelezze a nyitva tartásban történt változásokat. Manapság a digitális világban történő kommunikálás elengedhetetlen, így ha még nem tette meg, alakítsa ki honlapját a METRO segítségével. A menüajánlatait jelenítse meg minden rendelkezésre álló felületen, honlapján, Facebook oldalán, Google adatlapján. Küldjön e-mailt vendégeinek.

 

9.          A PGA összefoglalója a csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatásával kapcsolatban

Alábbi tájékoztatónkban összefoglaltuk az IV.10-én megjelent kormányrendelet csökkentett munkaidős foglalkoztatásával kapcsolatos főbb szabályait.   A Kormány 105/2020. (IV. 10.) számú rendeletével a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében támogatni kívánja a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatást...  Tovább olvasom!

 

 

További ajánlataink
Kíváncsi nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerje meg legfrissebb ajánlatainkat az Ön számára.
Katalógusok
Ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ismerje meg a legfrissebb ajánlatainkat.
Hírlevél feliratkozás