Junibor a METRO-ban!

junibor_banner_940

Fiatal Borászok Egyesülete – az új hazai borászgeneráció önszerveződő közössége, 40 év alatti fiatal borászokat tömörít egy közösségbe, meghívásos alapon. Vannak köztük ismerős családnevek, több generációs borászatok fiatal tagjai, de olyan bátor borászok is, akik maguk valósították meg az álmukat, és kezdtek el bort készíteni. Mindannyiukban közös a szenvedély, a minőség iránti elkötelezettség és a tanulás iránti vágy: így biztos, hogy a kezeik közül kikerülő borok egytől egyik izgalmasak lesznek.

A Junibornak jelenleg 32 borászat a tagja az ország 11 borvidékéről Soprontól a Balatonon át Tokajig. A Junibor nem csak egyesület, hanem baráti társaság is: a borászok összejárnak, tapasztalatot cserélnek, gyakran tanácsot kérnek egymástól, technológiákról konzultálnak, kóstolják egymás borát, közös külföldi tanulmányutakra mennek. Közösen szervezik minden augusztusban a Junibor Borünnepet az ország és Budapest egyik legszebb terén, a Bazilika előtti Szent István téren.Tokaji Édesem 2015 - Árvay Angi; Árvay Szabolcs

junibor_460x250_aloldal_1
Közép aranysárga szín. Illatában birsalma, vilmoskörte, petrezselyem, bors, rózsa, szegfűszeg, kömény, virágméz, zöldfűszerek, napraforgómag, trópusi gyümölcsök. Szánkban folyékony trópusi gyümölcs salátává változik: mangó, papaya, sárgadinnye, birsalma, bodza, szilva, szűrt szőlőlé. Lecsengésében rózsával és a vaníliával köszön el.
Októberben szüretelt (többszöri alkalommal), hagyományos présben 4 napos áztatás után préselt, rozsdamentes acéltartályban erjedt. 100 % sárgamuskotály. 2016. február 14-én palackozott.

Indián nyár 2014 - Bolyki Jani

junibor_460x250_aloldal_2
Kékfrankos, blauburger, pinot noir a nagyobb része, de mivel 2014-ben csak ez a vörösbor készült a Bolyki-völgyben, minden szőlő legjava ezt gazdagítja. Meggyes,  feketecseresznyés,  könnyű,  zamatos,  nyári  vörösbor  a  kékfrankos és  a  blauburger  gazdag  fűszereivel.  Élesztő  nélkül,  spontán  erjedt,  fél  évet fahordóban kerekedett.

Bikavér Selection 2013 - Bukolyi Marcell

junibor_460x250_aloldal_3
Kékfrankos, Merlot és Cabernet Franc házasításából született, gazdag, tüzes Egri Bikavér. Mészköves és vulkáni területek 20-50 éves tőkéíről szüretelt szőlőből, hagyományos módon, kis kádakban, spontán erjesztve, 500 literes hordóban másfél éven át érlelve. Bukolyi Marcell pincéjében mindig is az Egri Bikavér volt a „zászlóshajó”, amit egy tömör, testes, gazdag, ugyanakkor lendületes és gyümölcsös borként képzel el. A nagyszerű 2013-as évjárat e cél elérését maximálisan lehetővé tette.

Szürkebarát 2011 - Bussay Dorottya

junibor_460x250_aloldal_4

Ahogy Mi látjuk:Láttuk a borban a nagyságot, vártuk, hogy kihozza magából, így hát egyebet nem, mint türelmet adtunk neki. Hordóban 20 hónapig ízlelgettük-nevelgettük, majd - miután palackba tettük - adtunk neki még 5 hónapot, hogy "kipihenje magát". Reméljük jól végeztük dolgunkat. Érlelés:   20 hónapig 1000 literes tölgyfahordóban, majd 5 hónapig palackban elfektve.


Délceg 2015 - Demeter Endre

junibor_460x250_aloldal_5
A Demetervin Délceg az a friss, üde, gerinces száraz bor, amely kellemesen tükrözi a termőhelyet, a mádi karaktert. A szigorú terméskorlátozással, azaz tőkénként 1 kilogramm alatti terheléssel termelt furmint és hárslevelű szőlőt (80-20% arányban) korán szüretelik, kíméletesen préselik, majd spontán életsztőkkel, természetes módon erjesztik ki acéltartályban. Így kapunk egy olyan bort, amely igazán jóivású, mégis komoly, kézműves, és mádi. A Junibor koncepcióborok sorában született, alapját a 2002 óta készített pezsgőalapborok adták, amik 2010-re olyan érdekesek lettek, hogy csendes formában is szerették volna megmutatni a fogyasztóknak. Innen ered a név is, hiszen a pezsgők egyensúlyát a savgerinc adja, hasonlóan a délceg lovashoz paripája nyergében.

Merlot 2013 - Dúzsi Tomi

junibor_460x250_aloldal_6
A sióagárdi Lányvár löszös talaján termett 30 éves merlot. Tartályban erjedt, nagy ászokhordóban érett másfél éven át. Gyümölcsös, szépen lekerekedett, fűszeres és bőrös vörösbor, Tamásék összetéveszthetetlen stílusában.

7 ha 2014 - Figula Misi

junibor_460x250_aloldal_7

A hét hektáros balatonszőlősi Barátszőlő-dűlő Sauvignon Blanc, Chardonnay, Szürkebarát és Sárgamuskotály házasítása. Intenzív és tiszta, rafi nált bor. Jellegzetesen virág illatú, ízében telt, gyümölcsös, lendületes. Citrusgyümölcsök, piszke, érintésnyi keleti fűszer, a végén mineralitás.


Sopron Cuvée 2014 - Weninger Franz

junibor_460x250_aloldal_31
A Steiner-dűlő csillámpalás talaján termő 50-60 éves merlot tőkék bora spontán, hordóban erjesztve, egy éven át ászokhordóban érlelve, minimális kénnel, beavatkozás nélkül elkészítve. Természetes, zamatos bor piros- és fekete gyümölcsökkel, hosszú, száraz lecsengéssel.

Cserszegi Fűszeres 2015 - Frittmann Péter

junibor_460x250_aloldal_8
Halvány citromsárga színű bor, illatát a fehér szirmú virágokon túl a körte, az alma és a fehér húsú őszibarack határozzák meg. Kóstolva azt érezzük, hogy a könnyed testet a gyümölcsös aromák töltik meg tartalommal. Az alkohol arányosan alacsony, a savak mennyisége közepes, és ezek citrusos asszociációkat keltenek. Derűs pillanatokra, akár fröccsként is.

Egri Csillag 2015 - Gál Péter

junibor_460x250_aloldal_9
A bor közepesen intenzív illata virágokra, trópusi gyümölcsökre és olajos magvakra emlékeztet. A korty eleganciáját a savak megjelenése adja, amely egy diszkrétebb aromaintenzitással párosul. A bor utóízében az ízek érdekes kesernyés-aromás-minerális összjátéka alakul ki, a kompozíciót ekkor tovább fokozza a bor alkoholtartalma.

Egri Bikavér - Gál Tibor

junibor_460x250_aloldal_10_2
Kortárs Bikavér. Színében mély rubinvörös, mely igazi komolyságot sugall, melyet a bor lassú mozgatása szintén tanúsít. Illatában a „kékfrankosmeggy", „kadakapaprika" és a „syrahbors" dominál eleinte, majd ezek összeforrnak egy hihetetlenül izgalmas egységgé, melyről az embernek Eger jut az eszébe. Ízében tovább fokozza a fokozhatatlant, a rendkívül délceg feszes savak komoly, ámde lezser tartást adnak az elegáns testnek, mely hangulatában rendkívüli bujaságot sugall.

Cabernet Sauvignon Barrique - Gere Andi

junibor_460x250_aloldal_11_2
Illatában fahéjas-kakaós aromába burkolt málna, meggy és szeder. A gyümölcsök dominálnak, éretten, élénken jelennek meg, savai által könnyed és friss hatást keltve. Ízében étcsokoládé kíséri a piros bogyósokat. A tanninok súlyt adva a bornak, még feszesek ugyan, de a bor kellőképpen behízelgő, telt és simulékony. Fiatal, gazdag, élvezhető bor, rengeteg tartalékkal.

Portugieser 2015 - Gere Zsolt

junibor_460x250_aloldal_12_2
Pohárba  kerülve  tiszta,  bíbor  színnel  találkozunk. Fajtajelleges  illat,  némi  virággal.  Kóstolva  a  virágos jegyek  csak  a  háttérben  mutatják  meg  magukat. Ízében tipikus Villányi Portugieser.  Az érett gyümölcs szilva  és  a  fanyar  ízek ribizli  kontrasztja  teszi játékossá.  A  korty  kellően  hosszú,  mely  kecsesen tartja  magát.  Krémes  textúra,  szép  savak,  és komplexitás jellemzi.

SXRD Cuvée 2015 - Heimann Zoli

junibor_460x250_aloldal_13
SXRD, azaz Szekszárd. Heimannék belépő bora fiatalos, lédús, szekszárdi házasítás, van benne tannin, közben tiszta gyümölcs, jóivású, örömöt ad. Egyharmad-egyharmad kékfrankos, cabernet franc és merlot, pici sagrantinoval megfűszerezve. A merlot és a cabernet két fontos szereplő, a kékfrankos jól ellenpontozza a világfajtákat.

Zöldveltelini 2015 - Hernyák Tomi

junibor_460x250_aloldal_14_2

Október második hetében szüretelt alapanyagból származó, 1 napig héjon áztatott tétel, ami másodtöltésű hordókban erjedt ki szárazra, majd 6 hónapig érlelődött a palackba kerülésig.
Érettség, elegáns hordókezelés, kellően nagy test, kis ropogós gyümölcsösség és valami leírhatatlan báj jellemzi. Az első korty után még csak a borban, a második pohár után már magadban is érzed a harmóniát.Missió 2014 - Jandl Arnold

junibor_460x250_aloldal_15
Mély bíbor szín .Meggyes, szilvás, kicsit fás, tetszetős illat. Jó zamatosság ,élénk, de nem bántó savak. Közepes test jó egyensúllyal, szerethető bor.

Il Primo Barrique 2012 - Jekl Flóra

junibor_460x250_aloldal_16
Az Il Primo sorozat a Jekl családi borászat új generációs stílusának megnyilvánulása. Az ökológiai szemlélettel termelt szőlőből egyéni nagy borok a legjobb dűlőkről származnak. A termőhelyi adottságok mellett a borász sajátos ízlése határozza meg az IL PRIMO márkanevet. Fiatalos, lendületes, kísérletező kedvű stílus jellemzi ezeket a borokat. A második generáció egyéni ízlésű összeállítása Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot fajtákból. Jó egyensúlyt, a tökéletes barrique diszkrét beépülését mutatja. Kedves és erőteljes, melyben meggy és cseresznye és pirosbogyósok dominálnak. Finom aromái a palackérlelés folyamán teljesednek ki.

Chardonnay 2015 - Kamocsay Ákos

junibor_460x250_aloldal_17_2
Halvány szalmasárga színvilágú, illatában határozott gyümölcsösség, őszibarack, nyári alma, citrusok, sárgadinnye és ananász mellett ásványosság és egy kis vanília. Ízében visszaköszönnek az illatban is megmutatkozó gyümölcsös jegyek: citrusosság, érett grapefruit, lime, zöldalma és mineralitás, valamint olajos magvak, dió, mandula. A gyümölcsösség mögött vajas krémesség teszi teltté, kerekké. Közepes test és teltség jellemzi, az élénk savak hosszan tartó frissességet kölcsönöznek a bornak.

Ziccer Cuvée 2015 - Kardos Gábor

junibor_460x250_aloldal_18

Zéta és Sárgamuskotály fajtákból készített jó ivású, friss , könnyed fehér bor. Illatában  friss szőlő, ananász, keleti fűszerek, fehér húsú gyümölcsök jegyei dominálnak. Jó savak vezetik a kortyot, a bor kellően feszes, könnyed, és zamatos. Ízében citrusok, zöldalma, szőlő érezhető a háttérben visszafogott ásványossággal.
Ideális aperitifként önmagában, vagy salátákhoz, tésztákhoz, fehér húsokól készült fogásokhoz.


Juhfark 2015 - Kis Tamás

junibor_460x250_aloldal_19
Juhfark a kedvenc fajtánk, ha Somló akkor Juhfark, ha Juhfark akkor Somló!

Nagyon érzékeny, egyedi bánásmódot igénylő fajta. A 2015-ös szüretben, sikerült a legtökéletesebb érésben szüretlenünk. 4 parcella termése erjedt és érlelődött fahordókban, majd mindet összeházasítva március végén palackoztuk a mindössze 4000 palacknyi Bort. Rendkívüli koncentráltság. Minden cseppje felidézi bennem Somló erejét és egyedi ízvilágát.

Rouge 364 2014 - Kiss Gábor

junibor_460x250_aloldal_20
Mint a nevéből is sejthető a pincészet napi bora, de azért 364 és nem 365, hogy egy nap az évben ne ezt igyuk. A három Bordeaux-i fajta hàzasítása Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot! Mégis egy könnyed gyümölcsös alacsony alkoholtartalommal bíró borról beszélünk miközben a fajtákra ez nem jellemző! Üde friss és gyümölcsös. Kimondottan egy jóivású minőségi mindennapok bora amin nem kell gondolkodni ki kell nyitni és elfogyasztani bármikor legyen az egy alkalom vagy egy szürke hétköznap!

Szerecsen 2015 - Konyári Dániel

junibor_460x250_aloldal_21
Mély, lilás színű, üde bor, a merlot és cabernet franc fűszeres-, fekete gyümölcsös illatával. Dinamikus, élő vörösbor vibráló savszerkezettel, a hat hónapos, nagy hordós érlelés finom fájával a háttérben.

St.Donat Olaszrizling 2014 - Kovács Tamás

junibor_460x250_aloldal_22
Csopak az olaszrizling hazája. Csopak az ország egyetlen termőhelye, melynek neve csak egyetlen szőlőfajta borán tüntethető fel, mely nem más, mint az olaszrizling.Az évszázados hagyományok miatt más szőlőfajta borán nem is tüntethető fel a 30 védett dűlőből álló termőhely neve. A 2014-es évjárat Csopaki Olaszrizling válogatásához a védett termőhely 6 történelmi dűlőjéből szüreteltük az alapanyagot. Lendületes savai és finom ásványossága mellett a Csopakira annyira jellemező mandula zamat zárja kortyot. Egy igazi klasszikus a mindennapokra.

Olaszrizling 2014 - Laposa Zsófi és Bence

junibor_460x250_aloldal_23
Sokszor, ha fehér borra gondol egy magyar ember, akkor az Olaszrizling jut az eszébe. Ez az a bor : szalmasárga szín, behízelgő illat,  sárgadinnye és a sárgabarack aromák. Az ízében megjelenő gyümölcsök hosszan érezhetőek. Testes bor. Egy-két éves korában van a legjobb formában. Jellegzetes Olaszrizling, tipikus Badacsony, tagadhatatlanul Laposa.  Technikai információk Szőlőfajta: 100 % Olaszrizling (Badacsonyi)Nem férünk a bőröndbe Chardonnay 2015 - Miklós Csabi

junibor_460x250_aloldal_24
Móron a Cserhát dűlőben termet alapanyagból készült a bor. Egy tipikus Móri Chardonnay. Milyen is egy tipikus móri Chardonnay? Válasz egyszerre bonyolult és egyszerű. Egy nagyon jó savkarakterisztikával megáldott alapanyag, ami egy jól átgondolt fahordozáson esik át, ennek köszönhetően az érett alapanyagból egy telt, harmónikus, nagyon jól iható, élménydús bort kaptunk.

Távoli Világ 2013 - Pfneiszl Birgit; Pfneiszl Katrin

junibor_460x250_aloldal_25
Egy igazi Soproni különlegesség. Különböző országok pontosan öt, és azok szőlőfajtái egy palackba zárva ( Shiraz, Carmenére, Malbec, Zinfandel és Sangiovese). Mindegyik egyszerre szüretelve és még a szőlőben házasítva. Közepesen mély rubin szín feketererdei gyümölcsökkel, szilva, cseresznye és egy kis étcsokoládé.Kellemes hosszan tartó lecsengéssel.
Érlelés: kóracélban és új magyar barrique hordóban érlelődött, hogy még barátságosabb legyen.


Erzsébet Lunée 2015 - Prácser Hajnalka; Prácser Miklós

junibor_460x250_aloldal_26
Üde, könnyen iható, vibrálóan gyümölcsös sárgamuskotály, tele bodza, almavirág, őszibarackhéj, grépfrút, mangó és virágillatokkal. Szép savai frissítenek, jól behűtve igazi felüdülés. Kiváló aperitif bor, de jól párosítható sokféle könnyebb étellel is, fehér húsokkal, tésztákkal és salátákkal.

Bikavér 2014 - Sebestyén Csilla; Sebestyén Csaba

junibor_460x250_aloldal_27
A Szekszárdi Bikavér borvidékünk tradicionális házasítása számunkra a legfontosabb bor a pincénkben. Különös gondossággal válogatjuk a hozzá a legszebb borainkat. Fűszeres, telt, sokszínű és jóivású. Olyan, amilyennek mi szeretjük a Bikavért Szekszárdon. Nekünk ez a borvidék esszenciája.

Pendits Cuvée 2012 - Wille-Baumkauff Stefán

junibor_460x250_aloldal_32
Ez a bor halványsárga színű szikrázó ezüstös fénnyel.  Az illatában virágcsokor köszön vissza, beleértve a narancsvirágot és a bodzát, amely mellé párosul még trópusi aromák mint a lichi és zöld mangó. Ízében édes és virágos kezdet, ami folytatódik élénk, gyümölcsös hatással a száj közepén majd befejeződik friss és hosszú lecsengéssel amihez a végén pörkölt mogyoró íz párosul.

Szent Tamás Mád Furmint 2015 - Szepsy István

junibor_460x250_aloldal_28
Száraz fehérbor, mely termőhelyének, a Tokaji borvidék legjobb adottságú dűlőivel körülvett Mád településnek a nevét viseli. A területre jellemző ásványos illat és ízvilágot megjelenítő, Furmint szőlőfajtából acéltartályos erjesztéssel készített bor. Friss, üde savak vezetik a citrusos ízvilágot, utóízében a vulkanikus ásványok jelenléte köszön vissza.

Syrah 14 - Takler András

junibor_460x250_aloldal_29
Évjárata nagyon  meleg  nyár  sok  napsütéssel.  Szeptember  hónap átlagos volt, melyet csapadékos és hideg október követett.  Intenzív  illat  és  zamatvilágot  mutató  telt,  lendületes bor,  piros  húsú  valamint  déli  gyümölcsök  vibráló  jegyeivel, hosszú lecsengéssel.  100% Syrah

Turul 2013 - Vesztergombi Csaba

junibor_460x250_aloldal_30
A Turul Cuvée Cabernet Franc és Merlot klasszikusnak mondható házasítása, amelyben a Cabernet Franc 60 %- ban, a Merlot 40 %- ban szerepel.  A Cabernet Franc első töltésű, közepesen égetett, a Merlot második töltésű, közepesen égetett  magyar barrique hordóban érlelődik évjárattól függően 18 hónapig.  A szép, érett gyümölcsös íz – és illatjegyekhez finoman társul a barrique érlelésből a vaníliás, csokoládés íz tartomány, amely még teltebbé, izgalmasabbá teszi a bort.