Kávé - Tea


A kávézásról

A kávé ma már sokkal többet jelent egy jó erős feketénél. A kávézás hagyomány. A kávézás szertartás. A kávézás társasági program. Egyeseknek a kávézás életstílus. Másoknak meghitt pillanat. Van, aki tej nélkül issza, mások habosan. Van, akinek a kávé koffeinmentes, másoknak dupla.

Egy biztos,jó kávét inni kiváltság. Jó kávét készíteni pedig művészet. Ezekre a gondolatokra hagyatkozva állítottuk össze a kávéról szóló kiadványunkat, melyben végigkalauzoljuk az olvasót a kávé cserjétől a tejhabos kávékülönlegesség elkészítéséig.

A kávékínálat ma már rendkívül színes és sokrétű. Az áruházak polcain találhatunk szemes vagy őrölt kávékat, padokat, illetve egyre nagyobb tömegeket hódítanak meg a kapszulás kávék is, amelyek egyszerre ígérik a fogyasztónak a tökéletes eszpresszó-élményt, és biztosítják az otthoni vagy irodai kávékészítés maximális kényelmét.
Egyre nagyobb igény van arra, hogy otthoni környezetben is kiváló minőségű eszpresszót tudjunk készíteni. A gyártók is felismerték ezt a piaci igényt és rendkívül széles választékot biztosítanak a különböző típusú és funkciójú kávégépekből. Ma már csak a pénztárca szab határt.
cappucino

A kávézás története

A kávéfa ágain termő zöld gyümölcsfürtök a kávécseresznye. A kávéfa gyümölcsét elsősorban azért nevezik cseresznyéknek, mert méretben, alakban és színben is megegyezik a mindenki által ismert cseresznyével. Az élénkvörös héj alatt található a gyümölcs édes, ragadós, sárga húsa, mely a kávébabot, vagyis a gyümölcs magvát rejtő középpont felé haladva egyre nyúlósabbá válik. Minden cseresznyében általában két bab van, lapos oldalukkal fordulnak egymás felé. A babok felszínén nagyon vékony, átlátszó hártya feszül, ezüsthéjnak is nevezik. Mindegyik szem egy kemény, krémszínű, bab alakú védőburokkal van körülvéve. Ez a héj és a feladata, hogy a kávészemet elválassza a gyümölcshústól.

A kávé felfedezéséről keringenek legendák.

A legszélesebb körben elterjedt monda szerint 600 körül egy kecskepásztor észrevette, hogy miután kecskéi valamilyen bogyót ettek, élénk ugrándozásába kezdenek. Ő is megkóstolta és tapasztalta annak élénkítő hatását. Egy közeli kolostor szerzetesei úgy gondolták, a kávébab ébren tartja majd őket imádkozás közben az éjszakai virrasztások alatt és a kávé híre terjedni kezdett. Arab kereskedők hozták a kávét az Arab-félszigetre, ahol a kávészemeket forró vízben megfőzve készítették az eredetileg Qahva néven ismert italt, amelyből több nyelvben is a kávé szó ered. A kávé későbbi története sokkal inkább tényeken, mintsem kitalációkon alapul. Európában küzdelmes út vezetett odáig míg fogyasztása elfogadottá vált, ami akkor következett be, amikor végül VIII. Kelemen pápa 1600-ban megkeresztelte. Európa első kávéháza Velencében nyílt meg 1645-ben. Bécs egészen 1683-ig nem mondhatott magáénak egyetlen kávéházat sem, amikor is a Bécsi ütközetben a törökök által hátrahagyott kávébabos zsákot kezdték el először felhasználni. Jelenleg a világon fogyasztott kávébab 90%-a abból a palántából származik, amelyet egy francia tengerésztiszt azoktól a hollandoktól lopott el 1723-ban akik először termesztettek kereskedelmi mennyiségben kávét Ceylonon és Jáván. Az Egyesült Államok az 1773-as Bostoni Teadélután óta nagy kávéfogyasztó nemzetté vált. Ekkor történt, hogy a tearakományt az óceánba öntötték, az ellen tiltakozva, hogy az angolok magas adót vetettek ki az észak-amerikai kolóniára. Ezt követően a kávé fogyasztása a tea helyett hazafias dologgá vált.
coffee-tea-header

A teázás szenvedélye

Tea a METRO-ban
A teázás meghitt és meleg pillanatait az ősi Kína hagyta örökségül az utókorra.

Ma már a gondosan válogatott és szárított tealevelek mellett gyakran gazdagítják az ízeket különféle gyümölcsökkel vagy egyéb növényekkel akár olajokkal, fűszerekkel is. Azonban a teázás ősi szertartása mit sem változott, a forró, illatos ital elfogyasztásának perceiben egy kicsit mindig megáll az idő, kitisztulnak a gondolatok és feltöltődik az életerő.

A METRO gazdag választékot nyújt át a teázás híveinek, hogy kedvükre válogathassanak kedvenceik és néhány különlegesség között.

Termesztése

A tea örökzöld fa, 5-6 méter magasra nőhet. A teaültetvényeken azonban 1-1,5 méter magasra visszametszik. A cserjéből 3 éves korában szedhető először levél, a legjobb minőségű árut 7-8 éves koráig adja. Kétféle éghajlat kedvez a teacserje optimális növekedésének; a trópusi, vagy szubtrópusi éghajlat és a humuszos talaj. Az ültetvények helye is nagyban befolyásolja a növekedés ütemét, ezért a legjobb hegyoldalra telepíteni, ugyanis minél magasabban fekszik az ültetvény, annál jobb minőségű teát termesztenek rajta.

Feldolgozása

A teacserje leveleit leszedése után követően az oxidáció és a hervadás elkerülése érdekében nagyon gyorsan fel kell dolgozni. Az eltérő feldolgozási módok miatt kétféle tea jön létre, az egyiket fekete, a másikat zöld teának nevezzük. A fekete tea előállítása során a levelek egy jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül, ennek következtében a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, ezáltal az íze karakteresebb lesz. A zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat tövid, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak.

Jogszabály gyűjtemény HoReCa Partnereinknek! Töltse le HoReCa Partnereink számára készített kivonatos jogszabálygyűjteményünket innen!.