Mentes étel, teljes élet!

A „mentes” táplálkozás szemléletváltásra, figyelemre és fegyelemre, emellett nagyfokú tudatosságra nevel, hiszen minden terméken figyelmesen el kell olvasni az összetevőket. Az egységesen használt – és törvényileg szabályozott – jelrendszer ebben segít!

Allergénmentes

Allergénmentes

Az élelmiszer összetevői között nem található olyan összetevő, amely a 1169/2011/EU rendelet II. mellékletében felsorolt allergén anyagokat vagy termékeket tartalmazná.

Gluténmentes

Gluténmentes

 A Cross Grain Symbol, azaz az áthúzott kalász jel és a gluténmentes felirat garanciát jelent a vásárlás során. Azt jelenti, hogy a fogyasztásra kész élelmiszerben a glutén mennyisége a 20 mg/kg-ot nem haladja meg. Ilyen termékek lehetnek például (a teljesség igénye nélkül): gluténmentes gabonák lisztjei, pelyhei, különféle töretei, speciális, előre kikevert lisztkeverékek, kész tészták, friss és mélyhűtött pékáruk, felvágottak, kenő-májasok és egyéb húskészítmények, ízesített tejek, tejtermékek, müzlik, édességek, fél-kész és kész termékek, sörök, alkoholos italok, kész szószok, mártások és pástétomok.

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

 Az élelmiszer nem tartalmaz mono- vagy diszacharidokat, illetve egyéb, édesítő hatása miatt használt összetevőt. Ha a termék tartalmaz cukrot és az az összetevők természetes jellegéből adódik, akkor a  címkén szerepeltetni kell az alábbi kiegészítő mondatot: természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.

Laktózmentes

Laktózmentes

 A fogyasztásra kész élelmiszerben a laktóz mennyisége kevesebb, mint 0,1 g/100 g vagy 0,1 g/100 ml (más országokban ez az érték eltérő lehet). Ilyen termékek lehetnek például (a teljesség igénye nélkül): tejek, joghurtok, tejföl, tejszín, tejpor, sajtok, kenhető zsírok, túró, stb.

Szójamentes

szójamentes

 (Nincs rá vonatkozó előírás): az élelmiszer összetevői között szója vagy szójaszármazék nem található, valamint keresztszennyeződés formájában sincs jelena termékben.

Szénhidrát csökkentett

szénhidrát csökkentett

Az élelmiszer szénhidrát-tartalma a piacon kapható hasonló jellegű termékek szénhidrát-értékéhez képest legalább 30%-kal alacsonyabb.