alaszkai_pollock
Alaszkai Pollock
A tôkehalak családjába tartozik, kedvelt hal. Több mint 3 millió tonnát halásznak ki belôle évente a Csendes-óceán északi részén, Alaszka és Japán között. Ezzel a mennyiséggel a világ második legtöbbet kifogott halfajtája. Kisebb testû, húsa fehérebb, lágyabb ízû, és kevésbé zsíros, mint a fekete tôkehal.

A tovább-feldolgozóiparban különösen fontos szerepe van az alaszka pollocknak. Belôle készül ugyanis a legtöbb halfasírt és halrudacska, a gyerekek elsô számú halbeviteli forrása. Azonban kitûnô rakottast is süthetünk belôle. Fogyókúrázóknak, diétázóknak ideális fehérjeforrás, alacsony kalóriabevitel mellett – 100 grammonként mindössze 80 kilokalóriát tartalmaz – fehérjetartalma 80%. Omega-3 zsírsavakban gazdag, így fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megakadályozásához.

Semleges, lágy íze ideális kezdés lehet a tengeri finomságok felfedezéséhez. Ugyanakkor egy kagylós vagy rákos szósszal karakteresebb halételt készíthetünk belôle. Könnyû, gyümölcsös borokat kínáljunk hozzá.


tengeri_sullo

Tengeri süllő

A tengeri süllô neve több nyelven bar, ami a germán eredetû bars=hegyes szóból ered. Hátúszója ugyanis látványosan kiemelkedik és hegyes. A tengeri süllô a sügérfélék családjába tartozik, fôként a Földközi-tengerben él. Kedveli az erôsen hullámzó, köves-sziklás partszakaszokat. A hal testhossza 35-80 centiméter. Tengerekben és brakkvízben (félsós vizekben) él, de íváskor felúszik a nagyobb folyók alsó szakaszaira. Ragadozó, tápláléka fôként apró fenékhalakból áll. A halak királyának is nevezik, viszonylag kevés él belôle vadon, ezért drágább, mint tenyésztett társai.
tengeri sullo

A halgazdaságokból 400 gramm körüli súllyal kerül eladásra. Ennek kicsit zsírosabb a húsa, de tovább friss marad és az íze is kitûnô. Alig van benne szálka, fehér, feszes húsa valódi ínyencfalat. Dél-Franciaországban leginkább egyben grillezik (elôtte olívaolajjal, sóval, borssal dörzsölik be), majd tálaláskor kevés ánizspálinkával meglocsolva flambírozzák. Igazán különleges halételt kóstolhatunk így elkészítve.

Halban gazdag diéta része lehet a tengeri süllô, mert sovány húsa van, 100 grammonként 90 kilokalóriát tartalmaz. Szakemberek szerint cukorbetegség esetén fogyasztásával javíthatjuk a vesefunkciót is. Ezenkívül tökéletes fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás. A foszfor, a vas, a szelén, a kálium és a különbözô B-vitaminok segítenek elérni és megôrizni az egészséget, a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak pedig gyulladásgátló hatásúak, és hozzájárulnak a szívbetegségek megelôzéséhez.


feketetokehal
Fekete tőkehal

A fekete tőkehal a Barents-tengerben, a Spitzbergáktól a Vizcayai-öbölig és Izland környékén honos, de az Atlanti-óceán észak-amerikai részén is elôfordul. Csapatokban, 250 m mélyen él, aktív, tavasszal a part közelében tartózkodik, télre kiúszik a nyílt vizekre. Ragadozó hal, teste hosszúkás, átlagos hossza 60 cm, súlya 17 kg, de halásztak már 30 kilósat is. Bőrének színe barnás-zöld, oldalán csík látható, ami hátával párhuzamosan fut. Színezete ezalatt kivilágosodik, hasa ezüstös színûvé válik.

Szája felső állású, azaz alsó álkapcsa rányúlik a felsôre.
Ne tévesszük össze az olcsóbb, fehér húsú alaszkai tôkehallal, amely elsôsorban a tengeri halfilé feliratú zacskókban és halrudak formájában rejtôzik a mirelitpultokban! A fekete tôkehal íze nagyon finom, jellegzetes, húsa barnásszürke, jó minôségû, tömör, fôzés után világossá válik.

Úgy tartják, a halimádók hala. A kereskedelemben – kissé félrevezetôen – tengeri lazacnak, vagy fehér lazacnak hívják, mert így jobban cseng a neve. Azonban semmi köze nincs a lazacokhoz, a tőkehal alakú halak családjának a tagja. Kalciumtartalma jelentős, sok jódot, foszfort, B2-vitamint tartalmaz. 100 gramm fekete tőkehal = 88 kcal.

kardhal
Kardhal

A kardhal a sügér alakúak rendjébe tartozó halfaj. Könnyen felismerhető hosszúkás, szigonyszerû orráról, ami testhosszának mintegy harmada. Nagy testű halnak számít, hossza 2-5 méter, súlya 100 és 500 kiló között mozog. Legjobban a 18-22 °C körüli vizekben érzi jól magát. Minden világtengerben otthonos, de a legtöbb példány az Atlanti-óceánban él. Előfordul a Földközi- és a Fekete-tengerben, nyaranta az Északi-, sőt a Balti-tengerben is feltûnik (mintegy 800 m mélységig).
kardhal

Kitűnő, tömör húsa a tonhaléhoz hasonló, vásárláskor filéjét a legegyszerûbb választani. Több szigeten, például Szicílián és Madeirán nemzeti eledelnek számít. 100 grammonként 120 kilokalóriát és 19 gramm fehérjét tartalmaz.

A kardhalfilé állaga a fehér húsokhoz is hasonlítható (csak kissé tengerízûbb), ezért felhasználási módjai is hasonlók. A szeletet ajánlott posírozni (forró fûszeres lében 10 percig elôfôzni), és utána sütőben grillezni, vagy serpenyôben sütni. Nem árt alumíniumfóliával letakarni, hogy ne száradjon ki. A pácolás is jót tesz neki, különösen citromlével. Jelentôs mértékben található benne vas, foszfor és B12-vitamin. Magas C-vitamin-tartalmú zöldségekkel elkészítve jobban segíthetjük a kardhalfilében található vas felszívódását.

fekete_laposhal

Fekete laposhal

A fekete laposhal grönlandi laposhal ként is ismert. A lepényhalfélék családjába tartozik. Az Atlanti- és Csendes-óceán hideg és mély vizeit kedveli (Észak-Amerika, Alaszka, Oroszország, Grönland, Izland, Írország, Norvégia). 200–2000 méter mélyen él az 1-3 Celsius-fokú vizekben, horogsorral fogják ki. Halászata „fôvárosának” az alaszkai Homert tartják. A hal teste lapított, oldalvonala egyenes, színe alulfelül, azaz vak oldalán is fekete, sötét. Maximum 1,2 méter hosszúra és 25 kg-osra nô. Kis halakat és rákokat fogyaszt.
fekete laposhal

Húsa fehér, illata kellemes, lágy, édeskés. A tengeri halakra jellemzôen felhasználása igen sokoldalú lehet. Fôzve, sütve, grillezve, sütôpapírban sütve egyaránt ízletes. Amennyiben nem készítjük túl (10percet számoljunk minden 2 cm filévastagságra), a laposhalfilé minden esetben vajpuha állagú. Egészben füstölve különleges ínyencségnek számít. A szálkátlan filé nagyon jól illeszthetô kisgyermekek étrendjébe is. A laposhal 38%-ban fehérjét, 24%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, ebbôl 2,3% omega-3 zsírsavat tartalmaz. 100 grammonként 180 kilo-kalóriával számoljunk.

Kitűnő szelén- és D-vitamin-forrás, amely egyes vizsgálatok szerint jelentôsen csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.


sima_lepenyhal
Sima lepényhal

A sima lepényhal elterjedési területe az Atlanti-óceán nagy része, a Fehértenger, továbbá az Északi- és a Balti-tenger. Izlandtól Nagy-Britannia mentén, délre egészen Portugáliáig elôfordul. A sekély vízben, 30-40 m-es mélységig a leggyakoribb. Vonóhálóval fogják ki. A sima lepényhal magas háta, sima bôre és barnás szemoldalán található vöröses pöttyök alapján különböztethetô meg többi rokonától.
sima lepenyhal

Teste lapos és ovális, a kifejlett példányok minden esetben felveszik a környezetük színét. Hossza 30-40 cm, maximum 1 méteresre nôhet meg, súlya legfeljebb 5 kg. Tápláléka kagylók, rövid farkú rákok és férgek.

A fiatal, zsenge példányok a legkedveltebbek. A lepényhal puha, fehér húsa mindenütt keresett árucikk, bár úgy tartják, hogy a rombuszhal és a nyelvhal finomságát nem éri el. Májusban kihagyhatatlan fogás! Húsa ilyenkor a legzsengébb, és éppen ráfér egy tányérra.100 gramm lepényhalfilében átlagosan 118 kilo-kalória, 21 gramm fehérje, 3,9 gramm zsír található. B12-vitaminban és a pajzsmirigymûködéshez elengedhetetlen jódban gazdag. Omega-3 zsírsavai a szem és az agy egészséges fejlôdéséhez is nélkülözhetetlenek, ezért a várandós anyák étrendjében különösen fontos szerepet játszik. Vásárláskor a szemoldalt figyeljük meg alaposan, kopoltyúja világítóan piros, szeme nem lehet homályos.

mahi_mahi
Mahi-mahi

A mahi-mahi, más néven aranymakréla hawaii nyelven annyit tesz: „erôs-erôs”. A trópusi és szubtrópusi óceánok lakója, de idônként a Földközi-tengerben is elôfordul. Kifejlett példányai átlagosan 1,5 méter hosszúak és 20 kg körüliek, de ritkán 2 méteresre és 40 kilósra is megnô. A hím és a nôstény külseje megkülönböztethetô: elôbbinek egy púp van a fején, míg utóbbi kerek fejû és sokkal kisebb méretû.
mahi mahi

Vándorló és ragadozó hal, kisebb halakkal és rákokkal táplálkozik. Színe élénk sárgás-zöldes-kékes, és nem véletlenül nevezik kaméleonhalnak is: percek alatt képes színt váltani. Világviszonylatban évente 30 ezer tonnát halásznak belôle. 100 grammonként 130 kilokalóriát tartalmaz, zsírtartalma 0,4-0,7% között mozog, fehérjetartalma 20% körüli. Kitûnô szelén-, niacin-, B6-vitamin- és káliumforrás.

Erôs ízû, de nem erôs illatú hal, jól illenek hozzá a fûszeres, csípôs szószok. Vásárláskor fejenként 150 grammot vegyünk (nedvességtartalma csaknem 70%). Párolva és grillezve is finom, de sose süssük túl, mert könnyen kiszárad. Az aranymakréla íze egzotikus gyümölcsökkel (zöldcitrom, ananász, mangó), kókusztejjel, szójaszósszal, gyömbérrel, fokhagymával különösen jól harmonizál.


nyelvhal
Nyelvhal

A nyelvhal (solea solea, vagy solea vulgaris) élôhelye az Atlanti-óceánban Norvégia déli partjaitól Szenegálig, valamint a Földközi-tengerben található. Lapos, ovális formájú hal, barnás színárnyalatú, sötétebb pöttyökkel.

Mérete 20 és 60 centiméter között mozog és maximum 3 kilogrammot nyom (de egy átlagos példány 700 gramm körüli). Teste alig 1-1,5 cm vastag, az összes belsôség közvetlenül a feje mögött van (azt kell levágni vagy levágatni). Középen nagy gerinc húzódik végig, amelyrôl könnyen leválik a kellemes ízû, hófehér hús. Egyébként teljesen szálkamentes (gyerekeknek nagyon jó választás), és vékonysága miatt pillanatok alatt megsül.
nyelvhal

A legkiválóbb hal szinonimájaként emlegetik. Már a római kortól ismerték, és az egyik legnépszerûbb hallá vált, XIV. Lajos francia király egyenesen rajongott érte. Pedig akkoriban talán még azt sem tudták, hogy a nyelvhal valóságos vitamin- és ásványianyag-raktár (A-, B-, E- és D-vitaminok, magnézium, szelén, jód). Omega-3 zsírsavakban is gazdag, védelmet nyújtva a szív- és keringési betegségekkel szemben, javítva a véráramlást, csökkentve a vérrögképzôdés kockázatát. Jellemzôje még a kis, 1-2%-os zsír és a nagy, 16-18%-os fehérjetartalom, tehát igazán diétás hal, 100 grammonként mindössze 85 kilokalória van benne.

Oldalanként 3-3 percig süssük serpenyôben, forró sütôben grillezve pedig mindössze 6-8 percig. Friss, ropogós savakkal rendelkezô fehérborok illenek hozzá.


ordoghal
Ördöghal

Az ördöghal csúnya külsejérôl kapta a nevét, nem véletlenül: hatalmas, visszataszító feje van óriási szájjal, teste rózsaszínes-barnás árnyalatú, pikkelytelen. Ez azonban a vásárlásakor nem derül ki, mert minden esetben fej nélkül árusítják. Átlagosan 1 méter hosszúra nô, az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben él.
ordoghal

Húsa fehér, kissé gyöngyházfényû, szálkátlan, vékony, de tömör, ízét sokszor a homáréhoz hasonlítják. Rendkívül sovány hal, 100 grammonként mindössze 68 kilokalóriát tartalmaz, 15%-a protein és csak 0,7%-a zsír. Diétázók, fogyókúrázók étrendjében a helye. Omega-3 zsírsavai segítik megelôzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de kutatások szerint védenek az Alzheimer-kór és bizonyos rákbetegségek (pl. prosztatarák) ellen is. Jelentôsebb mértékben B-vitaminokat tartalmaz, de ásványi anyagokban is gazdag (foszfor, magnézium, vas, jód).

Sütéskor-fôzéskor sok vizet veszít, ezért 2-3 fô részére számoljunk legalább 1 kg ördöghalfilét. Felhasználása a húséhoz hasonló, nagyon ízletes nyársat, ragut lehet készíteni belôle. Fûszerezzük friss fûszernövényekkel (petrezselyem, rozmaring, metélôhagyma), sütés elôtt pedig tegyünk rá néhány darabka vajat, vagy tekerjük szalonnába.

vajhal
Vajhal

A vajhal hivatalosan escolar, vagy olajhal, vagy kígyómakréla. (Amerikai tudósok szerint a vajhal és az olajhal elnevezés téves, félrevezetô.) Szinte minden tengerben megél, kivétel a sarki vidékeket, mert a hideg vizet nem szereti. Legtöbb példánya Japán, Ausztrália és az USA keleti partjainál, 200-1100 méteres mélységben található.
vajhal

A gempyliadék, azaz a kígyómakrélák családjába tartozik. A vékony, torpedó alakú hal 2 méter hosszúra, 45 kilósra is megnô. Szemei körül sötét karikák találhatóak, ezért nevezték el a spanyolok escolarnak (tanulónak), és úgy világítanak, mint a macskaszem. Bôre sötétbarna, minél öregebb, annál sötétebb színû. Ragadozó hal, tintahalat, rákokat is eszik. Fehér tonhalnak is nevezik, mert sárgásfehér húsának állaga nagyon hasonlít a vörös tonhaléra.
Amerikában gyakran „white tuna” néven kerül az étlapra.

A vajhal húsának olajtartalma valóban magas (14-55%), ez okozhat emésztési problémákat, amelyek fogyasztás után 30-36 órával jelentkeznek. Az erre érzékenyeknél hasfájás, hasmenés, hányinger léphet fel. Ha grillezve készítjük, csökkenhet olajtartalma, és az ajánlott napi adag ne legyen több, mint 17 deka. 100 grammjában 17,3 g fehérje és 146 kcal található. A kozmetikai ipar viszont éppen az olajtartalma miatt használja fel a húsát.


rombuszhal
Rombuszhal

A rombuszhal a legfinomabb és legértékesebb tengeri halak egyike, már az ókorban is ismerték és ínyencfalatnak tekintették. Az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger mélyén van a természetes élôhelye, de manapság tenyésztik is. Testével észrevétlenül lapul a tengerfenékhez, színét úgy változtatja, akár a kaméleon. Balszemû, azaz mindkét szeme az állat bal oldalán helyezkedik el (ha hasi oldalával lefelé tartjuk). A kifejlett állat testhossza 40-50 cm, súlya 2-4 kg, de ritkán 90 cm hosszúra és 20 kilogrammosra is megnô.
rombuszhal

A tenyésztett rombuszhalat ízében szinte lehetetlen megkülönböztetni a vadon élôtôl, ám méretében elôbbi kisebb. Hófehér húsa réteges és tömör, íze különlegesen telt és finom. Többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavainak köszönhetôen a rombuszhal fontos szerephez jut a szív- és érrendszeri betegségek megelôzésében. Tartalmaz szelént, vasat, kalciumot, jódot, foszfort, cinket, valamint A- és B-vitaminokat. 100 grammonként 95 kilokalória van benne.

Vásárláskor készíttessük el a halat konyhakészre, vagy végezzük el magunk a szükséges mûveleteket. Ehhez a kopoltyúk alatt, a sötét oldalán hasítsuk fel a halat, és ujjunkkal benyúlva távolítsuk el a belsô részeit. Dörzsöljük be sóval, hogy a nyálka leoldódjék. Az uszonyokat csak nyessük le, mert a körülötte lévô hús igazi csemege. Párolva, grillezve vagy serpenyôben sütve különlegesen finom, azonban vigyázzunk: ha túlkészítjük, veszít gazdag ízébôl és puhaságából.


fekete_marlin
Fekete marlin

A fekete marlin, vagy más néven fekete nyársorrú hal, a sugaras úszójú halak osztályához, ezen belül a vitorláshalfélék családjához tartozó faj. A fekete marlin a legnagyobb vitorláshalfélék és csontos halak közé tartozik. Kékesfekete hátú, hasa ezüstfehér, néha világoskék csíkokkal, ezek egészen az oldaláig láthatóak. A trópusi és szubtrópusi vizeket kedveli, megtalálható az Indiai- és a Csendes-óceánban.
fekete marlin

Idejének legnagyobb részét a vízfelszín alatt tölti. Kedvelt halfaj az ipari és sporthorgászatban. A legnagyobb feljegyzett példány 750 kilogrammos volt, de vannak beszámolók, miszerint ennél nagyobb fekete marlinok is élnek. Átlagosan 300-400 kg-t nyomnak, hosszúságuk elérheti a 4,6 métert. Ezt a halat tartják a leggyorsabban úszónak, sebessége eléri a 140 km/h-t is. A szigetekhez, partokhoz közel él, de vándorol is az áramlatokkal, egy évben akár 7000 km-t is megtehet. Ragadozó, kisebb tonhalakkal, tintahallal, bonitokkal táplálkozik.

Közepesen zsíros halnak számít, 100 grammja 150 kcal-t tartalmaz, de nagyszerû protein- és B12-vitamin-forrás. A fekete marlin igen értékes halfaj, a japán sashimi ételekhez is felhasználják. Filéjét tudjuk megvásárolni. Húsa rózsaszínes-barnás, állaga a tonhaléhoz hasonlóan tömör, de íze sokkal lágyabb annál. Süthetjük steakszerûen is, akár a tonhalszeletet.

royal_durbincs
Royal durbincs

A royal durbincs vagy aranydurbincs az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben honos, de az Adriai-tengerben is megtalálható. A horvát tengerparti éttermekben a leggyakrabban kínált halfajta, arrafelé az orada nevet viseli. Manapság azonban halgazdaságokban is tenyésztik. 30-50 cm hosszúra nô, súlya maximum 3 kg. Pikkelye ezüstszínû, szemei közt aranyszínû csík található. Minél frissebb az aranydurbincs, annál inkább csillog.
royal durbincs

Franciaországban az egyik legkedveltebb halfajta: hófehér, lágy, ugyanakkor feszes és puha húsa miatt, ami nem utolsósorban rendkívül finom és alig szálkás. Diétákba és fogyókúrákba jól illeszthetô, 100 grammonként csak 80 kilokalóriával számoljunk, 87%-os fehérjetartalom mellett. Az aranydurbincs gazdag B-vitaminokban, foszforban, kalciumban, magnéziumban, vasban és jódban.

Vásárláskor készíttessük konyhakészre, vagy magunk is elvégezhetjük ezt a munkát otthon. A beleket a hasüregen ejtett bemetszésen át távolíthatjuk el a legkönnyebben. Ezután vízzel öblítsük ki és töröljük szárazra. Ha a bôrét is meg szeretnénk enni, érdemes lepikkelyeznünk, de amennyiben tálalás elôtt lehúzzuk a bôrét, fölösleges a pikkelyezéssel bajlódnunk.