Tekintse meg friss tengeri hal kínálatunkat! 
Receptekért pedig látogasson el a METRO Inspirációk oldalra!

Édesvízi-, tengeri halak, és számtalan tengeri gyümölcs közül választhatunk, ha halat fogyasztanánk. Ismerjen meg minél többet és fogyassza őket minél sűrűbben!

Nem tudja, mit főzzön? Kipróbálna valami újat? Keresgéljen jobbnál jobb receptjeink közül és készítsen is el belőlük minél többet! Kattintson a képre a receptekért!

Újdonságaink:

Borotvakagyló (Kis Pallos kagyló) (Ensis ensis)

A kis pallos kagyló, a sekély parti vizek finom homokjába beásva él. Az Atlanti-óceánban, Norvégiától a marokkói partokig, a Földközi-tengerben és az Északi-tengerben. A kis pallos kagyló alakja eltér a hagyományos kagylókétól. A 16 centiméter hosszú, késtok alakú teknők enyhén hajlottak, és elöl, hátul egyaránt röviden lekerekítettek. A kagyló húsa krém- fehér színű. Sárgászöld külső héjréteg (periostracum) fedi őket. A kis pallos kagyló közvetlenül a felszín alá ássa be magát, olykor akár 1 méter mélyre is lehatol a puha aljzatban. Ehhez vékony, henger alakú lábát használja. Így a kagyló néhány mozdulattal már el is tűnik az aljzatban. Húsa ízletes, tálaláskor igen dekoratív a héjával együtt és a nélkül is. Mint általában, a kagylókat főzve készítjük el, de húsa grillezhető és rost lapon is süthető.

   Figyelem! 
          A termék csak a következő áruházainkban kapható: Budaörs, Ferencváros, Kelet-Pest,                     Budakalász.
         
          2017. május 08-tól: Pécs, Győr, Szombathely, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza,                             Székesfehérvár, Kecskemét és Szeged.
borotvakagylo

Barna Vénusz kagyló (Callista chione)

A szerelem és a szépség istennőjéről nevezték el. Rengeteg fajtája van, melyek világszerte előfordulnak. Nagy telepeken élnek, és beássák magukat a puha talajba. Alakjuk gömbölyded. A kereskedelmi szempontból fontos fajokat akvakultúrákban is tenyésztik. Ízük valóban isteni, és nagyon sokféle képen elkészíthető. ízét leginkább a Szt. Jakab kagylóhoz hasonlítható. Csak a teljesen zárt kagylókat főzzük meg forró vízben. Akkor jó, ha a kagylók kinyílnak. A zártakat dobjuk ki, így dolgozzunk vele tovább.

barnavenusz

Amanda kagyló (Glycymeris glycymeris)

A formája és a színe miatt tengeri mandulának is nevezik. Az Amanda kagyló az Atlanti óceánban, a Földközi-tengerben és az Északi-tengerben él 100 méteres mélységig, a homokos részeket kedveli, de megtalálható Madeira és a Kanári-szigetek körül is. Általában kb. 5 cm átmérőjű, de a legnagyobbak 9 cm-esre is megnőnek, planktonokkal táplálkozik. A meglehetősen kemény kagylóhéj bézsszínű barna barázdákkal és foltokkal. Húsa sűrű, tömött állagú. Életkoruk átlagosan 25 év. Nyersen is fogyasztható, citromlét csöpögtetnek rá (ezért nevezik a „szegények osztrigájának” is), de salátába keverve, tésztaszószba forgatva, töltve is finom. Csak a teljesen zárt kagylókat főzzük meg forró vízben. Akkor jó, ha a kagylók kinyílnak. A zártakat dobjuk ki, így dolgozzunk vele tovább.

45055-6-v

Marlin filé (Makaira indica)

A fekete marlin, vagy más néven fekete nyársorrú hal, a sugaras úszójú halak osztályához, ezen belül a vitorláshalfélék családjához tartozó faj. A fekete marlin a legnagyobb vitorláshalfélék és csontos halak közé tartozik. Kékes-fekete hátú, hasa ezüstfehér néha világoskék csíkokkal, ezek egészen az oldaláig láthatóak. A trópusi és szubtrópusi vizeket kedveli, megtalálható az Indiai- és Csendes óceánban. Idejének legnagyobb részét a vízfelszín alatt tölti. Kedvelt halfaj az ipari- és sporthorgászatban. A legnagyobb feljegyzett példány 750 kilogrammos volt, de vannak beszámolók, miszerint ennél nagyobb fekete marlinok is élnek. Átlagosan 3-400 kg-t nyomnak, hosszúságuk elérheti a 4,6 métert. Ezt a halat tartják a leggyorsabban úszónak, sebessége eléri a 140 km/h-t is. A szigetekhez, partokhoz közel él, de vándorol is az áramlatokkal, egy évben akár 7000 km-t is megtehet. Ragadozó, kisebb tonhalakkal, tintahallal, bonitokkal táplálkozik. Közepesen zsíros halnak számít. A fekete marlin igen értékes halfaj, a japán sashimi ételekhez is felhasználják. Filéjét tudjuk megvásárolni. Húsa rózsaszínes-barnás, állaga a tonhaléhoz hasonlóan tömör, de íze sokkal lágyabb annál. Süthetjük steak-szerűen is, akár a tonhalszeletet.

   Figyelem! 
          A termék csak a következő áruházainkban kapható: Budaörs, Ferencváros, Kelet-Pest,                     Budakalász.
         
          2017. május 08-tól: Pécs, Győr és Szombathely.
marlin

Érdes lepényhal filé (Platichthys flesus)

Kereskedelmi forgalomba egészben vagy filében kerül. Az érdes lepényhal elterjedési területe az Atlanti-óceán nagy részére, a Fehér-tengerre, továbbá az Északi- és a Balti-tengerre is kiterjed. Északon Izlandtól Nagy-Britannia mentén, délre egészen Portugáliáig fordul elő. Az Északi-tengerben mindenütt halászható, ha nem is mindenhol ugyanakkora mennyiségben. A sekély vízben, 30-40 m-es mélységig a leggyakoribb. Fő elterjedési területének az Északi-tenger a középpontja, ahol a leggyakoribb. Hossza 20-30, maximum 60 centiméter, súlya legfeljebb 5 kg. Teste lapos és ovális, a kifejlett példányok minden esetben felveszik a környezetük színét. Tápláléka kagylók, rövid farkú rákok. A lepényhal húsa puha és mindenütt keresett árucikk, bár úgy tartják, hogy a rombuszhal és a nyelvhal húsának finomságát nem éri el. A lepényhal filé elkészítése sokrétű, íze igen ízletes. Húsa párolható, süthető, grillezhető.

   Figyelem! 
          A termék csak a következő áruházainkban kapható: Budaörs, Ferencváros, Kelet-Pest,                     Budakalász.
         
          2017. május 08-tól: Pécs, Győr, Szombathely, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza,                             Székesfehérvár, Kecskemét és Szeged.
lepenyhal

Grönlandi lapos hal filé (Reinhardtius hippoglosoides)

Kereskedelmi forgalomba egészben vagy filében kerül. Grönlandi lapos halként is ismert. A lepényhalfélék családjába tartozik. Az Atlanti- és Csendes-óceán hideg és mély vizeit kedveli (Észak-Amerika, Alaszka, Oroszország, Grönland, Izland, Írország, Norvégia). 200-2000 méter mélyen él az 1-3 Celsius fokú vizekben, horogsorral halásszák.

A hal teste lapított, oldalvonala egyenes, színe alul-felül, azaz vak oldalán is fekete, sötét. Maximum 1,2 méter hosszúra és 25 kg-osra nő. Kis halakat és rákokat fogyaszt. Húsa fehér, illata kellemes, lágy, édeskés. A tengeri halakra jellemzően felhasználása igen sokoldalú lehet. Főzve, sütve, grillezve, sütőpapírban sütve egyaránt ízletes. Amennyiben nem készítjük túl a laposhal filé minden esetben vaj puha állagú. Egészben füstölve különleges ínyencségnek számít. A szálkátlan filé nagyon jól illeszthető kisgyermekek étrendjébe is. 

   Figyelem! 
          A termék csak a következő áruházainkban kapható: Budaörs, Ferencváros, Kelet-Pest,                     Budakalász.
         
          2017. május 08-tól: Pécs, Győr és Szombathely.
gronlandi

Közönséges Morgó hal (Tiglia lucerna)

Kereskedelmi forgalomba egészben kerül. Vörös és szürke változatban is létezik. Finom ízű, tömött húsú hal.  A morgó halak kb. 30 cm-es nagyságban kerülnek piacra. A Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán térségében honosak, mint pl. a vörös morgó hal, de az indiai- és csendes-óceáni térség trópusi régióiban is előfordulnak. A konyhaművészet méltatlanul mellőzi, amire nincs magyarázat. Húsa fehér és tömött, ízletes, talán kicsit száraz, de különleges csemege. Felhasználása igen sokrétű, egészben, filében egyaránt elkészíthető. Egyaránt süthető és párolható is.

kozonsegesmorgohal

Pettyes farkas hal filé (Anarhichas lupus)

Kereskedelmi forgalomba filében kerül. A farkas halak nagyság és fegyverzet tekintetében felülmúlják összes rokonaikat. Testük hosszú és lapos. Legjellemzőbb rájuk nézve a fogazat, amely a halak osztályán belül a legfélelmetesebbek közé tartozik. Fogazatuk ugyanis az állkapcsokon ülő hatalmas kúpos fogakból, s ezek mögött a garat- és ekecsonton több sorban elhelyezkedő tompa kúpfogakból áll. A pásztás farkas hal, vagy más néven tengeri farkas, 2 m-esre is megnő, de a déli tengerekben 1 m-nél hosszabb példányok ritkán fordulnak elő. A farkas hal Izland környékén, továbbá Grönland és a Lappföld partjai mentén mindenhol közönséges, de itt-ott a norvég, a dán, a német és a skót partokon is előfordul. A Bering- szoroson át a Csendes-óceán északi részében is elterjedt. Sziklahasadékokban áll lesbe, vagy pedig a sziklákról tépi le a zsákmányát, amely kagylókból és rákokból áll. Héjukat játszva morzsolja szét fogaival. Valószínűen halakra is vadászik. Szép fehér és ízletes húsa a halpiacokon mindig kapós cikk. Elkészítése rendkívül sokféle lehet, roston, grillen, párolva is készíthető, a siker elmaradhatatlan.

   Figyelem! 
          A termék csak a következő áruházainkban kapható: Budaörs, Ferencváros, Kelet-Pest,                     Budakalász.
         
          2017. május 08-tól: Pécs, Győr, Szombathely, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza,                             Székesfehérvár, Kecskemét és Szeged.
farkashal

Sárgafarkú fattyúmakréla (Seriola lalandi)

Kereskedelmi forgalomba egészben kerül. Atlanti-óceán szubtrópikus vizeiben, Földközi tengerben, legtöbbször nyílt vízben, de néha part közeli vizekben is, előfordul. Legtöbbször csapatosan, néha ezüstös durbincsok vagy magas hátú durbincsok közé vegyülve barangolja be a tengereket, táplálék után kutatva. Masszív, oldalirányban lapított, vége felé elkeskenyedő test, melynek mérete a két métert is elérheti. Jól fejlett, szimmetrikus, legtöbbször sötét árnyalatú farok úszója keskeny farok törzshöz kapcsolódik. Háta zöldes-szürkés, oldala és hasalja ezüstszürke. Szemétől kiindulva sötét sáv keresztezi a fejet. Húsa egyáltalán nem hasonlít a jól ismert makréla húsára, Inkább édeskés ízű, és masszívabb szerkezetű. Rendkívül jól lehet grillezni, de serpenyőben sütve is könnyen elkészíthető. Egészben és filében is előszeretettel füstölik is.

sargafarku

Továbbra is kapható:

alaszkai_pollock
Alaszkai Pollock
A tôkehalak családjába tartozik, kedvelt hal. Több mint 3 millió tonnát halásznak ki belôle évente a Csendes-óceán északi részén, Alaszka és Japán között. Ezzel a mennyiséggel a világ második legtöbbet kifogott halfajtája. Kisebb testû, húsa fehérebb, lágyabb ízû, és kevésbé zsíros, mint a fekete tôkehal.

A tovább-feldolgozóiparban különösen fontos szerepe van az alaszka pollocknak. Belôle készül ugyanis a legtöbb halfasírt és halrudacska, a gyerekek elsô számú halbeviteli forrása. Azonban kitûnô rakottast is süthetünk belôle. Fogyókúrázóknak, diétázóknak ideális fehérjeforrás, alacsony kalóriabevitel mellett – 100 grammonként mindössze 80 kilokalóriát tartalmaz – fehérjetartalma 80%. Omega-3 zsírsavakban gazdag, így fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megakadályozásához.

Semleges, lágy íze ideális kezdés lehet a tengeri finomságok felfedezéséhez. Ugyanakkor egy kagylós vagy rákos szósszal karakteresebb halételt készíthetünk belôle. Könnyû, gyümölcsös borokat kínáljunk hozzá.


tengeri_sullo

Tengeri süllő

A tengeri süllô neve több nyelven bar, ami a germán eredetû bars=hegyes szóból ered. Hátúszója ugyanis látványosan kiemelkedik és hegyes. A tengeri süllô a sügérfélék családjába tartozik, fôként a Földközi-tengerben él. Kedveli az erôsen hullámzó, köves-sziklás partszakaszokat. A hal testhossza 35-80 centiméter. Tengerekben és brakkvízben (félsós vizekben) él, de íváskor felúszik a nagyobb folyók alsó szakaszaira. Ragadozó, tápláléka fôként apró fenékhalakból áll. A halak királyának is nevezik, viszonylag kevés él belôle vadon, ezért drágább, mint tenyésztett társai.
tengeri sullo

A halgazdaságokból 400 gramm körüli súllyal kerül eladásra. Ennek kicsit zsírosabb a húsa, de tovább friss marad és az íze is kitûnô. Alig van benne szálka, fehér, feszes húsa valódi ínyencfalat. Dél-Franciaországban leginkább egyben grillezik (elôtte olívaolajjal, sóval, borssal dörzsölik be), majd tálaláskor kevés ánizspálinkával meglocsolva flambírozzák. Igazán különleges halételt kóstolhatunk így elkészítve.

Halban gazdag diéta része lehet a tengeri süllô, mert sovány húsa van, 100 grammonként 90 kilokalóriát tartalmaz. Szakemberek szerint cukorbetegség esetén fogyasztásával javíthatjuk a vesefunkciót is. Ezenkívül tökéletes fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás. A foszfor, a vas, a szelén, a kálium és a különbözô B-vitaminok segítenek elérni és megôrizni az egészséget, a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak pedig gyulladásgátló hatásúak, és hozzájárulnak a szívbetegségek megelôzéséhez.


feketetokehal
Fekete tőkehal

A fekete tőkehal a Barents-tengerben, a Spitzbergáktól a Vizcayai-öbölig és Izland környékén honos, de az Atlanti-óceán észak-amerikai részén is elôfordul. Csapatokban, 250 m mélyen él, aktív, tavasszal a part közelében tartózkodik, télre kiúszik a nyílt vizekre. Ragadozó hal, teste hosszúkás, átlagos hossza 60 cm, súlya 17 kg, de halásztak már 30 kilósat is. Bőrének színe barnás-zöld, oldalán csík látható, ami hátával párhuzamosan fut. Színezete ezalatt kivilágosodik, hasa ezüstös színûvé válik.

Szája felső állású, azaz alsó álkapcsa rányúlik a felsôre.
Ne tévesszük össze az olcsóbb, fehér húsú alaszkai tôkehallal, amely elsôsorban a tengeri halfilé feliratú zacskókban és halrudak formájában rejtôzik a mirelitpultokban! A fekete tôkehal íze nagyon finom, jellegzetes, húsa barnásszürke, jó minôségû, tömör, fôzés után világossá válik.

Úgy tartják, a halimádók hala. A kereskedelemben – kissé félrevezetôen – tengeri lazacnak, vagy fehér lazacnak hívják, mert így jobban cseng a neve. Azonban semmi köze nincs a lazacokhoz, a tőkehal alakú halak családjának a tagja. Kalciumtartalma jelentős, sok jódot, foszfort, B2-vitamint tartalmaz. 100 gramm fekete tőkehal = 88 kcal.

kardhal
Kardhal

A kardhal a sügér alakúak rendjébe tartozó halfaj. Könnyen felismerhető hosszúkás, szigonyszerû orráról, ami testhosszának mintegy harmada. Nagy testű halnak számít, hossza 2-5 méter, súlya 100 és 500 kiló között mozog. Legjobban a 18-22 °C körüli vizekben érzi jól magát. Minden világtengerben otthonos, de a legtöbb példány az Atlanti-óceánban él. Előfordul a Földközi- és a Fekete-tengerben, nyaranta az Északi-, sőt a Balti-tengerben is feltûnik (mintegy 800 m mélységig).
kardhal

Kitűnő, tömör húsa a tonhaléhoz hasonló, vásárláskor filéjét a legegyszerûbb választani. Több szigeten, például Szicílián és Madeirán nemzeti eledelnek számít. 100 grammonként 120 kilokalóriát és 19 gramm fehérjét tartalmaz.

A kardhalfilé állaga a fehér húsokhoz is hasonlítható (csak kissé tengerízûbb), ezért felhasználási módjai is hasonlók. A szeletet ajánlott posírozni (forró fûszeres lében 10 percig elôfôzni), és utána sütőben grillezni, vagy serpenyôben sütni. Nem árt alumíniumfóliával letakarni, hogy ne száradjon ki. A pácolás is jót tesz neki, különösen citromlével. Jelentôs mértékben található benne vas, foszfor és B12-vitamin. Magas C-vitamin-tartalmú zöldségekkel elkészítve jobban segíthetjük a kardhalfilében található vas felszívódását.

fekete_laposhal

Fekete laposhal

A fekete laposhal grönlandi laposhal ként is ismert. A lepényhalfélék családjába tartozik. Az Atlanti- és Csendes-óceán hideg és mély vizeit kedveli (Észak-Amerika, Alaszka, Oroszország, Grönland, Izland, Írország, Norvégia). 200–2000 méter mélyen él az 1-3 Celsius-fokú vizekben, horogsorral fogják ki. Halászata „fôvárosának” az alaszkai Homert tartják. A hal teste lapított, oldalvonala egyenes, színe alulfelül, azaz vak oldalán is fekete, sötét. Maximum 1,2 méter hosszúra és 25 kg-osra nô. Kis halakat és rákokat fogyaszt.
fekete laposhal

Húsa fehér, illata kellemes, lágy, édeskés. A tengeri halakra jellemzôen felhasználása igen sokoldalú lehet. Fôzve, sütve, grillezve, sütôpapírban sütve egyaránt ízletes. Amennyiben nem készítjük túl (10percet számoljunk minden 2 cm filévastagságra), a laposhalfilé minden esetben vajpuha állagú. Egészben füstölve különleges ínyencségnek számít. A szálkátlan filé nagyon jól illeszthetô kisgyermekek étrendjébe is. A laposhal 38%-ban fehérjét, 24%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, ebbôl 2,3% omega-3 zsírsavat tartalmaz. 100 grammonként 180 kilo-kalóriával számoljunk.

Kitűnő szelén- és D-vitamin-forrás, amely egyes vizsgálatok szerint jelentôsen csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.


sima_lepenyhal
Sima lepényhal

A sima lepényhal elterjedési területe az Atlanti-óceán nagy része, a Fehértenger, továbbá az Északi- és a Balti-tenger. Izlandtól Nagy-Britannia mentén, délre egészen Portugáliáig elôfordul. A sekély vízben, 30-40 m-es mélységig a leggyakoribb. Vonóhálóval fogják ki. A sima lepényhal magas háta, sima bôre és barnás szemoldalán található vöröses pöttyök alapján különböztethetô meg többi rokonától.
sima lepenyhal

Teste lapos és ovális, a kifejlett példányok minden esetben felveszik a környezetük színét. Hossza 30-40 cm, maximum 1 méteresre nôhet meg, súlya legfeljebb 5 kg. Tápláléka kagylók, rövid farkú rákok és férgek.

A fiatal, zsenge példányok a legkedveltebbek. A lepényhal puha, fehér húsa mindenütt keresett árucikk, bár úgy tartják, hogy a rombuszhal és a nyelvhal finomságát nem éri el. Májusban kihagyhatatlan fogás! Húsa ilyenkor a legzsengébb, és éppen ráfér egy tányérra.100 gramm lepényhalfilében átlagosan 118 kilo-kalória, 21 gramm fehérje, 3,9 gramm zsír található. B12-vitaminban és a pajzsmirigymûködéshez elengedhetetlen jódban gazdag. Omega-3 zsírsavai a szem és az agy egészséges fejlôdéséhez is nélkülözhetetlenek, ezért a várandós anyák étrendjében különösen fontos szerepet játszik. Vásárláskor a szemoldalt figyeljük meg alaposan, kopoltyúja világítóan piros, szeme nem lehet homályos.

nyelvhal
Nyelvhal

A nyelvhal (solea solea, vagy solea vulgaris) élôhelye az Atlanti-óceánban Norvégia déli partjaitól Szenegálig, valamint a Földközi-tengerben található. Lapos, ovális formájú hal, barnás színárnyalatú, sötétebb pöttyökkel.

Mérete 20 és 60 centiméter között mozog és maximum 3 kilogrammot nyom (de egy átlagos példány 700 gramm körüli). Teste alig 1-1,5 cm vastag, az összes belsôség közvetlenül a feje mögött van (azt kell levágni vagy levágatni). Középen nagy gerinc húzódik végig, amelyrôl könnyen leválik a kellemes ízû, hófehér hús. Egyébként teljesen szálkamentes (gyerekeknek nagyon jó választás), és vékonysága miatt pillanatok alatt megsül.
nyelvhal

A legkiválóbb hal szinonimájaként emlegetik. Már a római kortól ismerték, és az egyik legnépszerûbb hallá vált, XIV. Lajos francia király egyenesen rajongott érte. Pedig akkoriban talán még azt sem tudták, hogy a nyelvhal valóságos vitamin- és ásványianyag-raktár (A-, B-, E- és D-vitaminok, magnézium, szelén, jód). Omega-3 zsírsavakban is gazdag, védelmet nyújtva a szív- és keringési betegségekkel szemben, javítva a véráramlást, csökkentve a vérrögképzôdés kockázatát. Jellemzôje még a kis, 1-2%-os zsír és a nagy, 16-18%-os fehérjetartalom, tehát igazán diétás hal, 100 grammonként mindössze 85 kilokalória van benne.

Oldalanként 3-3 percig süssük serpenyôben, forró sütôben grillezve pedig mindössze 6-8 percig. Friss, ropogós savakkal rendelkezô fehérborok illenek hozzá.


ordoghal_egesz
Ördöghal

Az ördöghal csúnya külsejérôl kapta a nevét, nem véletlenül: hatalmas, visszataszító feje van óriási szájjal, teste rózsaszínes-barnás árnyalatú, pikkelytelen. Ez azonban a vásárlásakor nem derül ki, mert minden esetben fej nélkül árusítják. Átlagosan 1 méter hosszúra nô, az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben él.
ordoghal

Húsa fehér, kissé gyöngyházfényû, szálkátlan, vékony, de tömör, ízét sokszor a homáréhoz hasonlítják. Rendkívül sovány hal, 100 grammonként mindössze 68 kilokalóriát tartalmaz, 15%-a protein és csak 0,7%-a zsír. Diétázók, fogyókúrázók étrendjében a helye. Omega-3 zsírsavai segítik megelôzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de kutatások szerint védenek az Alzheimer-kór és bizonyos rákbetegségek (pl. prosztatarák) ellen is. Jelentôsebb mértékben B-vitaminokat tartalmaz, de ásványi anyagokban is gazdag (foszfor, magnézium, vas, jód).

Sütéskor-fôzéskor sok vizet veszít, ezért 2-3 fô részére számoljunk legalább 1 kg ördöghalfilét. Felhasználása a húséhoz hasonló, nagyon ízletes nyársat, ragut lehet készíteni belôle. Fûszerezzük friss fûszernövényekkel (petrezselyem, rozmaring, metélôhagyma), sütés elôtt pedig tegyünk rá néhány darabka vajat, vagy tekerjük szalonnába.

vajhal
Vajhal

A vajhal hivatalosan escolar, vagy olajhal, vagy kígyómakréla. (Amerikai tudósok szerint a vajhal és az olajhal elnevezés téves, félrevezetô.) Szinte minden tengerben megél, kivétel a sarki vidékeket, mert a hideg vizet nem szereti. Legtöbb példánya Japán, Ausztrália és az USA keleti partjainál, 200-1100 méteres mélységben található.
vajhal

A gempyliadék, azaz a kígyómakrélák családjába tartozik. A vékony, torpedó alakú hal 2 méter hosszúra, 45 kilósra is megnô. Szemei körül sötét karikák találhatóak, ezért nevezték el a spanyolok escolarnak (tanulónak), és úgy világítanak, mint a macskaszem. Bôre sötétbarna, minél öregebb, annál sötétebb színû. Ragadozó hal, tintahalat, rákokat is eszik. Fehér tonhalnak is nevezik, mert sárgásfehér húsának állaga nagyon hasonlít a vörös tonhaléra.
Amerikában gyakran „white tuna” néven kerül az étlapra.

A vajhal húsának olajtartalma valóban magas (14-55%), ez okozhat emésztési problémákat, amelyek fogyasztás után 30-36 órával jelentkeznek. Az erre érzékenyeknél hasfájás, hasmenés, hányinger léphet fel. Ha grillezve készítjük, csökkenhet olajtartalma, és az ajánlott napi adag ne legyen több, mint 17 deka. 100 grammjában 17,3 g fehérje és 146 kcal található. A kozmetikai ipar viszont éppen az olajtartalma miatt használja fel a húsát.


rombuszhal
Rombuszhal

A rombuszhal a legfinomabb és legértékesebb tengeri halak egyike, már az ókorban is ismerték és ínyencfalatnak tekintették. Az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger mélyén van a természetes élôhelye, de manapság tenyésztik is. Testével észrevétlenül lapul a tengerfenékhez, színét úgy változtatja, akár a kaméleon. Balszemû, azaz mindkét szeme az állat bal oldalán helyezkedik el (ha hasi oldalával lefelé tartjuk). A kifejlett állat testhossza 40-50 cm, súlya 2-4 kg, de ritkán 90 cm hosszúra és 20 kilogrammosra is megnô.
rombuszhal

A tenyésztett rombuszhalat ízében szinte lehetetlen megkülönböztetni a vadon élôtôl, ám méretében elôbbi kisebb. Hófehér húsa réteges és tömör, íze különlegesen telt és finom. Többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavainak köszönhetôen a rombuszhal fontos szerephez jut a szív- és érrendszeri betegségek megelôzésében. Tartalmaz szelént, vasat, kalciumot, jódot, foszfort, cinket, valamint A- és B-vitaminokat. 100 grammonként 95 kilokalória van benne.

Vásárláskor készíttessük el a halat konyhakészre, vagy végezzük el magunk a szükséges mûveleteket. Ehhez a kopoltyúk alatt, a sötét oldalán hasítsuk fel a halat, és ujjunkkal benyúlva távolítsuk el a belsô részeit. Dörzsöljük be sóval, hogy a nyálka leoldódjék. Az uszonyokat csak nyessük le, mert a körülötte lévô hús igazi csemege. Párolva, grillezve vagy serpenyôben sütve különlegesen finom, azonban vigyázzunk: ha túlkészítjük, veszít gazdag ízébôl és puhaságából.


royal_durbincs
Royal durbincs

A royal durbincs vagy aranydurbincs az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben honos, de az Adriai-tengerben is megtalálható. A horvát tengerparti éttermekben a leggyakrabban kínált halfajta, arrafelé az orada nevet viseli. Manapság azonban halgazdaságokban is tenyésztik. 30-50 cm hosszúra nô, súlya maximum 3 kg. Pikkelye ezüstszínû, szemei közt aranyszínû csík található. Minél frissebb az aranydurbincs, annál inkább csillog.
royal durbincs

Franciaországban az egyik legkedveltebb halfajta: hófehér, lágy, ugyanakkor feszes és puha húsa miatt, ami nem utolsósorban rendkívül finom és alig szálkás. Diétákba és fogyókúrákba jól illeszthetô, 100 grammonként csak 80 kilokalóriával számoljunk, 87%-os fehérjetartalom mellett. Az aranydurbincs gazdag B-vitaminokban, foszforban, kalciumban, magnéziumban, vasban és jódban.

Vásárláskor készíttessük konyhakészre, vagy magunk is elvégezhetjük ezt a munkát otthon. A beleket a hasüregen ejtett bemetszésen át távolíthatjuk el a legkönnyebben. Ezután vízzel öblítsük ki és töröljük szárazra. Ha a bôrét is meg szeretnénk enni, érdemes lepikkelyeznünk, de amennyiben tálalás elôtt lehúzzuk a bôrét, fölösleges a pikkelyezéssel bajlódnunk.