Interjú varga csabával

Családi gazdálkodóval, növénytermesztővel

Varga Csaba

Bemutatná a vállalkozását, röviden elmesélné, milyen út áll a vállalkozás mögött?

A szüleim kezdték el a növénytermesztést őstermelőként Szentlőrinckátán. Én 1995 körül csatlakoztam a gazdasághoz. Nyertem egy fiatal gazdáknak szóló pályázaton, és attól fogva indult be a termelés igazán. Az évek során szépen lassan kialakult a nekünk megfelelő növények sora: a cukkini, a tök, a padlizsán, a menta és a sütőtök.

Egy régi ismerősöm keresett meg a METRO-tól, hogy legyek a beszállítójuk. Együtt sok új és érdekes terméket próbáltunk ki. Termesztettünk mini és a színes cukkinit, Palermo paprikát, gömbtököt, óriástököt, dísz és halloween-i tököt, de még csúcsos lilakáposztát is. De ezekből sok kiesett az évek alatt, és csak az alaptermékek maradtak. 

 

Honnan merítenek új ötleteket, inspirációt, hogy folyamatosan versenyképesek maradjanak?

Fiatalos lendületünk és kísérletező kedvünk miatt tudunk versenyképesek maradni. Igyekszünk a gazdaságban amit csak lehet fejleszteni és gépesíteni. Mivel a család dolgozik csak, így sok feladatot gépekkel váltunk ki a munkánk megkönnyítése érdekében.

A versenyképességet mindig az ár, a minőség és az adott termék piaci szereplőinek létszáma határozza meg. Mi mindig a tökéletes minőségre, a frissességre, és a jó beszállítási árakra törekszünk, illetve emellett próbálunk mindig olyan termékeket gyűjteni a termelési szortimentünkbe, amik különlegesek, vagy esetleg csak importból beszerezhetők.

Az ötleteket és az inspirációt többek között a termékekből elkészített ételek adják.   

 

Megosztana velünk egy szakmai titkot? Például melyik a legjobbnak tartott termékük, és mit tehetünk, hogy megőrizzük egy ilyen kiváló alapanyag zamatát, minőségét?

A mini cukkini az egyik legkülönlegesebb termékünk. Ahhoz hogy a legjobbat hozzuk ki belőle alapanyagként nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy egészben készítsük el. Sütésnél és párolásnál is figyelni kell az időre. Pont akkor jó, ha még egy nagyon kicsit ropog az elkészítést követően. Ehhez körülbelül 5-8 perc elegendő is.

 

Mi a következő kitűzött cél, állomás, amit el szeretne érni?

A következő évi célok közé sorolnám a termékpaletta bővítését. Ha nem lennének korlátok a termékcsomagolások „zöldítése’,  környezetbarátabbá tétele lenne a cél - kevesebb nejlon és műanyag.

 

Mi fontos önnek az életben, az emberi kapcsolataiban, ami vállalkozása stílusát is meghatározza?

Az emberi kapcsolatok tekintetében az őszinteség, a precizitás és a jó kommunikáció a legfontosabb. Az életben a család, az egészséges táplálkozás és a vállalkozásom fejlesztése fontos számomra.

 

Vannak olyan pillanatok, amelyek a mai napig büszkeséggel töltik el?

Az egyik legkedvesebb emlékem, mikor a lányom az ovis társaival látogatta meg a gazdaságot. Az akkor még termesztett dísz- és óriástököket nézték meg. Aranyosan voltak a gyerekek és az ugyanolyan magas tökök. Nagyon szerették és izgalommal töltötte el őket az óriási területen való keresgélés, a dísztököcskék megtalálása. Persze a talált kincset mindenki büszkén vitte haza. Szerettem a tökfaragó versenyt is. Halloween-i termésünkből gyönyörű faragványok készültek.

 

Van-e olyan mottó, amit magáénak érez, ami jellemzi az Ön tevékenységét?

Talán a legjobban ez a mottó illik hozzánk: „A kitartás meghozza gyümölcsét”. Igen hosszú és rögös utat tettünk meg eddig a családommal, de úgy érzem, megérte az erőfeszítés.

 

További ajánlataink
Kíváncsi nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerje meg legfrissebb ajánlatainkat az Ön számára.
Katalógusok
Ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ismerje meg a legfrissebb ajánlatainkat.
Hírlevél feliratkozás