Gyulai kolbász

Az alábbiakban hoztunk Önnek néhány igazán érdekes receptet, természetesen a Gyulai kolbászok felhasználásával.

Gyulai kolbász

Zsebes sertésszűz 

Zsebes sertésszűz

Hozzávalók 4 személyre:

1 egész sertés szűz (kb. 70 dkg-os)

frissen őrölt bors
1 kisebb fej Makói vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
30 dkg darált sertéshús
fél pár Gyulai Kolbász
3 nagyobb levél savanyított káposzta
1 kiskanál zsír
1,5 dl száraz fehérbor

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézségi fok: közepesen bonyolult

Elkészítés:

A sertés szüzet éles késsel vékonyan lehártyázzuk, megmossuk, leszárítjuk, hosszában félig bevágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott vöröshagymát a forró olajon megfuttatjuk, rászórjuk a zúzott fokhagymát, langyosra hűtjük, a darált húshoz adjuk, sóval, borssal ízesítjük és összekeverjük. A füstölt Gyulai Kolbászt vékony karikákra szeleteljük, a húsvágatba teszünk egy sort, beletömködjük a fűszeres darált húst, befedjük kolbászszeletekkel. A káposztalevelek vastag levélnyelét vékonyan levágjuk, félig fedve egymásra tesszük, ráfektetjük a töltött szüzet, belecsavarjuk a káposztába és zsírozott tepsibe tesszük. Meglocsoljuk a száraz fehérborral és 180°C-fokos sütőben, kb. 35 perc alatt megsütjük, többször meglocsolva a szaftjával. Éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és héjában sült burgonyával körítjük. Jó tanács: Amikor a káposztás szüzet a tepsibe tesszük fontos, hogy a hajtás alul legyen. A héjában sült burgonyát süthetjük a káposztás hússal is, hogy az ízes szaftot magába szívja.

Brindás papa pogácsája Gyulai Kolbásszal 

Kolbászos pogácsa

Hozzávalók 40 darabhoz:

1,4 kg liszt
5 dkg friss élesztő
2 pár Gyulai Kolbász
50 dkg túró
1 l tej
4 db tojás
4 dkg só

Elkészítési idő: 180 perc
Nehézségi fok: közepesen bonyolult

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, majd a túróval, sóval jól összedolgozzuk. Egy kevéske tejben felfuttatjuk az élesztőt és 3 tojással, a langyos tejjel együtt hozzádolgozzuk az előző alaphoz. Amikor kész a tésztánk, hozzáadjuk a kis kockára vágott füstölt Gyulai kolbászt és átgyúrjuk. Ezután fél órát hagyjuk kelni meleg helyen, letakart kendő alatt. Kelesztés után lisztezett gyúródeszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe rakjuk és tojással megkenjük. 180°C-fokos sütőben, kb. 25 perc alatt pirosra sütjük. Kihűtve kínáljuk.
Jó tanács: Ha nincs otthon friss élesztőnk, használhatunk helyette 1 csomag, 11 g-os szárított élesztőt is. Ugyan olyan foszlós lesz a pogácsánk. Igazi vendégváró falat egy pohárka pálinkával.

Töltött kelkáposzta Gyulai Kolbásszal

Töltött kelkáposzta Gyulai Kolbásszal

A receptet nézd meg inkább videón:

Megnézem!

Gyulai Kolbász koktél

Végezetül hoztunk egy igazán különleges receptet azoknak, akik szeretnek kísérletezni és kipróbálni az újdonságokat.

Megnézem!