Hozzávalók 4 főre:
A bárányhoz:
- 4 db METRO Chef ír bárány hátsó csülök
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só
- frissen tört bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 8-10 szál kakukkfű
- 600 ml húsalaplé
- 1 adag hosszúkávé
- 2 evőkanál szójaszósz
- 30 g nádcukor
- 1 narancs
- vaj
A püréhez:
- 1 kg sárgarépa
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 50 g nádcukor
- só
- tört bors
- 1 rúd vanília
- 100 g vaj
- 100 g kelkáposzta
Elkészítési idő: 240 perc
Egy főre jutó alapanyagok költsége: 3850 Ft
Elkészítés:
Egy fedeles (sütőbe is tehető) serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd kérgesítsük a hús minden oldalát. Közben sózzuk, borsozzuk, tegyük melléjük a kakukkfű ágakat és a felszeletelt fokhagymát. Ha megpirultak, öntsük fel az alaplével, fedjük le és tegyük 130 fokos, előmelegített sütőbe. Süssük legalább 3 órán át, miközben félóránkként megforgatjuk a csülköket. Ha szükséges, tovább sütjük. A csülkök méretétől függően ezzel a módszerrel 3-4 óra alatt sül omlósra a bárány.
Akkor jó, ha a hús szinte leomlik a csontról. A narancshéját finoman lereszeljük, levét kifacsarjuk, leszűrjük. A visszamaradt szaftot átszűrjük és egy serpenyőbe tesszük. Felöntjük a kávéval, szójaszósszal, narancslével és a cukorral. A vajjal krémesítjük, majd sűrű mártássá redukáljuk. Legvégül belekeverjük a finomra reszelt narancshéjat is.
Közben elkészítjük a pürét is. Ehhez a sárgarépákat meghámozzuk, csíkokra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk és rászedjük a répákat. Sózzuk, borsozzuk, fokozatosan öntünk alá mindig egy kevés vizet. Lefedve puhára pároljuk úgy, hogy a végén elpárologjon alóla minden víz. Ekkor megszórjuk a cukorral és karamellizáljuk.
A sült répákat még forrón leturmixoljuk a vajjal és a vanília kikapart belsejével. A kelkáposzta sötétebb zöld, de zsenge leveleit vékony csíkokra vágjuk. Tálaláskor a tányér közepére szedünk a répapüréből, a közepére állítjuk a csülköket. A püré köré locsolunk a kávés szószból, végül kelkáposzta csíkokat szórunk az ételre.