Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

A vajhal

Sötét, leginkább barnás színezetű hal, de ahogyan idősödik egyre sötétebb lesz, míg végül teljesen feketévé változik. Torpedó alakú teste a tonhalakhoz hasonlít, de kisebb annál. Szervezete nem bontja le a táplálékai húsában megtalálható óriási zsírmolekulákat (viasz észtereket), ezért a halolaj vagy zsír beépül testébe, így húsának meglehetősen magas, 14-25%-a olaj. Íze attól függően változik, hogy nyersen, kissé vagy teljesen átsütve fogyasztjuk. A hús állaga rendkívül érdekes: egyrészt kemény és tömör, illetve felülete „szuperfényes”, másrészt selymesen rugalmas.

Tipp: A vajhal húsának magas olajtartalma miatt érdemes grillezve fogyasztani!

További ajánlataink ebben a kategóriában:

Kardhal filé
Tőkehal filé
Fekete tőkehal filé

Farkassügérek

Recept TIPP:

A vajhalat vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra, majd szórjuk egy kerámia/üvegtálba, öntsük rá az olajat, szórjuk meg sóval, borssal, oregánóval, finomra vágott fokhagymával, illetve reszeljük rá a citrom héját, facsarjuk rá a levét. Jól forgassuk össze az egészet, majd fedjük le és tegyük kb. 1 órára a hűtőbe. Közben áztassuk be a fa nyársakat hideg vízbe. A mártáshoz vágjuk finomra a petrezselymet és a fokhagymát, majd keverjük a joghurthoz és ízesítsük sóval, borssal, olívaolajjal és citromlével. A halkockákat húzzuk a nyársakra, majd forró serpenyőben vagy grillen süssük meg őket néhány perc alatt.