Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Fejessaláta (Lactuca sativa)

Egyes források szerint már a görögök és a rómaiak is termesztették. A ma legelterjedtebb termesztésbe vett salátaváltozat. Európában - beleértve hazánkat is - a legelterjedtebb. Angliában a legfontosabb friss salátazöldség. Szerkezete a káposztáéhoz hasonló, színe a világoszöldtől a sötétliláig terjedhet. Íze kicsit kesernyés, úgynevezett "Zöld íz".

Energiatartalom: 15 kcal, 61 kJ/100 g

Semmiképp ne vegyünk fonnyadt, hibás levelű példányokat. Az endíviához hasonlóan, tároljuk a hűtőszekrény alsó polcain így 4-5 napig is eltartható. Magas a karotin, B1- és C-vitamin tartalma. Különösen ajánlatos a fogyasztása tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak.

Salátáink

 • Piros fejessaláta

  piros

  Felhasználási lehetősége csaknem azonos a zöld fejes salátáéval, mindezen túlmenően kifejezetten attraktív, kettévágva a fej három színben mutatkozik: kívül piros, majd befele haladva zöld, és legbelül élénk sárga. Negyedelve kiváló ehető dekoráció svédasztalokon.

 • Batávia saláta (Lactuca sativa var. capitata)

  batavia

  Szeldelt levélzete van, ropogósan friss. Jellemzője, hogy lazán fejesedik. Két színárnyalata ismert: barnás-vöröses és zöld. Energiatartalom: 15 kcal, 61 kJ/100 g Salátamixekhez, díszítésre és magában való fogyasztásra egyaránt ajánlott.

 • Tölgylevelű saláta (Lactuca sativa var. crispa)

  tolgylevelu

  A levelek egymás mellett képződnek, de fejet nem képeznek. Ha nagyon szorosan állnak a levelek, a belső alsó részek lehetnek halványabbak, de nincs igazi szívrésze. Rendkívül alak- és színgazdag csoport. A levelek erősen karéjosak, lehet halványzöld, sárgászöld, barna, piros, lila és ezek kombinációi. Energiatartalom: 15 kcal, 61 kJ/100 g A tépősaláták felhasználhatósága hasonlít a fejessalátához, de annál kicsit tartósabb és elsősorban a díszítőértéke fontos.

 • Jégsaláta (Lactuca sativa, iceberg)

  jegsalata

  A fejessaláta divatos verziójának is szokták nevezni. Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta. Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei napokon át frissek, ropogósak maradnak. Energiatartalom: 14 kcal, 58 kJ/100 g Az egészséges jégsaláta színe a káposztához hasonló halványzöld. Frissen, nyersen, más salátákkal keverve, vagy szendvicsekben kitűnő étek. Salátabárok és gyorséttermek is előszeretettel használják. Rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van emésztőrendszerünkre.

 • Frisé saláta (Cichorium endivia var. crispum)

  frise

  Enyhén kesernyés ízű. Levélzete zöld színű, vékony levelekből áll. Energiatartalom: 15 kcal, 61 kJ/100 g Salátamixek kitűnő alapanyaga, és díszítésre is kiváló, mert nagyon dekoratív saláta.

 • Lollo saláta

  lollo

  Magyarul tépősalát néven vált közismerté. Eddig főleg a díszítő értéke miatt volt kedvelt, a korszerű fajták viszont ízviláguknak és állaguknak köszönhetően salátakeverékek ékes színfoltjaként szolgálnak az év minden szakában

 • Római saláta

  romai

  A római saláta sötétzöld hólyagozott erős, konzisztens leveleivel a legjobb beltartalmi értékekkel rendelkező saláta. Vastag bőrszövetének köszönhetően állagát hosszan megőrzi. A valódi Cézár-saláta kizárólag római salátából kell, hogy készüljön, semmiképp sem fejes-, vagy jégsalátából.

 • Salanova saláta

  salanova

  Egy vágás és kész! – így hirdeti a fajta tulajdonosa büszkeségét, a Salanova salátát. A Salanova ugyanis olyan salátafajta, amelyiket kifejezetten a házimunka megkönnyítésére nemesítettek a mindenre gondoló kertészek. Két színváltozatban (vörös és zöld) és több levélformával is kapható (egészen fodros, lapos levelű, tölgylevelű). A Salanova saláta minden egyes levele egyforma. Íze és állaga leginkább a jégsalátára hasonlít, eltarthatósága akár egy hét is lehet.

 • Madársaláta (Valeriana locusta, galambbegy saláta)

  madarsalata

  Egész Európában elterjedt, vadon terem, hazánkban nem túl ismert. A hideg évszakok salátájának is szokták nevezni, hiszen képes akár enyhébb telet is átvészelni. Évente kétszer is terem. A madársaláta kisebb levélkötegekből áll, melyek színe élénkzöld. Energiatartalom: 17 kcal, 71 kJ/100 g Ha nem használjuk fel azonnal, akkor leszorítva, jól záró nejlontasakban, hűtőben tároljuk. Különleges ízét akkor tudjuk igazán élvezni, ha azonnal, frissen felhasználjuk. Nyersen, általában más salátákhoz keverve fogyasztjuk, de mártások kellemes ízesítője is lehet. Gazdag B1- és C-vitaminokban, tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, jótékonyan hat az emésztésre.


Tudjon meg többet

 • Csomagolás

  Salátáink különféle csomagolásban kaphatók. Kis farekeszben (kb. 4 fej/rekesz), és nagyobb farekeszben (kb. 6-8 fej/rekesz). Termékeink közvetlenül a termelőtől érkeznek a METRO-ba, ezzel is biztosítva a maximális frissességet. A saláta a szedéstől számítva 24 órán belül az áruházak polcaira kerül. Legtöbb salátánk hazai termelőtől kerül áruházaink polcaira, ám a különlegességeket kedvelők is csemegézhetnek olasz és belga termékeinkből.