Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Gombák

fejleckep_940x250
Miért együnk gombát?
  • VITAMINBAN GAZDAG: rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk.
  • Fogyókúrázók és cukorbetegek EGYARÁNT FOGYASZTHATJÁK.
  • Hetente 25 dkg GOMBA fogyasztása ajánlott.
  • GYÓGYÍTÓ HATÁSSAL IS BÍRNAK:
    - a téli laska a rákmegelőzésben segíthet      
    - a vargánya az influenzavírusok ellen hatásos      
    - a gyapjas tintagomba ajánlható cukorbetegeknek       - a pecsétgomba általános immunerősítő
    - az ázsiai gombák csökkentik a vér koleszterinszintjét, értágító hatásúak

 

Mi jellemzi a gombákat?

  • bár zöldségnek tartjuk, hiányzik belőlük a növényekre jellemző klorofill
  • sejtfaluk kitint tartalmaz, ezért nem könnyen emészthető
  • hasznos fehérjeforrás, mert tartalmazza az összes esszenciális aminosavat zsír és glükóz alig található bennük, ezért kalóriatartalmuk alacsony
  • az ehető gombák 90%-a víz

 

bodykep_940x250

A hazánkban legnépszerűbb ehető fajták:

• Fehér csiperke vagy champion gomba:
- egész évben elérhető és sokféleképpen felhasználható
- akár levesnek, nyersen, salátának, húsos töltelékkel
- megtöltve, de rántva is felhasználható

• Barna csiperke vagy portobello gomba

- felhasználása, jellemzői hasonlóak a fehér csiperkéhez
- az íze intenzívebb, enyhén dióra emlékeztet

• Laskagomba:

- húsa rostos és puha
- hamar megpuhul, ezért elég csak pár percig főzni
- ebből a fajtából a szár és a tönk is kitűnően felhasználható

• Ördögszekérgomba:

- a laskagomba egyik rokona
- gyógynövényeket idéző illatú, pikáns ízű
- nyersen, salátában, carpaccióként vagy pörköltként, főzve, sütve és grillezve is nagyon finom

 

A hazánkban legnépszerűbb ehető, ázsiai fajták

• Shimeji gomba vagy bükkfagomba:
- létezik barna és fehér változata is
- íze nyersen kesernyés, ezért fogyasztása főzve vagy sütve ajánlott

• Shiitake gomba:

- kemény húsú, aromás keleti gomba
- kiváló levesekhez és tésztafélékhez

• Enoki gomba:

- Japánból származik
- enyhe, finom íze van, ropogós érzettel, elsősorban ázsiai ételekhez használják

• Tőkegomba vagy pioppino:

- az olasz konyha egyik kedvence, ezért elsősorban tésztákhoz, szószokhoz ajánlott
- íze a gesztenyéhez hasonló


A hazánkban legnépszerűbb ehető, ázsiai fajták

• Shimeji gomba vagy bükkfagomba:
létezik barna és fehér változata is
íze nyersen kesernyés, ezért fogyasztása főzve vagy sütve ajánlott
• Shiitake gomba:
kemény húsú, aromás keleti gomba
kiváló levesekhez és tésztafélékhez
• Enoki gomba:
Japánból származik
enyhe, finom íze van, ropogós érzettel, elsősorban ázsiai ételekhez használják
• Tőkegomba vagy pioppino:
az olasz konyha egyik kedvence, ezért elsősorban tésztákhoz, szószokhoz ajánlott
íze a gesztenyéhez hasonló

A hazánkban legnépszerűbb ehető, ázsiai fajták

• Shimeji gomba vagy bükkfagomba:
létezik barna és fehér változata is
íze nyersen kesernyés, ezért fogyasztása főzve vagy sütve ajánlott
• Shiitake gomba:
kemény húsú, aromás keleti gomba
kiváló levesekhez és tésztafélékhez
• Enoki gomba:
Japánból származik
enyhe, finom íze van, ropogós érzettel, elsősorban ázsiai ételekhez használják
• Tőkegomba vagy pioppino:
az olasz konyha egyik kedvence, ezért elsősorban tésztákhoz, szószokhoz ajánlott
íze a gesztenyéhez hasonló

A hazánkban legnépszerűbb ehető, ázsiai fajták

• Shimeji gomba vagy bükkfagomba:
létezik barna és fehér változata is
íze nyersen kesernyés, ezért fogyasztása főzve vagy sütve ajánlott
• Shiitake gomba:
kemény húsú, aromás keleti gomba
kiváló levesekhez és tésztafélékhez
• Enoki gomba:
Japánból származik
enyhe, finom íze van, ropogós érzettel, elsősorban ázsiai ételekhez használják
• Tőkegomba vagy pioppino:
az olasz konyha egyik kedvence, ezért elsősorban tésztákhoz, szószokhoz ajánlott
íze a gesztenyéhez hasonló

A hazánkban legnépszerűbb ehető, ázsiai fajták

• Shimeji gomba vagy bükkfagomba:
létezik barna és fehér változata is
íze nyersen kesernyés, ezért fogyasztása főzve vagy sütve ajánlott
• Shiitake gomba:
kemény húsú, aromás keleti gomba
kiváló levesekhez és tésztafélékhez
• Enoki gomba:
Japánból származik
enyhe, finom íze van, ropogós érzettel, elsősorban ázsiai ételekhez használják
• Tőkegomba vagy pioppino:
az olasz konyha egyik kedvence, ezért elsősorban tésztákhoz, szószokhoz ajánlott
íze a gesztenyéhez hasonló

Különleges aromájú gombák

• Rókagomba:
- júniustól októberig terem
- gyakran használják szárított formában is
- kissé csípős, enyhén borsos ízéből a sütés-főzés során veszít

• Vargánya:

- nagyon ízletes és népszerű vadon termő gomba
- vastaghúsú, tönkje tömör és rostos
- sokféleképpen felhasználható: levesekhez, pörkölthöz vagy akár szárított formában

• Szarvasgomba:

- maga a szarvasgomba név sokféle föld alatti gomba gyűjtőneve
- felhasználását tekintve fűszer-jellegű, értékes gasztronómiai különlegesség

 

A METRO választékában az alábbi szarvasgombák érhetők el:

  • Nyári szarvasgomba(Tuber Aestivum)-nyári időszakban érhető el.
  • Kínai szarvasgomba(Tuber indicum)- a téli, tavaszi időszakban érhető el, egész évben szárítva is.
  • Fehér szarvasgomba (Tuber oligospermum)-a tavaszi időszakban érhető el.

 

 

 

 

A METRO TÁROLÁSI TIPPJEI:

A gomba az egyik leggyorsabban romló élelmiszer, ezért fontos odafigyelni a tárolására!

• a friss gomba egészben 7-10 napig tárolható
• szeletelve 5-6 napig áll el
• a konzervek hosszú ideig elállnak, de felbontás után néhány napon belül el kell őket fogyasztani
• a szárított gombák esetében fajtánként változik a minőségmegőrzési idő, házilag érdemes a szeleteket a szélünknél átszúrva egy cérnára felfűzni és jól szellőző helyen kiszárítani
• szárított gombából gombapor készíthető, ami húsok panírozásához, krémlevesek, főzelékek ízesítéséhez használható
• sózott gombát úgy készíthetünk, hogy a forrázás után konyhasó-oldatban tartósítjuk
• savanyított gombát tejsavas erjesztéssel kaphatunk
• fagyasztott gomba – akár előre panírozva is – -18 °C-os gyorsfagyasztással készíthető

 

gombak


Gombáink többféle kiszerelésben kaphatók vásárlóink különböző igényei szerint



Laskagombák

(Pleurtaceae)

Gyakoriak Magyarországon és az egész mérsékelt övben. Hazánkban az Alföldön gyakori.

Frissen 3-4 napig is eltartható hűtőszekrényben. Hosszabb ideig csak szárítva, vagy gombapor formájában tartható el. Számtalan módon elkészíthető. Levesbe, húsételhez, szárítva stb. Tartalmaz A-, B6-, B12- és C-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat, cinket és szelént.

laska180x110

Shiitake gomba

(Lentinula edodes)

Kizárólag a már elhalt fák törzsében él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. Japánban 2000 éve termesztik. kínában és Japánban évszázadok óta nagyra értékelik fínom íze, tápértéke, és számos orvosi, gyógyászati tulajdonsága miatt. Fokhagyma illatú, rugalmas húsú, kitűnően száradó gomba. A gombakivonat antibakteriális hatású, javítja a bőr feszességét és tónusát.

shiitakegomba180x110

Portobello gomba

("portabella, "portobella vagy "portobello")

Nagy barnakalapos csiperke, akkora, mint egy zsemle. Kiválóan grillezhető, süthető. Apró változata a cremini vagy crimini gomba (Italian brown mushroom).


portobello180x110

Champignon gomba

("portabella, "portobella vagy "portobello")

A csiperke (Agaricus) a gombák egy nemzetsége, amely közül igen sok ehető faj van. Közeli rokonságban van az őzlábgomba (Lepiota) nemzetséggel.

A leggyakoribb két idetartozó faj a kerti csiperke vagy mezei csiperke (Agaricus campestris) és az erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis). Kalapja fiatalon selymesen fehér, domború, de később ellaposodik, és enyhén megsárgul. Átmérője elérheti a 10–12 cm-t is. Lemezei rózsaszínűek, később barnára, feketére színeződik, spórái feketés barnák. Tönkjén gallért találunk, illata kellemes.

Az erdőszéli csiperke kalapja nagyobb, akár 20 cm-t is eléri, színe krémszínű.

Egész nyáron számíthatunk a megjelenésükre, esők utáni, meleg párás éjszakákat követően tömegesen jelennek meg. Réteken, szántókon, legelőkön, de füves kertekben is megtalálhatók.

Felhasználják, nyersen salátákba, levesnek, mártásnak, vajban párolva fokhagymával ízesítve, kalapját kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnő.

Figyelem! Könnyen összetéveszthető a fehér lemezű, mérgező galócákkal, például a gyilkos galócával. A sárguló csiperkék enyhén mérgezők. Onnan ismerhetők fel, hogy húsuk sérülésre, törésre, bevágásra megsárgul, és vegyszer (karbol, fenol) szaguk van.

championgomba180x110
kosergomba180x110

Ahonnan a friss laskagomba jön...

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai dinnye- és alma után idén a gomba népszerűsítése mellett döntött, ezért a gombatermelők képviselőivel, illetve a kereskedelmi láncokkal közösen indított kampányt. Ehhez a HoReCA szektor partnereként a METRO is szívesen csatlakozott, hiszen friss zöldség kínálatában a gombák eddig is nagy szerepet kaptak. Az elterjedtebb fajták mellett, mint a csiperke, a laska vagy a portobello, az olyan zamatos változatok is megtalálhatók, mint a rókagomba vagy a vargánya. De a különleges ázsiai gombafajták is elérhetők és az áruházak polcairól a fűszerként használatos, gourmet szarvasgomba sem hiányozhat, hiszen a METRO arra törekszik, hogy a hazai vendéglátás igényeit ebből az ízletes és egészséges alapanyagtípusból is széles körűen ki tudja szolgálni. Ehhez természetesen nélkülözhetetlenek a hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló beszállítói kapcsolatok. Most a METRO egyik legnagyobb gombatermelő partnerét, Somosné Nagy Adriennt, a Pilze-Nagy Kft. tulajdonosát és vezetőjét kérdeztük a gombatermesztés fortélyairól.

Mi adta az ötletet, hogy gombatermesztésbe fogjanak?

A kilencvenes évek elején Kecskemét környékén a laskagomba-termesztés már ismert volt, aminek az alapját a Zöldségtermesztési Kutató Intézetben több mint két évtizede tartó kutatómunka adta. Édesapám rövid ideig a kutatóintézetben dolgozott és a laskagomba-kereskedelemmel foglalkozott.  Az ötletért tehát nem kellett nagyon messzire menni.

Milyen fajtákat termesztenek, és miért pont azokra esett a választásuk?

A Kecskemét melletti 10 hektáros majorságunkban közel 1 millió kg kései laskagombát termesztünk, e mellett sárga, barna laskagombát és egyéb farontó gombákat is.  Ezekre a fajtákra a helyi adottságokon kívül azért esett a választásunk, mert a laska rendkívül pozitív élettani tulajdonságai, gyógyhatása egyre inkább ismertté és nyilvánvalóbbá váltak.

 

Mik a gombatermesztésnek azok a kulcsfontosságú pontjai, amikre feltétlenül oda kell figyelni?

A gombák különleges élőlények, a növényektől eltérően nem fotoszintetizálnak, szerves anyagok lebontásával nyerik tápanyagaikat és energiájukat. Ebből adódik, hogy a gombatermesztés nem termőföldhöz kötött, hanem speciális, könnyen bomló növényi maradékokat (legtöbbször szalmát) tartalmazó táptalajon történik. Mivel a gomba igen érzékeny és nagyon hamar reagál az őt körülvevő környezeti körülményekre, elengedhetetlen, hogy a termesztő helyiségekben a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, a légmozgást és a fényviszonyokat is folyamatosan kontroláljuk. 

Mitől lesz jó a termés?

Fontos, hogy megfelelően válasszuk meg a szedés időpontját, valamint helyesen és minél rövidebb ideig tároljuk. A friss gomba ugyanis csak 7-10 napig tárolható. Célunk, hogy a hűtőházunkba bekerült áru 24 órán belül eljusson a vevőinkhez, ezzel biztosítva az áru tökéletes frissességét. 

 
NA

A METRO-val kötött partneri viszony mennyiben járul hozzá a vállalkozásuk sikeréhez?

Közel 1 millió kg friss gombát érékesítünk, de felismerve a fogyasztói szokásokat és igényeket, évek óta azon dolgozunk, hogy egy folyamatosan bővülő feldolgozott termék palettát is létre hozzunk. Ezért született meg az igazi kulináris élményt nyújtó, több ízesítésben – pl. Tokaji, Zöldséges, Paprikás, Shiitakés, Magyaros – is kapható laskagomba-pástétom. A feldolgozott termékek skáláját a közeljövőben szárított gombákkal kívánjuk bővíteni. Cégünk 2014-óta ápol jó kereskedelmi kapcsolatot a METRO-val, ami az eltelt évek alatt egy egymást segítő, a piac bővítését célzó együttműködéssé vált, kereskedelmi politikájuk lehetőséget teremt arra, hogy a fogyasztók széles körét elérjük a termékeinkkel. Sokat segít nekünk az áruházi figyelemfelhívás, a jól időzített akciók, ezek forgalomnövelő hatását szinte azonnal érezzük. A különböző áruházi elemzések és az akciókkal kapcsolatos vásárlói visszajelzések nekünk is rengeteg többletinformációt szolgáltatnak a továbblépéshez és termékfejlesztéshez.

Mennyi gombát kéne ennünk és mik a legkedveltebb fajták?

Mi, magyarok átlagosan évente mindössze 1,5 kg gombát fogyasztunk. Ennek a számnak minimum meg kellene duplázódnia, legfőképp az egészségünk megőrzésének érdekében. A magyar fogyasztók top listája elején a csiperkegomba áll, ez után következik csak a laskagomba, melynek számos előnyös tulajdonsága még a csiperkén is túltesz.

Szereti-e a gombatermesztő a gombát, szoktak például erdőben gombászni, ha igen, mik a kedvenc vadon termő fajtáik?

Én és a családom is nagyon szeretjük a gombát, kifogyhatatlan tárházát biztosítja a belőle készült egészséges és remekebbnél remekebb ételeknek. Sőt a kerti sütögetéseknek is az elmaradhatatlan, állandó alapanyaga nálunk. Ha gombászni indulunk – amire sajnos egyre kevesebb időnk jut – a laskagombát, vargányát, és a rókagombát keressük legfőképp.


Receptajánló