Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Gombák

gombak
Gombáink többféle kiszerelésben kaphatók vásárlóink különböző igényei szerint

Laskagombák

(Pleurtaceae)

Gyakoriak Magyarországon és az egész mérsékelt övben. Hazánkban az Alföldön gyakori.

Frissen 3-4 napig is eltartható hűtőszekrényben. Hosszabb ideig csak szárítva, vagy gombapor formájában tartható el. Számtalan módon elkészíthető. Levesbe, húsételhez, szárítva stb. Tartalmaz A-, B6-, B12- és C-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat, cinket és szelént.

laska180x110

Shiitake gomba

(Lentinula edodes)

Kizárólag a már elhalt fák törzsében él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. Japánban 2000 éve termesztik. kínában és Japánban évszázadok óta nagyra értékelik fínom íze, tápértéke, és számos orvosi, gyógyászati tulajdonsága miatt. Fokhagyma illatú, rugalmas húsú, kitűnően száradó gomba. A gombakivonat antibakteriális hatású, javítja a bőr feszességét és tónusát.

shiitakegomba180x110

Portobello gomba

("portabella, "portobella vagy "portobello")

Nagy barnakalapos csiperke, akkora, mint egy zsemle. Kiválóan grillezhető, süthető. Apró változata a cremini vagy crimini gomba (Italian brown mushroom).


portobello180x110

Champignon gomba

("portabella, "portobella vagy "portobello")

A csiperke (Agaricus) a gombák egy nemzetsége, amely közül igen sok ehető faj van. Közeli rokonságban van az őzlábgomba (Lepiota) nemzetséggel.

A leggyakoribb két idetartozó faj a kerti csiperke vagy mezei csiperke (Agaricus campestris) és az erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis). Kalapja fiatalon selymesen fehér, domború, de később ellaposodik, és enyhén megsárgul. Átmérője elérheti a 10–12 cm-t is. Lemezei rózsaszínűek, később barnára, feketére színeződik, spórái feketés barnák. Tönkjén gallért találunk, illata kellemes.

Az erdőszéli csiperke kalapja nagyobb, akár 20 cm-t is eléri, színe krémszínű.

Egész nyáron számíthatunk a megjelenésükre, esők utáni, meleg párás éjszakákat követően tömegesen jelennek meg. Réteken, szántókon, legelőkön, de füves kertekben is megtalálhatók.

Felhasználják, nyersen salátákba, levesnek, mártásnak, vajban párolva fokhagymával ízesítve, kalapját kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnő.

Figyelem! Könnyen összetéveszthető a fehér lemezű, mérgező galócákkal, például a gyilkos galócával. A sárguló csiperkék enyhén mérgezők. Onnan ismerhetők fel, hogy húsuk sérülésre, törésre, bevágásra megsárgul, és vegyszer (karbol, fenol) szaguk van.

championgomba180x110
kosergomba180x110