Sertés hús
Frisshús termékeink közül a legnagyobb értékesítési mennyiséget a sertéshús képviseli.
Minőség
A sertéstartás már az őshazában is ismert volt, egészen az ugor korig visszavezethető a magyar nép szókincsében megtalálható szavakból. Ilyenek pl: az emse, disznó, ártány szavaink is, amikkel helynevekben is találkozhatunk.
Történelme
Azonos jelentésű szavakat találunk az uráli népeknél valamint a honfoglalás utáni történelmi feljegyzésekben kevés olyat találunk, ami ne tenne említést valamilyen módon a sertésekről, tehát már akkor is igen nagy jelentőséggel bírt hazánk területén a sertéstartás. Többek közt a Tihanyi alapítólevél, Gellért püspök legendája és az Aranybulla is foglalkozik vele.
A sertéstartás már az őshazában is ismert volt, egészen az ugor korig visszavezethető a magyar nép szókincsében megtalálható szavakból. Ilyenek pl: az emse, disznó, ártány szavaink is, amikkel helynevekben is találkozhatunk.
A hagyományos magyar disznóvágás igazi Hungaricum a maga felejthetetlen légkörével. Elég, ha csak a vágást követő disznótorra gondolunk vagy a szúrást követő sült hagymásvérre és a tradicionálisan hozzá tartozó,,célzóvízként’’ később emésztést segítőként majd hangulatfokozónak használt házi pálinkára gondolunk.
A sertéshús minősítése: (Forrás: A sertések vágás utáni EU konform minősítése (SEUROP minősítés) Király Albert Sertéstenyésztési Osztály
A sertéshús minősítése az Európai Unió általi EUROP minősítő rendszer alapján történik.
Az EU konform vágás utáni minősítését, ami a féltestekből kinyerhető színhús százalékos arányát jelenti, 1993-ban dolgozták ki és vezették be hazánkban.
A minősítés történhet műszerrel, illetve a hasított féltestek hasítási síkjában felvett méretekkel (két pontos módszer).
A vágott sertések minősítésekor a hasított felek súlya, illetve a szalonna és az izomvastagsági méretek alapján történik a színhústartalom becslése.
Az osztályozási rendszer magán az állaton alapul, típusán, izomzatán, színhús és zsírtartalmán százalékos arányban. Az EU-ban ezeket betűvel jelzik: S.E.U.R.O.P.:
S = Superior
E = Kiváló
U = Nagyon jó
R = Jó
O = Nem túl jó
P = Szegényes