Sertés hús

Frisshús termékeink közül a legnagyobb értékesítési mennyiséget a sertéshús képviseli.

Minőség

A sertéstartás már az őshazában is ismert volt, egészen az ugor korig visszavezethető a magyar nép szókincsében megtalálható szavakból. Ilyenek pl: az emse, disznó, ártány szavaink is, amikkel helynevekben is találkozhatunk.

Történelme

Azonos jelentésű szavakat találunk az uráli népeknél valamint a honfoglalás utáni történelmi feljegyzésekben kevés olyat találunk, ami ne tenne említést valamilyen módon a sertésekről, tehát már akkor is igen nagy jelentőséggel bírt hazánk területén a sertéstartás. Többek közt a Tihanyi alapítólevél, Gellért püspök legendája és az Aranybulla is foglalkozik vele.

A sertéstartás már az őshazában is ismert volt, egészen az ugor korig visszavezethető a magyar nép szókincsében megtalálható szavakból. Ilyenek pl: az emse, disznó, ártány szavaink is, amikkel helynevekben is találkozhatunk.

A hagyományos magyar disznóvágás igazi Hungaricum a maga felejthetetlen légkörével. Elég, ha csak a vágást követő disznótorra gondolunk vagy a szúrást követő sült hagymásvérre és a tradicionálisan hozzá tartozó,,célzóvízként’’ később emésztést segítőként majd hangulatfokozónak használt házi pálinkára gondolunk.

Hol kapható?
Keresse meg az önhöz legközelebb lévő áruházat!
Áruházak

A sertéshús minősítése: (Forrás: A sertések vágás utáni EU konform minősítése (SEUROP minősítés) Király Albert Sertéstenyésztési Osztály

A sertéshús minősítése az Európai Unió általi EUROP minősítő rendszer alapján történik.

Az EU konform vágás utáni minősítését, ami a féltestekből kinyerhető színhús százalékos arányát jelenti, 1993-ban dolgozták ki és vezették be hazánkban.

A minősítés történhet műszerrel, illetve a hasított féltestek hasítási síkjában felvett méretekkel (két pontos módszer).

A vágott sertések minősítésekor a hasított felek súlya, illetve a szalonna és az izomvastagsági méretek alapján történik a színhústartalom becslése.

Az osztályozási rendszer magán az állaton alapul, típusán, izomzatán, színhús és zsírtartalmán százalékos arányban. Az EU-ban ezeket betűvel jelzik: S.E.U.R.O.P.:

S = Superior

E = Kiváló

U = Nagyon jó

R = Jó

O = Nem túl jó

P = Szegényes

Termékeink:
További ajánlataink
Vásárolni szeretne?
Igényeljen metro kártyát
Ha még nem METRO vásárló, tudja meg, hogyan csatlakozhat hozzánk.  
Kártyaigénylés
Korszerű honlapra vágyik?
Hozza létre saját honlapját ingyen
Tudja meg, mennyi lehetősége rejlik honlapkészítő felületünkön.  
Bővebben