Interjú szellák jánossal

Családi gazdálkodóval, zöldfűszer termesztővel

Szellák János

EURÓPAI SZÍNVONALÚ ZÖLDFŰSZER TERMESZTÉS DUNAVECSÉN

Az európai szintű minőségi elvárásoknak megfelelő termékről és csomagolásról, a helyi közösség támogatásáról és a METRO áruházzal való együttműködés pozitív hatásairól beszélgettünk Szellák Jánossal.

 

Bemutatná a vállalkozását, röviden elmesélné, milyen út áll a vállalkozás mögött?

Hosszú és talán fogalmazhatok úgy, hogy nehéz út vezetett idáig. Maximális odafigyelést és teljes összpontosítást igényel szinte a nap minden szakaszában.  15 éve szállítunk a METRO áruháznak, vállalkozásunk fő profilja a petrezselyemzöld, fodros petrezselyemzöld, zellerzöld és kaporzöld. A zöldnövények termesztése mellett nagy hangsúlyt helyezünk a csomagolásra is, mivel ez biztosítja, hogy az üzletben a vevők ne tudjanak hozzáérni, ezáltal elkerülhető a termék esetleges szennyeződése. Az indulás után nem sokkal szembesültünk az országos egészségügy és élelmezés támasztotta követelményekkel, amelyek komoly anyagi terhet jelentettek számunkra, hiszen szükséges volt egy új, modern üzem felépítésére, azonban ennek köszönhetően meg tudtunk felelni ezeknek az elvárásoknak. Ma már mindenképpen a minőséget helyezzük a mennyiség elé, ezért is szállítunk csak a METRO-nak. A biztos partneri viszony tervezhetőséget ad nekünk, így nem kockáztatunk! Megkerestek már más kereskedelmi láncok is, de eddig nemet mondtunk.

 

Hogyan született meg a vállalkozás?

Családi gazdálkodóként kezdtük a tevékenységünket, amit egyébként közel 30 éve csinálunk. Akkor még úgy végeztük a gazdálkodást, mint ahogyan azt a nagybani piacon teszik, vagy ahogyan számos áruház polcain megtalálható: kis kötegekben szállítottuk a zöldségeket. Amikor a METRO beszállítójává váltunk, felmerültek ezzel kapcsolatban minőségi problémák, például, hogy a növény nem maradt hosszú ideig jó állapotú a hűtőpultban. Ezeket később a fejlesztéseinknek köszönhetően maximálisan orvosolni tudtuk. Az az elvünk, hogy tanulni mindig lehet valami újat. Büszkeséggel tölt el az is, hogy a csomagolás melyet közösen fejlesztettünk, etalonná vált a zöldfűszerek kínálása során. Minden egyes kihívás egyben a fejlődést is magában hordozza. A kereslet pedig szerencsére folyamatosan bővül, így szükség van területbővítésre, új sátrak csatasorba állítására. Érzékeny terület nálunk a fejlődés, ez főleg emberi tényezőkön múlik, a többi az anyagi források megteremtése.

 

A fejlődés több évtizedes útján mi volt a sikerek kulcsa?

A magok elvetésétől a termék fogyasztóhoz kerüléséig mindennek hibátlanul kell történnie az egész folyamat során, és ezt csak úgy lehet sikeresen végezni, ha igazán lelkiismeretesen, kimondott odafigyeléssel végezzük a munkánkat.

 

Melyek azok a pillanatok, amelyeket a legjobban élvez a munkája során?

Bár nem a profitszerzés az elsődleges célunk, nagyon szeretem ezt csinálni a családommal együtt, időnként még a legkisebb lányom is besegít. Emellett, a sikereket azok a pillanatok jelentik, amikor nemzetközi szinten is megdicsérik és elismerik a munkánkat. Persze összességében rendkívül nehéz a tevékenység, amit végzünk, de abszolút megéri csinálni. Mi nem csupán a METRO-ért, hanem legalább ennyire a vevőkért is vagyunk. Nagyon jól esett, amikor egy hölgy felhívott, hogy mi termeljük-e ezt a gyönyörű kaprot és a kisunokájának adhat-e belőle? Persze elmondtam neki, hogy természetesen az unokája is fogyaszthatja, hiszen kiváló minőségű, egészséges termékről van szó. Fontos számunkra, hogy megtartsuk a természetes körülményeket a termelés során, például ne használjunk permetezőszereket. Noha a permetezőszereket a megváltozott időjárási körülmények miatt már teljes egészében nem tudjuk kizárni, de a Talaj- és Növényvédelmi Intézet által engedélyezett vegyszereket használunk, amelyek igazából nem befolyásolják a növények esetleges egészségre káros vegyszermaradvány mennyiségét. Hozzátenném, a METRO évente akár többször, véletlenszerűen kiválasztott időpontban komoly vegyszerelemzés alá veti termékeinket.

 

Vannak olyan pillanatok, amelyek a mai napig büszkeséggel töltik el?

Nekem is vannak gyermekeim, és mindig, ha arra gondolok, hogy a termékeimet az áruházból beviszik egy olyan étkeztetési intézménybe, kifőzdébe, ahol sok gyermeknek főznek, akkor nyugodt lelkiismerettel tudom biztosítani számukra ezt az élelmiszert, és az is lehet, hogy közvetetten a gyermekeim is fogyasztanak a termékeinkből. Illetve egyszer Németországból az ottani METRO megbízottjaként jött hozzánk a beszerzési osztály egyik képviselője, hogy megtekintse, hogyan megy nálunk a termelés, hogyan érdemes ezt folytatni, és ezzel együtt megdicsérte a gazdálkodásunkat. Ez különösen nagy és jóleső elismerés volt számunkra.

 

A vállalkozás fontos szerepet tölt be közvetlen környezete, városa életében?

A településen élő emberekkel, akiket foglalkoztatni tudok, meg tudom ismertetni azokkal a munkafolyamatokkal és minőségi elvárásokkal, amelyeket az áruház tőlem is elvár, ezáltal az ő munkájuk színvonalát is képes vagyok növelni.

 

Mi a következő kitűzött cél, állomás, amit el szeretne érni?

Bár nem kívánunk komolyabban növekedni, az ideális természetesen az lenne, ha nem állnának előttünk anyagi akadályok, nehézségek.

 

Ha nem ezzel foglalkozna, mi lenne szívesen?

Bár én eredeti foglalkozásom szerint műszaki szakoktató tanár végzettségű vagyok, de az összes nehézség ellenére ezt szeretném csinálni.

 

Immár 15 éve a METRO Kereskedelmi Kft, kiemelt beszállítója. Hogy alakult ez a közös történet, sikerült a hosszú évek alatt partnert találni a vállalkozása sikeréhez?

Érdekes a mi helyzetünk a METRO-val, hiszen az áruház beszerzésében a zöldfűszerek nagyon kis tételt képviselnek, ennek ellenére úgy érződik a partneri kapcsolatban, hogy a mi vállalkozásunkkal és termékünkkel sokat foglalkoznak. Az együttműködés során nagyon komoly minőségi elvárásoknak kell megfelelnünk (ezrelékes minőségi hibahatár alatt tudunk maradni), ezzel együtt ezt én rendkívüli mértékben támogatom, és örömmel látom, hogy a METRO egyedülálló módon ilyen magas minőségi követelményeket támaszt beszállítói felé. Ezzel együtt nagyon fontos az is, hogy a METRO-val elindult együttműködésünk a már korábban is jól működő családunkban tett egyfajta rendet. Az együttműködés támasztotta követelmények megtanítottak minket arra, hogy tanuljunk minden nap abból, hogy hogyan lehet tovább javítani az egyes, már jól működő helyzeteken, folyamatokon. Az áruház ezen maximalista és precíz hozzáállása, amely szerint mindig oda kell figyelni és nem lehet tévedni, átragadt rám is, amit tovább tudok adni az alkalmazottjaimnak és ezen kívül a gyermekeimnek is. A METRO emberileg is nagyon jó partner: maximálisan velünk vannak és támogatnak minket, minden időben rendelkezésünkre állnak, segítenek és bíztatnak minket, ami sokat jelent számunkra ebben a nehéz munkában.

 

További ajánlataink
Kíváncsi nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerje meg legfrissebb ajánlatainkat az Ön számára.
Katalógusok
Ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ismerje meg a legfrissebb ajánlatainkat.
Hírlevél feliratkozás