Lurpak

Lurpak

STEAK VAJAS-FŰSZERES MÁRTÁSSAL

35 perc sütési-főzési idő

Dobj fel egy sistergő, grillezett steaket, aprítsd fel a metélőhagymát, majd locsold meg egy nagy adag Lurpak® vajjal! Csillogtasd meg az olvasztott vaj, a sós fűszerek, az aromás fokhagyma és a pikáns lila hagyma keverékét. Kísérje mindezt az omlós steak. Egyensúlyozd ki savanykás citromhéjjal, valamint a rózsaszín és fekete bors zamatával. Ez nem más, mint a steak vajas-fűszeres mártással.

HOZZÁVALÓK 4 ADAGHOZ
4 rostélyos steak, körülbelül 3 centiméter vastag

MÁRTÁS
1 evőkanál lila hagyma, finomra aprítva
1 evőkanál fokhagyma, finomra aprítva
1 evőkanál friss rozmaring, finomra aprítva
2 evőkanál metélőhagyma, finomra aprítva
1citrom héja
1 evőkanál rózsaszín bors, frissen őrölve
1 teáskanál fekete bors, frissen őrölve (plusz egy kevés a díszítéshez)
50g Lurpak® enyhén sós vaj


ELKÉSZÍTÉS
Módszer
1. Vedd ki a húst a hűtőből egy órával grillezés előtt, így a hús nem jéghideg, hanem inkább szoba-hőmérsékletű lesz. Gyújtsd be a grillsütőt – amíg felmelegszik, elkészítheted a mártást.
2. Egy keverőtálban keverd össze az aprított hagymát, fokhagymát, rozmaringot, metélőhagymát, citromhéjat, valamint az őrölt fekete és rózsaszín borsot. Tedd a vajat egy serpenyőbe, és tartsd meg későbbre.

Tipp
Bármennyire is egyszerű, van néhány tipp a tarsolyunkban, amelyekkel a lehető legjobb fokhagymás-vajas mártást tudod elkészíteni. Lassan olvaszd meg a vajat, hogy ne égjen oda és ne legyen darabos. Olvaszd alacsony hőfokon, időnként pedig kavargasd meg, hogy biztosan ne égjen le. A steak elkészítéséig a tűzhelyen hagyhatod a vajat, de a legjobb melegen tálalni, ezért melegítsd fel egy kicsit óvatosan, ha túlságosan kihűlne és megdermedne. Ahhoz, hogy a fokhagymás-vajas mártás még egyenletesebb állagú legyen, a fűszernövényeket, a fokhagymát és a hagymát a lehető legapróbbra és legegyenletesebbre aprítsd fel, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek. Ehhez fokhagymanyomót vagy konyhai robotgépet is használhatsz.
3. Grillezd 1 percig a rostélyos steakek mindkét oldalát a BBQ legmagasabb hőfokán, hogy megkössön. Sózd és borsozd meg, majd grillezd újra 2-3 percig, hogy közepesen átsüljön, vagy tovább, ha jól átsütve szereted.
4. Olvaszd meg a vajat a serpenyőben, add hozzá az összekevert hozzávalókat, majd néhány perc alatt alaposan keverd át. Tálald a rostélyost az olvasztott vajmártással, amelyet a tetejére öntesz.

Tipp
Ha megmaradt egy kis fokhagymás-vajas mártás, tárold a hűtőben, majd ha újra fel szeretnéd használni, lassan melegítsd fel. Maximum 1 hétig tárolható a hűtőben, légmentes tárolóedényben.