Sült fűszeres lazac
45 perc sütési-főzési idő
ÖSSZETEVŐK – 2-3adag
- 250g Lurpak® enyhén sós vaj
- 40g kapor, apróra vágva
- 40g metélőhagyma, apróra vágva
- 4 citrom héja
- só és feketebors
- 2kg lazacfilé, bőrrel
- 300ml fehérbor (vagy 150 ml halalaplé és egy citrom kifacsart leve)
A TÁLALÁSHOZ
- citromkarikák és főtt újburgonya
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsük elő a sütőt: a normál sütőt 200 °C-ra, a légkeveréses sütőt 180 °C-ra vagy a gázsütőt 6-os fokozaton.
- Fűszerezzük meg a Lurpak®-ot a kaporral, snidlinggel és mindkét citrom héjával.
TIPP: A petrezselyem és a tárkony is kiváló fűszernövény ehhez az ételhez.
- Egy nagyobb fóliadarabbal betakarjuk az egész lazacot, és a fólia egyik oldalát egy nagy tepsire helyezzük. Egy kis vajjal megkenjük a fóliát, majd rászórjuk a spárgát.
- A lazacot bőrével lefelé fektetjük, majd a Lurpak®-ot a kanál hátuljával eloszlatjuk a lazachúson. A lazac köré öntjük a bort, majd a halat befóliázzuk, és a széleknél szorosan lezárjuk.
TIPP: A fehérbor 150 ml halalaplével és egy citrom facsart levével helyettesíthető.
- Előmelegített sütőben 25 - 30 percig addig sütjük, amíg a lazac átlátszó és pehelykönnyű nem lesz.
TIPP: szereted a tökéletesen omlós, zöldfűszeres sült lazacot? Air fryerben könnyen elkészítheted! Ha 2-3 cm vastag, nagy lazacszeletet készítesz, a sütési idő általában 15 perc körül van. Ha a lazac vékonyabb vagy vastagabb ennél, vedd ezt figyelembe a szaftos zöldfűszeres lazac sütésekor.
- Tálaláskor citromlével meglocsoljuk a lazacot, a maradék citromot cikkelyekre vágjuk, és vajas újburgonyával kínáljuk.