Elmex Sensitive

Elmex Sensitive

Mi okozza a fogérzékenységet?

A fogérzékenység sok embert érint. Gyakran az váltja ki, hogy valami meleg, hideg, édes vagy savas ételt vagy italt fogyaszt. Normál körülmények között a fogzománc alatti dentint (az ideget közvetlenül körülvevő réteget) a fogkoronában lévő zománc és fogat körülvevő íny borítja. Idővel a zománcburkolat vékonyabbá válhat, így kevesebb védelmet nyújt. Az íny idővel vissza is húzódhat, szabaddá téve az alatta lévő gyökérfelszíni dentint.

A dentin nagyszámú (pórust vagy) dentincsatornát tartalmaz, amelyek a fog külső részétől a közepén lévő idegig futnak. Amikor a dentin szabaddá válik, ezeket a dentincsatornákat a hőmérséklet változása vagy bizonyos élelmiszerek stimulálhatják.

Tehát s fogérzékenységet leggyakrabban a visszahúzódó íny okozza. Ez azt jelenti, hogy a fogak természetes védelme megszűnik, és az érzékeny fognyak szabaddá válik.

Tipikusan előforduló  tünetek, amik fogérzékenységre utalnak:

- érzékenység a ingerekre, különösen forró vagy hideg ételek fogyasztásakor,
- fájdalom hideg levegő belégzésekor, például futáskor télen,
- fájdalom cukros vagy savas ételek és italok fogyasztásakor,
- fájdalom a napi fogápolás közben.
 
Az érzékeny fogú emberek hajlamosak kompromisszumokat hozni és lemondani a fájdalmat kiváltó dolgok mint például forró tea vagy hideg fagylalt fogyasztásáról ezzel is elkerülve a probléma gyökerét. Azonban megfelelő szájápolási rutin beiktatásával és érzékeny fogak ápolására ideális termékek használatával nem szükséges lemondani kedvenc hideg vagy akár forró ételeinkről vagy italokról sem. 

Mit tehetek a fogérzékenység ellen?
 
A fogérzékenység elleni küzdelem első lépése a kiváltó ok kiderítése – kérdezze fogorvosát, aki ebben bizonyára segíthet. Ha a fogérzékenység hátterében a szabaddá vált dentin problémája áll, számos lehetőség kínálkozik, hogy csökkentse az érzékenységet.

Néhány hasznos tanács amit érdemes betartani, fogérzékenység jelentkezése esetén:

- Használjon nagyon lágy sörtéjű fogkefét 

- Figyeljen a helyes fogmosási technika betartására. A helyes technikával  elsajátított rendszeres fogmosás segít megelőzni a zománc kopását és az íny visszahúzódását

- Speciálisan a fogérzékenység csökkentésére kifejlesztett fogkrémet használjon mint például az elmex Sensitive vagy az elmex Sensitive Whitening fogkrémek