Don Papa

Don Papa

Márkatörténet

A Don Papa egy rendkívül finom, prémium kategóriás rum, amely a Fülöp-szigeteki Negros szigetéről származik – egy helyről, amelyet a helyiek csak Sugarlandiának neveznek.

Sugarlandia a Don Papa  szellemi otthona. Ez nem a 2020-as évek Negros szigete, de nem is a cukoripar fénykorát élő 1920-as évek valóságának felidézése. Sugarlandia inkább egy időtlen hely, ahol a természet még mindig az uralkodó életerő, és ahol nem minden az, aminek látszik.

A márkát Papa Isio történetei ihlették – ő volt az a karizmatikus vezető, aki az 1890-es években segített kiűzni a spanyolokat Negrosról, és kiharcolta Sugarlandia függetlenségét.

A Don Papa az aktív Kanlaon vulkán termékeny lejtőin született; egy buja, termékeny vidéken, ahol a cukornád kiválóan megterem.

Don Papa Rum

A vulkanikus talajon termő cukornádfajta adja az alapját a kiemelkedő minőségű, cukorban gazdag, „Fekete Aranynak” nevezett melasznak. Az ebből készült párlatot amerikai, ex-bourbon tölgyfahordókban érlelik 7 éven keresztül.

A hordók olyan egyedi éghajlaton pihennek, amely szó szerint „életet lehel” a rumba, különleges ízvilágot kölcsönözve neki. Az érlelést követően a rumot a Kanlaon-hegy forrásvizével keverik össze, 40%-os alkoholtartalomra hígítva, a keverőmesterek gondos felügyelete mellett.

Tiszta formájában fogyasztva határozott vanília-, méz- és kandírozott gyümölcsjegyeket fedezhetünk fel benne, melyeket finom citrusos árnyalatok egyensúlyoznak ki

Don Papa Baroko

A Don Papa Baroko gazdag, érett trópusi gyümölcsjegyekkel nyit, amelyeket selymes vanília és egy leheletnyi száraz, pirított tölgy egészít ki. Az ital telt, harmonikusan kiegyensúlyozott, a lecsengésében pedig aszalt datolya, mazsola és enyhén pörkölt tölgyfás jegyek érvényesülnek.

Don Papa Masskara

A fantáziával teli „Masskara Fesztivál” ihlette Don Papa Masskara hagyományos kisüsti eljárással készül, és különleges alapanyagokkal kerül ízesítésre: calamansi adja a karakteres citrusos jegyeket, méz édesíti az élményt, míg a siling labuyo (filippínó csilipaprika) egy csipetnyi csípősséggel és fűszerességgel koronázza meg az italt.

Koktélajánló

Sugarlandia Storm

50 ml Don Papa Rum

5 ml limelé

90 ml gyömbérsör

2 csepp Angostura bitter

Elkészítés: highball pohárban jégre töltjük a Don Papa rumot, limelevet és a bitter cseppeket. Megkeverjük majd rátöltjük a gyömbérsört, ezt követően is még egy keverünk rajta. Díszítsük lime karikával.

 

Birds of a feather

30 ml Don Papa Baroko

45 ml ananászlé

25 ml citromlé

10 ml olasz bitter likőr (pl. Campari)

5 ml triple sec

Elkészítés: egy jéggel teli shakerbe mérjük ki az összetevőket. Rázzuk össze erősen 10-15 másodpercig majd szűrjük le egy jéggel teli lowball (whiskeys) pohárba. Díszítsük ananász szelettel.

Pineapple Masskarita

50 ml Don Papa Masskara

30 ml ananászlé

25 ml limelé

20 ml agaveszirup

10 ml triple sec

Elkészítés: egy jéggel teli shakerbe mérjük ki az összetevőket. Rázzuk össze erősen 10-15 másodpercig majd szűrjük le egy jéggel teli lowball (whiskeys) pohárba. Díszítsük lime karikával.