Márkatörténet
A Don Papa egy rendkívül finom, prémium kategóriás rum, amely a Fülöp-szigeteki Negros szigetéről származik – egy helyről, amelyet a helyiek csak Sugarlandiának neveznek.
Sugarlandia a Don Papa szellemi otthona. Ez nem a 2020-as évek Negros szigete, de nem is a cukoripar fénykorát élő 1920-as évek valóságának felidézése. Sugarlandia inkább egy időtlen hely, ahol a természet még mindig az uralkodó életerő, és ahol nem minden az, aminek látszik.
A márkát Papa Isio történetei ihlették – ő volt az a karizmatikus vezető, aki az 1890-es években segített kiűzni a spanyolokat Negrosról, és kiharcolta Sugarlandia függetlenségét.
A Don Papa az aktív Kanlaon vulkán termékeny lejtőin született; egy buja, termékeny vidéken, ahol a cukornád kiválóan megterem.
Don Papa Rum
A vulkanikus talajon termő cukornádfajta adja az alapját a kiemelkedő minőségű, cukorban gazdag, „Fekete Aranynak” nevezett melasznak. Az ebből készült párlatot amerikai, ex-bourbon tölgyfahordókban érlelik 7 éven keresztül.
A hordók olyan egyedi éghajlaton pihennek, amely szó szerint „életet lehel” a rumba, különleges ízvilágot kölcsönözve neki. Az érlelést követően a rumot a Kanlaon-hegy forrásvizével keverik össze, 40%-os alkoholtartalomra hígítva, a keverőmesterek gondos felügyelete mellett.
Tiszta formájában fogyasztva határozott vanília-, méz- és kandírozott gyümölcsjegyeket fedezhetünk fel benne, melyeket finom citrusos árnyalatok egyensúlyoznak ki
Don Papa Baroko
A Don Papa Baroko gazdag, érett trópusi gyümölcsjegyekkel nyit, amelyeket selymes vanília és egy leheletnyi száraz, pirított tölgy egészít ki. Az ital telt, harmonikusan kiegyensúlyozott, a lecsengésében pedig aszalt datolya, mazsola és enyhén pörkölt tölgyfás jegyek érvényesülnek.
Don Papa Masskara
A fantáziával teli „Masskara Fesztivál” ihlette Don Papa Masskara hagyományos kisüsti eljárással készül, és különleges alapanyagokkal kerül ízesítésre: calamansi adja a karakteres citrusos jegyeket, méz édesíti az élményt, míg a siling labuyo (filippínó csilipaprika) egy csipetnyi csípősséggel és fűszerességgel koronázza meg az italt.
Koktélajánló
Sugarlandia Storm
50 ml Don Papa Rum
5 ml limelé
90 ml gyömbérsör
2 csepp Angostura bitter
Elkészítés: highball pohárban jégre töltjük a Don Papa rumot, limelevet és a bitter cseppeket. Megkeverjük majd rátöltjük a gyömbérsört, ezt követően is még egy keverünk rajta. Díszítsük lime karikával.
Birds of a feather
30 ml Don Papa Baroko
45 ml ananászlé
25 ml citromlé
10 ml olasz bitter likőr (pl. Campari)
5 ml triple sec
Elkészítés: egy jéggel teli shakerbe mérjük ki az összetevőket. Rázzuk össze erősen 10-15 másodpercig majd szűrjük le egy jéggel teli lowball (whiskeys) pohárba. Díszítsük ananász szelettel.
Pineapple Masskarita
50 ml Don Papa Masskara
30 ml ananászlé
25 ml limelé
20 ml agaveszirup
10 ml triple sec
Elkészítés: egy jéggel teli shakerbe mérjük ki az összetevőket. Rázzuk össze erősen 10-15 másodpercig majd szűrjük le egy jéggel teli lowball (whiskeys) pohárba. Díszítsük lime karikával.