Salty

Salty

A Polders, Camarque, Rochefort és Beurre Du Pays belga vaj termékeink gyártója, az ETS Mathot SOFRA (magyarul a Mathod család által alapított Rochefort városi Ardennek hegyvidéki szövetkezet) igazi családi vállalkozás. Már generációk óta apáról fiúra, leányra száll a tradicionális vajkészítés mestersége.

Termékeiket már a világ számos országában keresik, és fogyasztják az elégedett vásárlók, használják pékek, cukrászok, éttermek már az amerikai kontinensen is. Egyedi ízvilága, selymes, bársonyos állaga lenyűgözi a fogyasztókat.

De minek köszönhető a termékek kiváló minősége, termékeik iránti kereslet folyamatos növekedése?

Cécile Mathot megosztotta velünk sikerük titkát.

A vaj az egyik legősibb élelmiszer, amelyet az ember már évezredek óta készít.Készítésé egyszerű, azonban nagy körültekintést, gondosan megválasztott alapanyagokat és kézi munkát is igényel a mai napig. Termékeinket igy kézműves termékeknek is tekinthetjük.

Kiemelkedően fontos a jó alapanyag. Családunk a vaj készítéshez felhasznált tejet az Ardennek hegyvidékén legelő szarvasmarhák fejéséből nyeri. Az igy kapott tej rendkívül gazdag beltartalmú. Magas vitamin, ásványianyag és fehérje tartalma mellett íze a hegyvidéki legeltetéses tartásban élő állatok tejére jellemző gazdag ízvilágú. Sózott termékeinkhez kizárólag a legtisztább tengeri sókat használjuk fel.

Külön kiemelném a CAMARQUE sózott vajunkat, amelyhez a Camarque természetvédelmi területről származó, nagy szemcséjű sókristályokat használjuk. Az innen származó só jódban, kalciumban és magnéziumban természetesen gazdag. A kézi gyártásnak köszönhetően a sókristályok érintetlenül maradnak a vajban, ropognak a fogak alatt. Fenséges ízét legjobban tenger gyümölcseihez, húsételekhez, halhoz vagy sajtokhoz élvezhetjük.

Szintén nagy jelentőséggel bír a gyártási technológia. Nagy gondot fordítunk arra, hogy vajunk teljesen természetes maradjon a hagyományos előállítási módszernek köszönhetően. Már generációk óta ugyan azt ahagyományos köpüléses eljárást alkalmazzuk a vaj készítéséhez. A vajkészitő mesterek a köpültvajat a mai napig komoly kézi munkát igénylő eljárássalgyúrják, dagasztják. Ennek köszönhetik vajaink a bársonyos, selymes állagukat. Ma már nagyon kevesen használják ezt a költséges eljárást. A mesterek a vajat a gyúrás folyamán kézzel sózzák ügyelve a két alapanyag tökéletes harmóniájára.

Polders vajunk nem csak izével, és selymes állagával, hanem hengeres formavilágával is elkápráztatja a kulináris ínyencségek kedvelőit. 
Rochefort Fleur de Selvajunk a franciaországiRé szigetéről származó „sóvirágokat” tartalmaz. amelyeket a lepárlás során a nap fénye és a szél járása alakít ki természetes úton.

Vajainkat ajánljuk péksüteményekhez (kelt tésztákhoz, omlós tésztákhoz, briós készítéshez, egyensúlytésztákban) húsételekhez (halakhoz, marha steak,bárány) zöldségekhez, köretekhez (pl. burgonya püré, krokett) szendvicsekhez, de kiváló választás magábanfriss ropogós kenyérre, pékárura kenve is.