budafoki élesztő

Mi az élesztő?

Az élesztő egy apró, egysejtű, tojásformájú gomba, amelyet a tudósok a mikroorganizmusokhoz sorolnak. Tudtad? Olyan kicsi, hogy ha egymás után tennénk az 1 kilogrammban található gombákat, akkor 42 000 km hosszú láncot kapnánk.  A legismertebb élesztőfajta a Saccharomyces Cerevisiae. Az élesztő egy természetes fermentációs (erjedéses) folyamat során jön létre.

Az élesztő élő organizmus, egyetlen sejtből áll, melyet nem lehet kémiailag előállítani. Ez a sejt mindenhol megtalálható a minket körülvevő természetben.

Ez a gomba cukorral vagy keményítőt eszik. Amikor eszik és levegővel is érintkezik, akkor szaporodásnak indul. Ha nincs levegő, akkor gázt és aromákat szabadít fel, amely folyamat nem más, mint a fermentáció vagy erjedés.

A friss élesztőnek kockaformája van, így préseltük össze. Ez az élesztő legismertebb fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés árnyalatáról ismerhetjük fel. Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

 

Recept:

Tavaszi focaccia

Hozzávalók: 450 g búzafinomliszt, 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 g Budafoki élesztő, 10 g só, 25 ml olívaolaj, 250 ml víz, 175 g natúr joghurt

Feltét: paradicsom, bazsalikom levél, rozmaring, bébi spenót, lilahagyma kaliforniai paprika

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekészítjük egy tálba és gyors mozdulatokkal egy lágy tésztát készítünk. Kiolajozott tálban, letakarva pihentetjük 1 órát. A tésztát egy mérleg segítségével egyenlő részekre osztjuk (kb. 250 g-os darabok) és felgömbölyítjük, majd letakarva megint pihentetjük, de már a sütőpapírral ellátott lemezen. Kézzel alaposan megnyomkodjuk és a felvágott feltéteket egyenletesen elhelyezzük a tészta felületén. Letakarva kelesztjük 20 percet. 220 °C-os előmelegített sütőben sütjük kb. 10 percet.

További recepteket olvasok!

a fenti recepthez szükséges élesztőt szerezze be nálunk, most akciós áron!

Budafoki friss élesztő
További ajánlataink
Kíváncsi vagy nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerd meg legfrissebb ajánlatainkat.  
Katalógusok
Vásárolni szeretne?
Igényelj METRO kártyát
Ha még nem vagy METRO vásárló, tudd meg, hogyan csatlakozhatsz hozzánk.  
Kártyaigénylés