Az élesztő egy apró, egysejtű, tojásformájú gomba, amelyet a
tudósok a mikroorganizmusokhoz sorolnak. Tudtad? Olyan kicsi, hogy ha egymás
után tennénk az 1 kilogrammban található gombákat, akkor 42 000 km hosszú
láncot kapnánk. A legismertebb élesztőfajta a Saccharomyces Cerevisiae.
Az élesztő egy természetes fermentációs (erjedéses) folyamat során jön létre.
Az élesztő élő organizmus, egyetlen sejtből áll, melyet nem lehet kémiailag
előállítani. Ez a sejt mindenhol
megtalálható a minket körülvevő természetben.
Ez a gomba cukorral vagy keményítőt eszik. Amikor eszik és
levegővel is érintkezik, akkor szaporodásnak indul. Ha nincs levegő, akkor gázt
és aromákat szabadít fel, amely folyamat nem más, mint a fermentáció vagy
erjedés.
A friss élesztőnek kockaformája van, így préseltük össze. Ez
az élesztő legismertebb fajtája.
A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés árnyalatáról ismerhetjük
fel.
Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát tekintve egynemű,
rugalmas és kagylósan törhető.
Recept:
Tavaszi
focaccia
Hozzávalók: 450 g búzafinomliszt, 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 g Budafoki élesztő, 10 g só, 25 ml olívaolaj, 250 ml víz, 175 g natúr joghurt
Feltét: paradicsom, bazsalikom levél,
rozmaring, bébi spenót, lilahagyma kaliforniai paprika
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekészítjük egy tálba
és gyors mozdulatokkal egy lágy tésztát készítünk. Kiolajozott tálban,
letakarva pihentetjük 1 órát. A tésztát egy mérleg segítségével egyenlő
részekre osztjuk (kb. 250 g-os darabok) és felgömbölyítjük, majd letakarva
megint pihentetjük, de már a sütőpapírral ellátott lemezen. Kézzel alaposan
megnyomkodjuk és a felvágott feltéteket egyenletesen elhelyezzük a tészta
felületén. Letakarva kelesztjük 20 percet. 220 °C-os előmelegített sütőben
sütjük kb. 10 percet.