Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg kékkagyló
- 1 kg vénuszkagyló
- 20 dkg zöldkagyló
- 5-6 fej salottahagyma
- 1 szál szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl mogyoróolaj
- 1 g sáfrány
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2,5 dl min. 20% főzőtejszín
- 2 szál újhagyma
- frissen őrölt bors
- tengeri só
Elkészítési idő: 50 perc
Egy főre jutó alapanyagok költsége: 1830 Ft
Elkészítés:
Kevés mogyoróolajon enyhén megpirítjuk a finomra vágott salottahagymát, fokhagymát, az újhagyma fehér részét, valamint az apró kockára vágott szárzellert. Ráborítjuk az átválogatott, megtisztított kagylókat, felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a sáfrányt és letakarva 3-4 percig pároljuk. Fedő nélkül átforgatva pár percig tovább főzzük, hogy az összes kagyló kinyíljon. (A ki nem nyíló kagylókat mindenképpen dobjuk ki!) Tálalás előtt öntsük hozzá a tejszínt és melegítsük össze, majd kóstolás után sózzuk, ha szükséges. Tálaláskor szórjuk meg frissen őrölt borssal és karikára vágott újhagyma zölddel.