Sáfrányos kagylóleves

Sáfrányos kagylóleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg kékkagyló
  • 1 kg vénuszkagyló
  • 20 dkg zöldkagyló
  • 5-6 fej salottahagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl mogyoróolaj
  • 1 g sáfrány
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2,5 dl min. 20% főzőtejszín
  • 2 szál újhagyma
  • frissen őrölt bors
  • tengeri só

Elkészítési idő: 50 perc

Egy főre jutó alapanyagok költsége: 1830 Ft

Elkészítés:
Kevés mogyoróolajon enyhén megpirítjuk a finomra vágott salottahagymát, fokhagymát, az újhagyma fehér részét, valamint az apró kockára vágott szárzellert. Ráborítjuk az átválogatott, megtisztított kagylókat, felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a sáfrányt és letakarva 3-4 percig pároljuk. Fedő nélkül átforgatva pár percig tovább főzzük, hogy az összes kagyló kinyíljon. (A ki nem nyíló kagylókat mindenképpen dobjuk ki!) Tálalás előtt öntsük hozzá a tejszínt és melegítsük össze, majd kóstolás után sózzuk, ha szükséges. Tálaláskor szórjuk meg frissen őrölt borssal és karikára vágott újhagyma zölddel.