Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Mitelle Sándor a METRO újhagyma és kígyóuborka termelője

Folyamatos fejlődés a METRO vevőkért, a természetes, talajjal érintkező termesztési körülményeket megtartva

Túlzás nélkül és minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy a hazai termesztésű zöldségek sikertörténete állócsillag a magyar mezőgazdaság területén. Az újhagyma és kígyóuborka-termesztés egyik fellegvárához nem is kell messzire mennünk. Mitelle Sándor gazdasága a 80-as évektől kezdve igen nagymértékben hozzájárul Rákosmente sokszínűségéhez.

_MG_2920Már jó úton haladunk a siker felé, de még mindig van mit tanulnunk, vallja Mitelle Sándor, a METRO egyik kiemelt hazai beszállítója, a magyar zöldhagyma- és a kígyóuborka egyik termelője. Gazdaságának fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatairól és a kezdetekről beszélgettünk vele.

Hogyan vág bele valaki a budapesti gazdálkodásba?

Csaknem 30 éve már, hogy elkezdtünk kertészkedni, családilag. Eleinte kígyóuborkával foglalkoztunk, később jött a mondhatni fő csapásvonal, a zöldhagyma is. A METRO-val a 2003-ban kerültem kapcsolatba, mikor a Nagybani piacon még kicsiben árultuk a zöldséget. A nagyvállalat akkoriban szerette volna bővíteni a beszállítói körét, ezért néhányszor ellátogattak a piacra, hogy felmérjék a kínálatot. Minőséget és megbízhatóságot kerestek és szerencsénkre bennünk találták meg, így kezdődött az együttműködésünk.

Mitől másak, miben egyediek Önök, a többi hasonló termelőhöz képest?

Kerüljük a vegyszerek használatát, és mesterséges közeget. A hajtások téli időszakban is természetes fényen nevelődnek, mert így biztosak lehetünk felőle, hogy a végeredmény minőségi és zamatos lesz. A téli zöldhagymatermesztéskor például inkább használunk speciális lapos hagymát, ezeket nagyobb területen, paplanszerűen vetjük, így érleljük őket hajtásosra. Ez a mi specialitásunk, melyet azért követünk, hogy ne kelljen feladni elveinket a természetes körülmények terén.

Vállalkozása mennyire meghatározó helyi szinten, betölt a gazdaság valamilyen szerepet a környezete életében?_MG_2883

Eddig csak kaptam a környezetemtől, ha engedték, szívesen hallgattam előadásokat a kertészeti egyetemen, eljárhattam szakmai beszélgetésekre és fordulhattam más gazdálkodókhoz a problémáimmal. Bár már a kispiacon nem vagyok jelen, mindig gondoltam rá, hogy valamit visszaadjak a közösségnek. Kísérletezek virággal is, így elképzelhetőnek tartom, hogy később ezekkel a virágokkal a kerület megszépítésében is aktívan részt vegyek.

Mi tölti el büszkeséggel, ha a vállalkozására gondol?

Büszke talán arra az évtizedes munkára vagyok, amit eddig belefektettem a gazdaságba. A kezdet kezdetén más területről sodródtam a termesztés felé, komolyipari technikusként sok időt és türelmet igényelt megtanulni a kertészkedés csínját-bínját. Eredetileg csak a sátorépítésre irányult a szakértelmem, de az agronómiának a családomban hagyományai vannak, így az ő, na meg az üzleti partnerek segítségével, mára igazán sikeres vállalkozást vezethetek.

Mi a következő állomás, amit még el szeretne érni, és kitűzött vállalkozása elé?

Elsősorban a bővítés a cél, öcsémmel közösen szeretnénk belevágni egy nagyobb termőterület kialakításába. Ő vidéken él és tevékenykedik, ezért nem könnyű megoldani, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk, de elkötelezettek vagyunk az üzlet terjeszkedése iránt, mert én itt Pesten azt látom, hogy lenne a kígyóuborkára nagyobb kereslet. Egy csomagológépet is vettem, folyamatosan kísérletezek a legkorszerűbb zöldhagyma és kígyóuborka csomagolási technikán, amit a METRO, mint lehetséges megrendelő is figyelemmel kísér. Hosszútávon szeretnénk megőrözni a vállalkozás megbízhatóságát és kiegyensúlyozottságát, ezért a METRO kezdeményezésére jelenleg is egy minőségbiztosítási rendszer kialakításán dolgozunk. Ezt szeretném sikerre vinni, így ha eljön az ideje, büszkeséggel fogom átadni a vállalkozást a fiamnak.

Mindebből következik az, hogy körvonalazódik egy álom Önben a vállalkozás kapcsán, amit megvalósítana, ha ennek nem lennének anyagi korlátai?

El tudnék képzelni egy nagyformátumú befektetést a vállalkozásba. Ezeket a fóliasátrakat, amelyekben jelenleg termelek, a 70-es, 80-as években építettem, természetesen lehetne őket korszerűsíteni, automatizálni. Viszont ez nem pusztán egy ábránd, jelenleg is pályázatokra várok és keresem a pályázásra a lehetőségeket.

Eddig a család kulcsfontosságú szerepét hangsúlyozta. Mennyire tartja fontosnak a partneri kapcsolatokat az üzleti életben?

Különösen fontosnak tartom azt, hogy ne csak a számok határozzanak meg egy partnerkapcsolatot, hanem az, hogy problémák esetén is számíthassanak a partnerek egymásra. Ránk mindig lehetett számítania a megrendelőnek, talán ezért is jutottunk el idáig. A közelmúltban a METRO-nak kiesett egy importáru beszállítója, én ezt látva felajánlottam, hogy a hiányzó mennyiséget hasonló áron, magyar áruval pótolni próbálnám, ez a vállalás pedig erősítette a kapcsolatomat a nagyvállalattal.

_MG_2896 

Hogy érzi, a METRO-ban partnerre talált vállalkozása sikeréhez?


2003-tól kezdve folyamatos együttműködésben állunk a METRO-val. A legfontosabbnak a kisvállalatokhoz való hozzáállásukat tartom. Mindig arra ambicionáltak minket, hogy fejlesszünk, terjeszkedjünk, hozzátegyünk valamit az addig elértekhez. Jó tudni, hogy mindig fordulhat az ember a partneréhez a felmerülő nehézségek leküzdésében, de éppígy az ötleteivel is, és ilyen viszonyulással öregbíthetjük mindannyiunk vállalkozásának sikerét is.
Az évtizedes közös munka a METRO-val, mint fő felvevőpiaccal, minden évben új elemmel bővül, 2015 újdonsága a snack uborka.
Ez a selymes ízű, felületén is sima, világos és zöld színben is elérhető zöldség igen praktikus, karikázható, kis mérete azonnal elfogy, emiatt nincs további csomagolási és tárolási művelet; mostantól minden szendvics nélkülözhetetlen alkotóeleme, annak megízesítője és megszínesítője.
A tavalyi sikertörténet a 15 szálas, perforált zacskóban értékesített újhagyma már elnyerte a célcsoportok kegyeit, így az idei terv, hogy a snack uborka is hasonló sikert érjen el.
Mindez csak úgy lehetséges, hogy a vállalkozás folyamatosan fejleszti a jelenlegi infrastruktúrát és új területekkel is bővíti azt, új sátrakkal, tárolókkal, illetve a csomagolást is praktikussá, vonzóvá teszi, a kiváló minőség és maximális ízélmény mellett.

Megosztana velem egy szakmai trükköt, ami az olvasókat érdekelhetné a friss zöldhagyma otthoni tárolásával vagy feldolgozásával kapcsolatban?

A zöldhagyma egy páratlanul sokrétű zöldségféle. Nem csak az a tipikus harapnivaló a vajas kenyér mellé, amit az emberek többsége ismer. A megtisztított fejeket külön kistányéron, egészben is az asztalra tehetjük. Készíthetünk belőle salátát. Felvághatjuk vékony karikákra, gyengén besózva, borssal meghintve. Ha csípős, tehetnek rá néhány csepp citromot, attól csemege erősségűre szelídül.