Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!
Metro_kantin_948x400_2

Recept ajánlataink közétkeztetőknek

Erdei gyümölcsleves

10 adag ( 7-10 éves korosztály)

• 800 g erdei gyümölcs mix (mirelit)
• 200 g főzőtejszín 12%
• 60 g vaníliás pudingpor
• 100 g cukor
• 60 g citrom
• 0,5 g egész fahéj
• 0,5 g szegfűszeg

10 adag ( 11-14 éves korosztály)

• 1000 g erdei gyümölcs mix (mirelit)
• 250 g főzőtejszín 12%
• 75 g vaníliás pudingpor
• 125 g cukor
• 75 g citrom
• 0,6 g egész fahéj
• 0,6 g szegfűszeg

10 adag ( 15-18 éves korosztály)

• 1200 g erdei gyümölcs mix (mirelit)
• 300 g főzőtejszín 12%
• 90 g vaníliás pudingpor
• 150 g cukor
• 90 g citrom
• 0,7 g egész fahéj
• 0,7 g szegfűszeg

ELKÉSZÍTÉS:

A mirelit erdei gyümölcs keveréket feltesszük főni a korcsoportnak megfelelő vízmennyiségben. Fűszer zacskóba tesszük az alaposan megmosott citrom héját és az egész fahéjat, szegfűszeget és a levesbe tesszük. A cukor háromnegyedét is hozzáadjuk, majd kb. a forrástól számított 10 perc alatt megfőzzük a gyümölcsöt. A tejszínnel simára kevert pudinggal besűrítjük, majd óvatosan kiforraljuk a levest. Eltávolítjuk a fűszereket és citromlével, kevés cukorral még –forrón- utóízesítjük. A kész levest sokkoló hűtő segítségével, vagy váltott vizes vízfürdőben –mihamarabb- lehűtjük 0-5 ºC közötti hőmérsékletűre. A gyümölcslevest hidegen tálaljuk.



Bundázott halrudacskák

10 adag ( 7-10 éves korosztály)

• 700 g mirelit panírozott halrúd
• Kb.70 g Rama Combi Profi

10 adag ( 11-14 éves korosztály)

• 900 g mirelit panírozott halrúd
• Kb. 90 g Rama Combi Profi

10 adag ( 15-18 éves korosztály)

• 1100 g mirelit panírozott halrúd
• Kb. 110 g Rama Combi Profi

ELKÉSZÍTÉS:


A fagyasztott panírozott  halrudacskákat és a sütőlemezt speciális sütőzsiradékkal (Rama Combi Profi) permetszerűen vékonyan bevonjuk, majd 180 ºC-ra előmelegített kompi sütőben kb. 10-15 perc alatt aranysárgára, ropogósra sütjük. A készre sütött ételt frissen, forrón tálaljuk. (Az így elkészített étel nem tartozik a „bőzsírban sült” ételek közé.)



Túrós barackos lepény

10 adag ( 7-10 éves korosztály)

• 400 g félzsíros tehéntúró
• 300 g búzaliszt
• 200 g őszibarack
• 80 g cukor a tésztába
• 160 g cukor a töltelékhez
• 100 g Rama margarin
• 120 g tojás
• 70 g tejföl 12%
• 40 g zsemlemorzsa 
• 30 g citrom
• 5 g sütőpor

10 adag ( 11-14 éves korosztály)

• 500 g félzsíros tehéntúró
• 400 g búzaliszt
• 250 g őszibarack
• 100 g cukor a tésztába
• 210 g cukor a töltelékhez
• 130 g Rama margarin
• 140 g tojás
• 90 g tejföl 12%
• 50 g zsemlemorzsa 
• 40 g citrom
• 7 g sütőpor

10 adag ( 15-18 éves korosztály)

• 600 g félzsíros tehéntúró
• 500 g búzaliszt
• 300 g őszibarack
• 130 g cukor a tésztába
• 270 g cukor a töltelékhez
• 170 g Rama margarin
• 160 g tojás
• 120 g tejföl 12%
• 60 g zsemlemorzsa 
• 50 g citrom
• 10 g sütőpor

ELKÉSZÍTÉS:

A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal, hozzáadjuk a cukor harmad részét és a tojás harmadát. Ha szükséges, akkor kevés tejföllel lazíthatjuk a tésztát, ezután alaposan kidolgozzuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és az egyik felét lisztezett tepsibe simítjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával és rákenjük a cukorral, tojással (1/3 mennyiségű), citromhéjjal ízesített, áttört túrót, majd rátesszük a megtisztított őszibarackokból vágott vékony szeleteket. Ezután ráterítjük a tészta másik felét, tetejét megszurkáljuk és megmaradt felvert tojással megkenjük. Közepesen meleg sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.


Spenótós - sonkás penne

SPENÓTOS-SONKÁS PENNE 10 adag ( Ált. Isk. felső tagozat)

  • 1 kg spenót (friss)
  • 0,8 kg penne tészta (durum)
  • 2 db közepes fej fokhagyma
  • 0,7 kg zsírszegény füstölt combhús, de lehet gépsonka is
  • 0,3 l főzőtejszín
  • 0,24 kg krémsajt
  • 0,20 kg trappista sajt
  • 50 g. olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors, borsikafű ízlés szerint

SPENÓTOS-SONKÁS PENNE 10 adag ( Ált. Isk. alsó tagozat)

  • 0,9 kg spenót (friss)
  • 0,7 kg penne tészta (durum)
  • 2 db kisebb fej fokhagyma
  • 0,6 kg zsírszegény füstölt combhús, de lehet gépsonka is
  • 0,25 l főzőtejszín
  • 0,20 kg krémsajt
  • 0,18 kg trappista sajt
  • 45 g. olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors, borsikafű ízlés szerint

SPENÓTOS-SONKÁS PENNE 10 adag ( Óvoda)

  • 0,8 kg spenót (friss)
  • 0,6 kg penne tészta (durum)
  • 1,5 kisebb fej fokhagyma
  • 0,4 kg gépsonka
  • 0,2 l főzőtejszín
  • 0, 18 kg krémsajt
  • 0,15 kg trappista sajt
  • 40 g olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors, borsikafű ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS: A spenót szárrészét eltávolítjuk, 3-4 x alaposan megmossuk. A fokhagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát és a felkockázott sonkát, majd kevés vízzel felöntjük. A sonkát pároljuk, majd enyhén lepirítjuk. Közben vizet forralunk külön edényben, ebben főzzük ki a tésztát (roppanósra). A gondosan előkészített spenótot lazán, összetépkedve rászórjuk a fokhagymás sonkás alapra, majd fedő alatt pároljuk 3-4 percig, míg megfonnyad. A tejszínt és a krémsajtot ráöntjük, alaposan elkeverjük és átforraljuk, közben sóval, borssal, borsikafűvel ízlés szerint fűszerezzük. Az elkészült sonkás-spenótos öntetet a leszűrt tésztára öntjük, lazán összekeverjük és 2 percig pihentetjük a tálalás előtt. Durvára reszelt sajttal megszórva tálaljuk.


Rukkola - bébispenót saláta fetával

RUKKOLA – BÉBISPENÓT SALÁTA FETÁVAL 10 adag ( Ált. isk. felső tagozat)

  • 0,30 kg rukkola saláta
  • 0,30 kg bébi spenót
  • 0,10 kg hagyma (lehet lila v. zöldhagyma)
  • 0,10 kg zöldpaprika
  • 3 szál zeller zöld
  • 0,25 kg feta sajt
  • 1/2 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 0,20 kg cherry paradicsom

RUKKOLA – BÉBISPENÓT SALÁTA FETÁVAL 10 adag ( Ált. isk. alsó tagozat)

  • 0,26 kg rukkola saláta
  • 0,26 kg bébi spenót
  • 0,08 kg hagyma (lehet lila v. zöldhagyma)
  • 0,08 kg zöldpaprika
  • 3 szál zeller zöld
  • 0,20 kg feta sajt
  • 1/2 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 0,15 kg cherry paradicsom

RUKKOLA – BÉBISPENÓT SALÁTA FETÁVAL 10 adag ( Óvoda)

  • 0,24 kg rukkola saláta
  • 0,24 kg bébi spenót
  • 0,07 kg hagyma (lehet lila v. zöldhagyma)
  • 0,07 kg zöldpaprika
  • 2 szál zeller zöld
  • 0,15 kg feta sajt
  • 1/3 db citrom leve
  • 3/4 db narancs leve
  • 0,12 kg cherry paradicsom
ELKÉSZÍTÉS: A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A zeller zöldjét finomra vágjuk, a paradicsomot és a zöldpaprikát kockára aprítjuk. A hagymát karikára vágjuk, és egy tálba rakva rászórunk egy csipet sót. 10 perc múlva az összes többi hozzávalóval elkeverjük, majd narancs és citromlével ízesítjük, végül a fetát rámorzsoljuk, és behűtjük, hidegen tálaljuk.


Erdélyi padlizsános melegszendvics

Erdélyi padlizsános melegszendvics (Ált. Isk. felső tagozat)

Hozzávalók 10 főre:
  • 500 g padlizsán
  • 400 g reszelt trappista sajt
  • 25 g kimagozott olajbogyó
  • 150 g vaj
  • 60 g reszelt vöröshagyma
  • só és törött fekete bors ízlés szerint
  • 600 g teljeskiőrlésű kenyérszelet (a pirítóshoz)

Erdélyi padlizsános melegszendvics (Ált. Isk. alsó tagozat)

Hozzávalók 10 főre:
  • 400 g padlizsán
  • 350 g reszelt trappista sajt
  • 20 g kimagozott olajbogyó
  • 120 g vaj
  • 50 g reszelt vöröshagyma
  • só és törött fekete bors ízlés szerint
  • 500 g teljeskiőrlésű kenyérszelet (a pirítóshoz)

Erdélyi padlizsános melegszendvics (Óvodai korcsoport)

Hozzávalók 10 főre:
  • 300 g padlizsán
  • 300 g reszelt trappista sajt
  • 15 g kimagozott olajbogyó
  • 120 g vaj
  • 40 g reszelt vöröshagyma
  • só és törött fekete bors ízlés szerint
  • 400 g teljeskiőrlésű kenyérszelet (a pirítóshoz)
ELKÉSZÍTÉS: A padlizsánt megmossuk, és héjastul hosszúkás, vékony szeletekre vágjuk. Enyhén megsózzuk és néhány percig állni hagyjuk. Közben a vajat habosra keverjük a sóval, a borssal, a reszelt vöröshagymával és a reszelt sajt felével. A padlizsánról leitatjuk a sós levet, majd a grillsütő rácsára fektetjük a szeleteket, és néhány percig sütjük mindkét oldalát. Ha már üveges, akkor a mindkét oldalán megpirított, és a sajtos krémmel (felül) megkent kenyérszeletekre fektetünk egy-egy darabot, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és az apróra vágott olajbogyóval, majd - közepesen meleg sütőben- addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.

Erdélyi padlizsán

Erdélyi padlizsán ( Ált. isk. felső tagozat)

Hozzávalók 10 főre:
  • 1800 g padlizsán
  • 900 g sertéshús
  • 500 g paradicsom
  • 200 g étolaj
  • 200 g liszt
  • 250 g vöröshagyma
  • 7,5 dl tejföl 12%-os,
  • 5 db tojás,
  • 3 g őrölt bors
  • 2 g borsikafű
  • 15 g só

Erdélyi padlizsán ( Ált. isk. alsó tagozat)

Hozzávalók 10 főre:
  • 1500 g padlizsán
  • 800 g sertéshús
  • 400 g paradicsom
  • 170 g étolaj
  • 170 g liszt
  • 210 g vöröshagyma
  • 6 dl tejföl 12%-os,
  • 4 db tojás,
  • 2,5 g őrölt bors
  • 1,7 g borsikafű
  • 12 g só

Erdélyi padlizsán ( Óvodai korcsoport)

Hozzávalók 10 főre:
  • 1300 g padlizsán
  • 600 g sertéshús
  • 350 g paradicsom
  • 150 g étolaj
  • 150 g liszt
  • 180 g vöröshagyma
  • 5 dl tejföl 12%-os,
  • 3,5 db tojás,
  • 2 g őrölt bors
  • 1,5 g borsikafű
  • 10 g só
ELKÉSZÍTÉS: A megtisztított padlizsánokat felkarikázzuk, sózzuk, pihentetjük, majd borsozzuk, lisztbe mártjuk, és kevés olajon megsütjük. Az apróra vágott hagymát is megpirítjuk a visszamaradt olajban, rátesszük a hús szeleteket, sóval, borsikafűvel ízesítjük, majd a paradicsom felét hozzáadjuk és a hússal puhára pároljuk.
Kiolajozott tűzálló edénybe rétegezzük a padlizsánt és a húst, majd a maradék felszeletelt
paradicsomot a tetejére halmozzuk. A tejfölt összekeverjük a tojással, megsózzuk és a
rakott ételre öntjük. Közepes hőmérsékletű sütőben 25-30 percig sütjük.
Maghőmérővel ellenőrizzük a készítmény, készétel hőmérsékletét.

Diós rakott tészta

Diós rakott tészta 10 adag ( Ált. isk. felső tagozat)

Hozzávalók:
  • 800 g széles metélt,
  • 150 g vaj,
  • 7 db tojás,
  • 300 g porcukor,
  • 5 dl tejföl 12%-os
  • 1,5 db citrom héja,
  • 50 g zsemlemorzsa,
  • 300 g dió,
  • 180 g mazsola,
  • 250g barackíz,
  • 20 g só,
  • 30 g vaníliás cukor.

Diós rakott tészta 10 adag ( Ált. isk. alsó tagozat)

Hozzávalók:
  • 700 g széles metélt,
  • 125 g vaj,
  • 6 db tojás,
  • 250 g porcukor,
  • 4,5 dl tejföl 12%-os
  • 1,3 db citrom héja,
  • 40 g zsemlemorzsa,
  • 250 g dió,
  • 150 g mazsola,
  • 210 g barackíz,
  • 17 g só,
  • 25 g vaníliás cukor .

Diós rakott tészta 10 adag ( Óvodás korosztály)

Hozzávalók:
  • 600 g széles metélt,
  • 100 g vaj,
  • 5 db tojás,
  • 200 g porcukor,
  • 4 dl tejföl 12%-os
  • 1 db citrom héja,
  • 30 g zsemlemorzsa,
  • 200 g dió,
  • 120 g mazsola,
  • 180 g barackíz,
  • 14 g só,
  • 20 g vaníliás cukor.
ELKÉSZÍTÉS:A metélt tésztát enyhén sós víz¬ben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük hideg csapvízzel, lecsepegtetjük, majd kevés olvasztott vajjal összekever¬jük és a további felhasználásig lefedve félretesszük. A többi lágy vajat a tojássárgájával és a fele mennyiségű cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a lereszelt citromhéjat, majd ebbe a tejfeles masszába belekeverjük a kifőzött tésztát. A tojásfehérjéket kemény habbá verünk és lazán a tésztához kever¬jük. Vajjal kikent és morzsával meg¬hintett tűzálló edénybe egy réteg tésztát rakunk, darált dióval, porcu¬korral és a mazsolával megszórjuk. Erre egy réteg metéltet teszünk, majd megint a szóratokat, végül tésztával beborítjuk. Közepesen meleg sütőben szép aranysárgára sütjük. A maghőmérsékletet a sütés során ellenőrizzük! Tálaláskor kevés vaníliás porcukorral megszórjuk.

GYÜMÖLCSÖS KÖNNYŰ TÚRÓFELFÚJT

GYÜMÖLCSÖS KÖNNYŰ TÚRÓFELFÚJT (Ált. isk. felső tagozat)

Hozzávalók 10 főre:
  • 6 tojás
  • 140 g cukor
  • 1100 g félzsíros túró
  • 30 g vaníliás cukor
  • 130 g vaníliás pudingpor
  • 3 g só
  • 40 g Margarin
  • 700 g idény gyümölcs (vegyesen)

GYÜMÖLCSÖS KÖNNYŰ TÚRÓFELFÚJT (Ált. isk. alsó tagozat)

Hozzávalók 10 főre:
  • 5 tojás
  • 120 g cukor
  • 950 g félzsíros túró
  • 25 g vaníliás cukor
  • 110 g vaníliás pudingpor
  • 2,5 g só
  • 35 g Margarin
  • 600 g idény gyümölcs (vegyesen)

GYÜMÖLCSÖS KÖNNYŰ TÚRÓFELFÚJT (Óvodás korcsoport)

Hozzávalók 10 főre:
  • 4 tojás
  • 100 g cukor
  • 800 g félzsíros túró
  • 20 g vaníliás cukor
  • 95 g vaníliás pudingpor
  • 2 g só
  • 30 g Margarin
  • 500 g idény gyümölcs (vegyesen)
Elkészítés:
  • A sütőt előmelegítjük kb. 180 fokra (mindenképp forrónak kell lennie, amikor a felfújt bekerül).
  • A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat habosra keverjük a cukrokkal és a porcukorral.
  • Hozzákeverjük az áttört túrót és a pudingport.
  • A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  • Először egy kanálnyi habbal fellazítjuk a túrós masszát, majd az összes felvert fehérjét óvatosan beleforgatjuk.
  • Margarinnal kikent hőálló tálba öntjük, tetejét megszórjuk idénygyümölccsel, és kicsit bele is nyomkodjuk őket. A felforrósított sütőbe tesszük, 45 percig sütjük. Ügyelni kell arra, hogy a készítmény jól átsüljön, de ne piruljon meg nagyon.

Gyuricza Ákos
dietetikus, HACCP tanácsadó
Élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi szakértő