Egzotikus gyümölcsök

egzotikus-gyumolcs-hero



Ananász

(Ananas comosus)

Eredeti őshazája Dél-Amerika trópusain lehetett. Fogyókúrák elengedhetetlen gyümölcse. Kedvező hatásának titka a bromelin enzim, mely jelentősen segíti az emésztést. Az érett gyümölcs közelről édes illatú.

Energiatartalom: 45 kcal, 190 kJ/100 g

Nehezen érik után. A vásárlásnál a felső levelekre kell figyelnünk. Ha ezek zöldek, frissek, az alsóbbak pedig könnyen kihúzhatóak, biztosan érett a gyümölcs. Általában nyersen fogyasztjuk, de felhasználható pl. desszertek készítéséhez, köretek dúsításához is. Kis mennyiségben tartalmaz mangánt, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vitamintartalma elenyésző. A benne található bromelin enzim a fehérjék emésztését segíti. Fájdalom, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.


baby_ananasz

Karambola

(Averrohoa carambola, csillaggyümölcs)

Az egyik legkényesebb, legnehezebben termeszthető trópusi növény. Állandó napsütést igényel, a legkisebb hideg is károsítja.

Energiatartalom: 33 kcal, 138 kJ/100 g

Érettségtől függően 3-10 napig tárolható hűtőszekrényben. Kissé jellegtelen íze miatt inkább színe és formája miatt használjuk. Nyersen koktélok remek díszítője. Mindemellett finom lekvár és befőtt készíthető belőle. Kimagasló mennyiségben tartalmaz káliumot és C vitamint, egy kevés vasat és cinket.


karambola_metro

Avokádó

(Persea gratissima)

Alakja és színe miatt sok országban alligátorkörtének hívják.

Energiatartalom: 161 kcal, 670 kJ/100 g

Az érintetlen gyümölcsök szobahőmérsékleten 3-7 nap alatt beérnek. Az érett példányokat hűtőszekrényben legfeljebb 2-3 napig tárolhatjuk. Fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, sütve, egzotikus salátaként. Közel tízféle vitamint és húszféle ásványi anyagot tartalmaz. Legjelentősebb A- és B-vitamin-, kalcium-, foszfor-, vas-, nátrium-, kálium-, niacin- és karotin tartalma. Az önpusztító betegségek elleni harcban eredményes, mivel értékes zsiradékokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz.


avocado_metro

Pepino

(Persea gratissima)

Sárgadinnye ízű, szív alakú, általában fél kilós gyümölcs. A gyümölcshúst fogyaszthatjuk héj nélkül. Fogyasztás előtt ajánlatos pár napig vagy akár 1-2 hétig szobahőmérsékleten utóérlelni, ugyanis akkor a legfinomabb.

A pepino akkor érett, ha a héj színe sárga (kivételek a lila típusok) és enyhe sárgadinnye illata van. A gyümölcs felhasználható gyümölcssalátákhoz, kompót készítéshez, olykor megfőzve zöldségként tálalják, vagy lekvárt készítenek belőle.


pepino_metro

Kumquat

(Fortunelle japonica, kamkvat)

A kumquat vagy komquot kínaiul annyit jelent, hogy arany narancs. Élénk narancssárga színű, gömbölyded, 2,5 cm körüli átmérőjű gyümölcs. Apró gerezdjei lédúsak, enyhén savanykásak.

Energiatartalom: 68 kcal, 286 kJ/100 g

Hűtőszekrényben különösebb tápértékvesztés nélkül mintegy másfél hétig tárolható. Frissen magában, karamellizálva köretként vagy dzsemként is fogyaszthatjuk. A- és C-vitamin-tartalma igen magas. Tartalmaz kálciumot, foszfort és riboflavint.


kumquats_metro

Lime

(Citrus aurantifolia, limette, limetta)

Európába a keresztes lovagok által került a XII-XIII. században. A koktélokhoz általában ezt használják citrom helyett karakteresebb íze miatt. A citromhoz hasonló alakú, kicsit kisebb, zöld színű, enyhén kesernyés.

Energiatartalom: 23 kcal, 96 kJ/100 g

Hajlamos a romlásra. Héja könnyen megbarnul és elkezd kiszáradni. Hűtőben tároljuk, de egy héten belül mindenképpen használjuk fel. Koktélok kedvelt alapanyaga. Kizárólag C-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben, ezen kívül kálciumot, foszfort és káliumot. Segíti az emésztést.


lime_metro

Kókusz

(Cocos Nucifera)

Gyermekfej nagyságú, külseje kezdetben szivacsos, rostos, hosszúkás dinnyeforma. Színe fehér, majd az érés során megbarnul és csonttá keményedik. Íze friss, dióra emlékeztető.

Energiatartalom: 354 kcal, 1481 kJ/100 g

Szobahőmérsékleten tárolva 2-3 hétig megtartja minőségét. Szárítva főleg süteményekhez használjuk. Frissen salátákba tehetjük. Tartalmaz magnéziumot, sok kálciumot valamint cinket és vasat. Kiemelkedő telítetlen zsírsavtartalma is, mely csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.


kokusz (1)

Cukordinnye (Mézdinnye)

(Cucumis melo)

A legkésőbb érő, gyakran télinek mondott sárgadinnyeféle. Héja élénk citromsárga, húsa általában fehér, zöld vagy halványsárga színű, lédús, íze a sárgadinnyéjére hasonlít, de annál jóval enyhébb és kevésbé édes, de sokkal aromásabb.

Fő szezonja októbertől májusig tart így télen a hideg pincében 4 hétig eltartható.

Kellemes kontrasztot nyújt nagyon vékonyra szelt sonkához, egy pohár édes bor mellé.


sarga_dinnye_metro

Physalis

(Physalis peruviana vagy Physalis edulis)

A perui földicseresznye (vagy másnéven: poha) a burgonyafélék családjába tartozó, eredetileg Dél-Amerikából származó növény.

Termése sárga vagy világosbarna, 1–2 centiméteres bogyó, amit megérve sárga, felfúvódott csésze vesz körül. A sima, áttetsző, szilárd héj alatt a bő levű, narancssárgás terméshúsban számos kicsi, sárga mag található. Az érett termés édes vagy édeskésen savanykás ízű, amely kitőnő ízkiegészítője az egres-mártásnak.


physalis_metro

Nashi körte

A nálunk termő fajtákat európai szülőkből nemesítették ki. Rendszerint nagy méretűek, bőlevűek, olvadó húsúak.

A kelet-ázsiai fajták mostanában kezdenek nálunk elterjedni. Ezek inkább alma alakúak, kisebbek, illatosak, kevésbé bőlevűek.

A teljes érés előtt pár héttel leszedve hűtőházban februárig, házikertben decemberig jól tárolhatók.


nashi_korte_metro

Mangó

(Magnifera indicia)

Érdekes, hogy a még kicsit éretlen mangó illata kísértetiesen hasonlít a sárgarépáéra. Bőrszerű, sárgás-pirosas, éretlen zöld színű héj borítja. Húsa sárgás, mézédes. Közepén nagy, ehetetlen mag található.

Energiatartalom: 65 kcal, 272 kJ/100 g

Éretlen állapotában szobahőmérsékleteen 2-3 nap alatt beérik, de könnyen túl is érik. Amilyen hamar lehet, használjuk fel. Lehetőleg ne tároljuk hűtőszekrényben, mert sokat árthat az ízének. Legfinomabb nyersen, magában. Kimagaslóan sok B-, C-, E-vitamint tartalmaz. Bőrpanaszok kezelésére, a köröm és a haj erősítésére már régóta használják. Jótékony hatású bél- és gyomorproblémák esetén, lábadozáskor, epe- és hasnyálmirigy-rendellenesség esetén jótékony hatású. Erősíti az immunrendszert.


mango_metro

Papaya

(Carica papaya)

Húsa édes, íze a barack és a dinnyék jellegzetességeit ötvözi. Magját Brazíliában fűszerként használják.

Energiatartalom: 39 kcal, 163 kJ/100 g

Az éretlen példányok szobahőmérsékleten pár nap alatt beérnek, de gyorsan túl is érnek. Amilyen gyorsan csak tudjuk, használjuk fel. Nyersen gyümölcssalátában, desszertekben fogyaszthatjuk. Tartalmaz fehérjebontó papaint, A- és B-vitamint valamint kálciumot. Rendkívül könnyen emészthető. A fájában található nedv, a papaya-tej, évezredek óta használatos gyógyszer leginkább bőrbetegségek gyógyítására.


papaya_metro

Gáliadinnye

Izrael is szerepel a nagy dinnyetérképen, hiszen 1970 körül itt nemesítették a Galia dinnyét, ami a mézharmat és a klasszikus sárgadinnye keveréke. Általában 1 kg körül mozog. Annyira sikeres nemesítés volt, hogy manapság már Spanyolországban is termesztik.

Kerek vagy henger alakú, sárgás színű. Szürkés- zöldes csillogással finom recék borítják. Zöldestől fehérig terjed a színe, édes, zamatos és lédús gyümölcs. Állaga alapján olyan, mint a kopaszbarack. A gália dinnye az úgynevezett recézett dinnyék közé tartozik.


gália_metro

Passiógyümölcs

(Passiflora edulis)

A gyümölcsökben sok az A-vitamin és a nikotinsav, továbbá a foszfor, a kalcium és a vas. Beérve maguktól lehullnak, és fokozatosan megráncosodnak – a cukor- és zamatanyagok eközben tovább gyarapodnak bennük. A termések szobahőmérsékleten hosszan tárolhatók — közben sok vizet vesztenek, de az ízük nem romlik. A teljesen érett gyümölcsök íze üdítő, savanykás-édes-csípős. A hosszában kettévágott termésekből a húsrész könnyen kikanalazható. Kevés cukor hozzáadásával különleges csemege. Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek is jó.


passio_metro

Gránátalma

(Punica granatum)

A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél- Amerika melegebb vidékein is elterjedt, sőt, az enyhe tél miatt Közép- Európában is termeszthető.

Az érett gyümölcs átmérője kb. 10 cm, a termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van - a gyümölcshús a puha magvakkal együtt fogyasztható.
A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag. Kísérletekkel bizonyított tény, hogy a gránátalma csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, valamint az érelmeszesedés és rákbetegség megelőzésében és kezelésében is hatékony.

A gránátalma csakúgy, mint a gránátalma-lé világszerte elterjedt élelmiszer. A gyümölcshús és a gyümölcslé szintén használatos vad- és szárnyasételek, valamint gyümölcssaláták készítése során, de találkozhatunk belőle előállított gyümölcsfagylaltokkal, likőrökkel, lekvárokkal és sűrítményekkel is.
Az érett gyümölcs a hűtőszekrény alsó rekeszében akár 2 hónapig is tárolható, de a megkezdett gyümölcsöt egy nap alatt fogyasszuk el, mert hamar kiszárad.


granatalma_metro

Sárkánygyümölcs

(Pitahaya)

A pitaja, ritkábban használt nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs, egyes oszlopkaktuszok termése. A pitaja nagyobb és gyakran finomabb is, mint a kaktuszfüge. Húsa fehér vagy vörös; magja kisebb, kevésbé zavarja a gyümölcsevés élvezetét. Héja élvezhetetlen. Illata semleges, íze frissítő és finoman savanykás, egy kicsit az egresére emlékeztet. A termés ősszel érik.

Fogyasztás előtt a töviseket késsel távolítják el; a pikkelyes pitajákat kézzel is meghámozhatjuk. Mexikóban a vékony héjú változatok töviseit kefével távolítják el. Héja keményebb, mint a kaktuszfügéké. Az éretlen gyümölcs héja zöld, beérve fajtától függően sárga, nagy dudorokkal vagy erősen pirosas-zöldes, lángoló pikkelyekkel.
A sárga héjú változat húsa fehér, fekete magokkal, a piros-zöld héjú változaté pedig piros vagy fehér, szintén fekete magokkal; puha, lédús és frissítő; állaga hasonlít a kiviéhez; zamatosabb, mint a kaktuszfüge.

Az érett gyümölcs puha, a világos fajta héja narancssárgára színeződik, a piros héjú pedig piros vagy méregzöld.
A gyümölcs körülbelül 12 napig áll el szobahőmérsékleten. Az utóérés érdekében célszerű hűvös helyen, valami puhára fektetve tárolni. A túlérett gyümölcs túlságosan puha.

Felhasználása megegyezik a kaktuszfügéével. Nyersen gyümölcsként eszik vagy gyümölcssalátát készítenek belőle. Segíti az emésztést, de túlzó fogyasztása hasmenést okozhat.


sarkanygyumolcs_metro

Kiwano

(Horned melone)

A kiwano a trópusok legnagyobb szabadban fellehető uborkafaja, és egészen pontosan a Kalahári sivatagból származik. Az utóbbi években gyorsan terjed a meleg égövi vidékeken. Magyarországra leggyakrabban Izraelből és Portugáliából érkezik.

A növény kinézetre, rokonaira, az uborkára és a dinnyére hasonlít. Ez is kúszó vagy mászó, barázdás és serteszőrös kocsánnyal, és nagy levelekkel rendelkezik. A növény termése kezdetben kékeszöld, megérve világító narancssárga, és az apró, világos pettyekkel tarkított héjból nagy, erőteljes, kúp alakú tüskék merednek ki.
A kiwanot gyümölcsként forgalmazzák, holott valójában egy zöldségféle termése. Hossza általában 8-15 cm, átmérője 7-10 cm. Vastag kissé páncélos héja teljes érésben sárga vagy narancssárga. Felszínét tövisszerű kinövések borítják.
A terméshús zöldesen áttetsző, és kocsonyás állagú. Benne számtalan uborkamagra emlékeztető mag található. A lédús húsnak savanykás és frissítő, mint az összepasszírozott banán narancslével.

Felhasználás: A termést hosszában félbevágjuk és kikanalazzuk a zöld terméshúst, vagy keresztben 0,5-1 cm vastag karikákra vágjuk. A kiwanot zöldségsalátákba, koktélokba keverhetjük, vagy ételek dekorációjára használhatjuk fel. Persze nyersen gyümölcsként is fogyasztható.
Az érett gyümölcs kb. 4 - 5 napig tárolható el szobahőmérsékleten, utóérés szintén szobahőmérsékleten.


kiwano_metro