Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Dinnyekalauz

dinnye_infografika_aloldali_fejleckep_940x200

Tudta?

A görögdinnyét a legtöbben gyümölcsként ismerik, valójában azonban a zöldségfélék közé sorolható, és a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik.

A magyarul görögdinnyeként ismert fajta valójában nem rendelkezik bizonyítható görög eredettel, inkább Afrikából és Indiából származhat.

A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt, a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették, a sárgadinnyét pedig már 4000 évvel ezelőtt is termesztettek Perzsiában és Afrikában.

A görögdinnyét a 10. században már termesztették Kínában, amely ma is a világ legjelentősebb görögdinnye-termesztője.

Magyarországon több mint 17-féle görögdinnye terem.

A dinnye jellemzői

A dinnye hasznos vitaminforrás: gazdag A-, B6- és C-vitamin tartalma biztosítja az egészséges bőr, a kitűnő látás, valamint az erős immun- és
idegrendszer fenntartását. Ezenkívül káliumot, magnéziumot, vasat, cinket és szelént is tartalmaz.

92 százaléka víz, így hasznosan hozzájárul a napi folyadékbevitelhez.

Magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat.

A görögdinnye remek likopinforrás, így hatékony lehet a rák, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

A jó minőségű dinnye termelési költsége elérheti a hektáronkénti 2 millió forintot.

dinnye_infografika_aloldali_bodykep_940x200

A magyar dinnye

GÖRÖGDINNYE:

• Magyarországon körülbelül 5000 hektáron termesztenek görögdinnyét
• hazánkban 5 termőterület van: Békés megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a tolnai termőkörzetben a Jászság és Heves megye, valamint Baranya megye
• az előrejelzések szerint idén mintegy 200 ezer tonna görögdinnyére számíthatunk
• a hazai fejenkénti fogyasztás 13-15 kilogramm
• egyre inkább a kisebb, 5-8 kilogrammos dinnyék, illetve a mag nélküli fajták a népszerűek.

SÁRGADINNYE:

• Magyarországon mintegy 600 hektáron termesztik, főként Békés és Bács-Kiskun megyében
• a körülbelül 18 ezer tonna megtermelt sárgadinnye 90-95 százalékát itthon értékesítik.

 

Kedvelt sárgadinnyefajták

• Cantalupe típusú: korai tenyészidejű, bordázott, sárga húsú dinnye.
• Gália típusú: zöld húsú sárgadinnye, a magyar vásárlók kedvelt fajtája.
• Mézdinnye (sárga héjú, fehér húsú): egy viszonylag kevésbé ismert és elég ritka sárgadinnyeféle, nevét sárga színéről kapta.

Kedvelt görögdinnyefajták:

• Normál csíkos görögdinnye: a termés alakja sokféle lehet, akár gömb, vagy megnyúlt hengeres forma. A termések tömege 2–15 kg között mozog. A héj színe fehéres, világoszöld, középzöld, kékeszöld, feketészöld lehet.
• Magszegény görögdinnye: a dinnye húsában található magok hiánya különbözteti meg ezeket a fajtákat.
• Sárgabelű görögdinnye: jellegzetes édes, sárga húsú görögdinnye, héja sötétzöld.

 

METRO dinnyetipp

A dinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, nem csak kellemes íze és hűsítő hatása miatt, de azért is, mert nagyon sokféle módon hasznosítható a konyhában. Kiváló koktél-alapanyag és tökéletes desszert, azt azonban kevesen tudják, hogy a dinnye sós és savanyú ízekkel is nagyon jól párosítható.


Hogyan válasszunk dinnyét?

gorog640
sarga640

1. Akkor igazán jó egy görögdinnye, ha sárga a hasa. A csíkos dinnyék esetében jót jelent, ha a csíkok teljesen elütnek egymástól.

2. Ha a dinnye szára és a körülötte lévő rész száraz, akkor valószínűleg a választott dinnye teljesen érett.

3. Az olyan típusú görögdinnyéknél, amelyeknek a színe matt, mint például a „nosztalgia” vagy „roméria” dinnye, érdemes a sötétebb színűeket keresnünk.

TIPP: Dinnyetermelők szerint amikor leszedik a dinnyét, a szár vágásánál a lé kifolyik, így egy cukros lerakódás keletkezik, amiből megállapítható, hogy mennyire friss a gyümölcs.

1. A jó sárgadinnyének a méretéhez képest általában jóval nagyobb a súlya.

2. Semmiképpen se válasszunk sérült dinnyét, ne legyen repedés rajta.

3. Az intenzív illat jó előjel, minél erősebb, annál érettebb a dinnye.

TIPP: Ha megnyomjuk a dinnye tetejét, az illatot még intenzívebben lehet érezni.Amivel érdemes nemzedékeken át foglalkozni

 

A Roszik Tamás családi gazdaság 1997 óta működik, és mára őket tekinthetjük Magyarország legnagyobb sárgadinnye-termelő kertészetének. A család több nemzedék óta foglalkozik mezőgazdasággal, a '90-es évek közepén próbálkoztak először dinnyeültetéssel, azóta pedig folyamatosan terjeszkednek, mára már 200 hektárnyi területen dolgoznak. A kezdeti időszakban csupán 1 hektáron, mára már 60 hektáron foglalkoznak dinnyetermesztéssel. Friss sárgadinnyéik többek között a hazai METRO áruházak kínálatában is szerepelnek. Roszik Tamás tulajdonos a nagyszülei örökségét folytatva alapította a vállalkozást, őt kérdeztük a dinnyetermesztésről, a hazai dinnyefogyasztási szokásokról és kedvenc sárgadinnyés receptjéről.

 

Mikor és miért döntöttek a dinnyetermesztés mellett? Hol és mekkora területen gazdálkodnak, és mennyi dinnyét termelnek?

Húsz éve kezdtünk el dinnyetermesztéssel foglalkozni. Már a nagyszüleimnek is ez volt a foglalkozása, ezért úgy gondoltuk, hogy továbbvisszük ezt a családi birtokunkon. Eleinte csupán egyetlen hektár területünk volt, mára megközelítőleg 60 hektáron gazdálkodunk.

 

Hazánkban még talán a görögdinnye az elfogadottabb és kedveltebb, az Önök választása mégis miért a sárgadinnyére esett?

A nagy dinnyetermelő országokban is szakosodnak a termelők, ezt látva mi úgy döntöttünk, a sárgadinnyét választjuk a göröggel szemben. Azt vallom, hogy az ember egy valamit csináljon, de azt rendesen.

 

Mire kell nagyon odafigyelni a dinnyetermesztésénél, mi a legfontosabb?

A sárgadinnye egy mediterrán növény. Magyarország a legészakibb terület, melyen még megterem, ezért nálunk különösen nagy jártasságot igényel a termesztése. Mi például 10 hektárnyi területen fóliaházban termesztjük. Ezzel nem csak korán piacra tudunk lépni a termésekkel, de ez a minőséget is garantálja. A fóliaházas dinnyének azonban nagyon magas  a termelési költsége, amit nem mindig lehet érvényesíteni az árban. Többek között ezért van szükség költséghatékonyabb szabadföldi termesztésre is, amely során alsó és felső takarásokkal védjük a növényünket az időjárás viszontagságaitól.

 

Hány fajtája van a sárgadinnyének, mi jellemzi ezeket, és Önök melyeket termesztik ezek közül?

A világon számtalan sárgadinnyefajtát ismerünk, ezeket különböző nagy csoportokba soroljuk: Pia de Sapo, Hanidue, Sarante. A nálunk ismeretes fajták az olasz-amerikai cantaloupe típusba tartoznak, bár a téli időszakban az áruházak más éghajlatokról származókat is kínálnak. A cantaloupe dinnyét cseres, gerezdes héjszerkezet jellemzi. A másik kedvelt fajta a galia, ez zöldhúsú, cseres héjú, itthon cukordinnyének is nevezzük.

 

Ma Magyarországon melyik dinnyefajta a legnépszerűbb, és mi az oka? Egyáltalán mik a „dinnyetrendek”?

A termesztést két dolog határozza meg: az éghajlat és a piac. Nálunk a cantaloupe típusú sárgadinnye a legnépszerűbb. Ennek több oka is van, például a kemény héjszerkezet, a könnyű eltarthatóság és az, hogy a zamata nagyon hasonlít a hagyományos sárgadinnyékhez.

 

A sárgadinnyének közismerten számos kedvező élettani hatása van, emellett karcsúsító diétához is gyakran ajánlják. Ön szerint miért érdemes sok dinnyét fogyasztani?

A sárgadinnyének magas a cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz, vas, valamint a gyümölcssav tartalma, rendszeres fogyasztásának köszönhetően a szervezetünk napi ásványi anyag ellátottságát is elősegíthetjük. Ezenkívül a sárgadinnye gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminokban, ezáltal kiváló immunerősítő. Magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek, és nagy százalékú víztartalma elősegíti a szükséges folyadékellátást is.

 

Mennyit fogyasztunk ma Magyarországon és mi lenne az ideális mennyiség?

Hazánkban az egy főre jutó fogyasztás 10-15 kg, de van olyan ország, ahol ennek a duplája. Naponta többször is ajánlott gyümölcsöt fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében, tízóraira, uzsonnára, vagy akár desszertként is megállja a helyét. Elsősorban friss gyümölcsöt érdemes fogyasztani, ez a sárgadinnyére is igaz. Számtalan jótékony hatása mellett alacsony kalóriatartalma miatt is jó választás, ha napközben megéhezünk.

 

Egyre többet hallani az új termesztési technológiáról, az oltott dinnyepalántákról. Pontosan mit takar ez a módszer és milyen tapasztalatokat hozott? Mikor van ültetési idő?

A sárgadinnye termesztésénél nem alkalmazzuk az egyébként terjedő oltási technológiát, hiszen magasabb minőségben tudjuk előállítani saját gyökéren. Vetésforgóval próbáljuk biztosítani az ideális termőterületet a dinnye számára. Ez lényegesen költségesebb, mint az oltás, viszont a fogyasztók visszajelzései alapján nem hiábavaló.

 

Mekkora mennyiséget értékesítenek évente és milyen csatornákon juttatják el a fogyasztókhoz?

Áruházlánci beszállítással foglalkozunk, a termésünk nagy részét rajtuk keresztül értékesítjük, egy kisebb szegmens értékesítése pedig nagybani piacokon viszonteladóknak történik. Jelenleg közel 60 hektáron termesztünk sárgadinnyét. Kitartó munkánknak köszönhetően rendszeresen elérjük az évi 2 millió kg fölötti termést, és ezt a mennyiséget idén is szeretnénk meghaladni.

 

Mióta dolgoznak együtt a METRO-val, hogyan értékelik az együttműködést? Mit tud hozzátenni a METRO a vállalkozásuk sikeréhez?

A METRO-val már sok éve dolgozunk együtt, szeretünk oda szállítani, a beszerzőkkel is kiváló a kapcsolatunk. Rendszeresen részt veszünk különböző promóciókon, hiszen nekünk is fontos, hogy a METRO adta lehetőségekkel élve a vásárlók megismerjék és megszeressék dinnyéinket, ezért nagyon szívesen biztosítjuk az áruházi kóstoltatásokhoz szükséges mennyiséget.

 

Hogyan válasszunk jó dinnyét?

A különböző tippek helyett mi egy biztos dolgot ajánlunk; jól választanak, ha a mi dinnyéinket vásárolják. Ehhez a nevünket adjuk, hiszen az általunk termelt dinnyéken lévő matricákon családnevünkkel garantáljuk a kiváló minőséget! Cégünk GlobalGap tanúsítvánnyal rendelkezik, mosott, súly szerint egalizált terméket szállítunk az áruházakba, sárgadinnyéinket pedig hűtőkamrákban tároljuk a minőség megőrzése érdekében.

 

Hogyan használható a dinnye a gasztronómiában, esetleg megosztana velünk egy saját dinnyés receptet? Ön egyébként hogyan szereti legjobban a dinnyét?

A sárgadinnyét ezerféleképpen fogyasztják, a legkülönfélébb salátákban, vagy akár érett sonkákkal, én most mégis egy koktél receptjét osztanám meg. Az ízletes sárgadinnyének a húsát szóda hozzáadásával leturmixoljuk. A szóda azért kell hozzá, mert anélkül nagyon sűrű lenne a mix. Egy pohárba jégkockákat teszünk körülbelül 1/3 részig, majd felöntjük a turmixból sárgadinnyével. Zöld kaporlevéllel vagy mentával ízesítjük, és már fogyasztható is a hűs és frissítő nedű.