Világszerte kerül az asztalokra pulykasült karácsonyonként. Magyarországon ilyenkor keresik a legtöbben az egész pulykát, amiből kétfélét különböztetünk meg: a fiatal bébi pulykát, aminek súlya 2-4 kg közt van illetve a kifejlett pulykát, ami átlagosan 5-7 kg-ot nyom.

Több információ

  • A pulyka húsáról

    Húsa rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban valamint kalóriaszegény ezért népszerű a modernkori konyhákban és a diétázók körében is.

  • Felhasználása

    Legnemesebb része a melle, de többi bontási részét is pl a combját és szárnyát is fogyasztják.

  • Tárolása

    Felhasználása széleskörű, gyakorlatilag bármilyen konyhatechnológiai módszerrel elkészíthető, süthetik, ránthatják, grillezhetik, párolhatják.

A friss pulyka körülbelül vágás után számítva 3-5 napig tartható el a hűtőben. Ha ennyi idő alatt nem tudjuk felhasználni, akkor ajánlatos lefagyasztani. Amennyiben tudjuk akkor vákuumban tegyük, ha pedig nem akkor ajánlatos kézi nyújtású fóliába (sztreccs fólia) tekerni jó szorosan, utána pedig egy nylon tasakba berakva tegyük a fagyasztóba. Itt nagyobb minőségromlás nélkül kb. 3-4 hónapig is tárolhatjuk.


A pulyka a legnagyobb testű baromfifajta. Magyarországi fajtái védettek.

Őse az Észak-Amerikában ma is megtalálható vadpulyka.

Háziasítása i.e. I. évezred elején kezdődhetett, valószínűleg mexikói indián népek által. Írásos bizonyítékok szerint Európába a spanyolok hozták be. Hazánkba a török közvetítéssel került a XVI. században, és indiai tyúknak hívták. II. Lajos király említi is egyik levelében, amit a milánói herceg követének írt.

A Duna-Tisza közén a magyar parlagi pulyka két színváltozata, a fekete és a fehér terjedt el, de a nagyobb testű és a jobb tollhasznosítású fehér lassan kiszorította a feketét. Dél-Magyarországon és Boszniában pedig a harmadik változat volt kedvelt, a rézpulyka.

A XX. század elején megnőtt az Amerikából újabban behozott és nagyobb testű bronzpulyka szerepe, és kezdte kiszorítani a hagyományos fajtákat. A II. Világháború után ez a folyamat felgyorsult. A fajtatiszta szaporítás mellett keresztezték a magyar pulykával, amelynek fajtatiszta változatai már csak szórványosan voltak fellelhetők. Az 1970-es évek közepén, a génbanki állományok létrehozásának folyamán sikerült felkutatni fajtatiszta egyedeket. Debrecenben a bronz- és a fekete pulykából, Bugacon rézpulykából alakítottak ki állományt.

Egy kis történelem:

A pulykahús szorosan kötődik az Egyesült Államokhoz, mind származásilag mind pedig a hálaadási (angolul thanksgiving) egészben sült pulykát tekintve. Az emberek ilyenkor köszönetet mondanak az év áldásaiért.