Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

A csirke értékes fehérhús, népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy rövid idő alatt elkészíthető, másrészt, hogy olcsóbb a többi húsfélénél. Az emberi szervezet fontos fehérjeforrása, illetve B-vitamin tartalma is jelentős. Sokrétű elkészíthetősége miatt a gyakorlott és kezdő háziasszonyok körében is népszerű valamint a fitness, wellness iparág egyik fő fehérhús forrása. Elkészíthető gyakorlatilag bármilyen formájában, egészben vagy részenként. A hagyományos és a reformtáplákozás receptkönyveiben is számos nagyszerű étel alapanyaga.

Bővebben a csirkéről

  • Broiler csirke

    A legelterjedtebb a broiler vagy más néven bontott csirke. Színe halványrózsaszínes, hússzerkezete pedig kissé puha. Ilyet keressünk a vásárláskor.

  • Farmer csirke

    A farmer, öko, bio fajták színe sárgás, tömörebb húsú és zsírral enyhén átszőtt, ízre pedig omlós, zamatos, mindenféle idegen szagtól, íztől mentes.

  • Tárolás

    Bármikor kitűnő, gyorsan elkészülő ételek alapanyaga lehet.A friss csirke 3-4 napig eláll a hűtőszekrényben. Fagyaszthatjuk is, ekkor 3-4 hónapon belül ajánlatos elfogyasztani.

Magyarországon a régi vidéki udvar elképzelhetetlen volt baromfi nélkül. Sokszor csereáruként is használták, például a falusi asszonyok ruhára vagy egyéb olyan dolgokra cserélték, amit a saját környezetükben nem tudtak megtermelni, háborús időszakokban szintén fizetőeszköznek számított, mint minden élelmiszer.

A METRO áruházak központi beszerzése különös hangsúlyt fektet arra, hogy tradicionális tartású vagy egyéb természetes környezetben és módon nevelt igazán minőségi baromfi termékek is eljussanak az Önök asztalára. A standard kínálat mellett kapható baromfi termékek közt megtalálható például a kakas is, amiből mennyiségi háttérrel is rendelkezünk.Elnevezései:

Ivar szerint a hímivarút kakasnak nevezzük, ivartalanított változatát pedig kappannak. A kappan hús zsírral átszőttebb, szaftosabb és kevésbé izmolt mint a kakas ezért kedveltebb sültként való elkészítése. A kakas inkább paprikásként, pörköltként vagy levesbe főzve fogyasztott étel.

A nőivarú a tojó vagy tyúk. Kicsinye a csibe, és a számunkra legtöbbet forgalmazott fajtája a növendék tyúk, vagyis a csirke vagy jérce. A keltetésre használt egyedeket pedig kotlósként ismerjük.

Napjainkra számos tyúkfajtát kitenyésztettek. A házityúk a bankivatyúk háziasított változata, amely a fácánfélék családjába tartozik. Gazdaságilag a baromfikhoz sorolják őket. Mind húsát, mind tojásait előszeretettel fogyasztják az emberek.