Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Frisshús termékeink közül a legnagyobb értékesített mennyiséget a sertéshús képviseli.

Bővebben

  • Minőség

    A sertéstartás már az őshazában is ismert volt, egészen az ugor korig visszavezethető a magyar nép szókincsében megtalálható szavakból. Ilyenek pl: az emse, disznó, ártány szavaink is, amikkel helynevekben is találkozhatunk.

  • Történelme

    Azonos jelentésű szavakat találunk az uráli népeknél valamint a honfoglalás utáni történelmi feljegyzésekben kevés olyat találunk, ami ne tenne említést valamilyen módon a sertésekről, tehát már akkor is igen nagy jelentőséggel bírt hazánk területén a sertéstartás. Többek közt a Tihanyi alapítólevél, Gellért püspök legendája és az Aranybulla is foglalkozik vele.

A sertéstartás már az őshazában is ismert volt, egészen az ugor korig visszavezethető a magyar nép szókincsében megtalálható szavakból. Ilyenek pl: az emse, disznó, ártány szavaink is, amikkel helynevekben is találkozhatunk.


Ősi, történelmi sertésfajtáink:

  • szalontai
  • bakonyi
  • lengyel v. hegyi disznó
  • tüskés szőrű erdélyi sertés

A sertéshús minősítése: (Forrás: A sertések vágás utáni EU konform minősítése (SEUROP minősítés) Király Albert Sertéstenyésztési Osztály

A sertéshús minősítése az Európai Unió általi EUROP minősítő rendszer alapján történik.

Az EU konform vágás utáni minősítését, ami a féltestekből kinyerhető színhús százalékos arányát jelenti, 1993-ban dolgozták ki és vezették be hazánkban.

A minősítés történhet műszerrel, illetve a hasított féltestek hasítási síkjában felvett méretekkel (két pontos módszer).

A vágott sertések minősítésekor a hasított felek súlya, illetve a szalonna és az izomvastagsági méretek alapján történik a színhústartalom becslése.

Az SEUROP betűk, hat minőségi kategóriát jelentenek, színhúskitermelés szerint:

Minőségi kategóriák Színhús %
S 60,0 felett
E 55,0 - 59,9
U 50,0 - 54,9
R 45,0 - 49,9
O 40,0 - 44,9
P 40,0 alatt
A minősítés után a kategória besorolást pecséttel kell feltüntetni a féltesten, ez után történik a tehnológiai szelektálás.

Osztályozás

Sertés
Az osztályozási rendszer magán az állaton alapul, típusán, izomzatán, színhús és zsírtartalmán százalékos arányban. Az EU-ban ezeket betűvel jelzik: S.E.U.R.O.P.:

S
= Superior

E = Kiváló

U = Nagyon jó

R = Jó

O = Nem túl jó

P = Szegényes

Történelme

A hagyományos magyar disznóvágás igazi Hungaricum a maga felejthetetlen légkörével. Elég, ha csak a vágást követő disznótorra gondolunk vagy a szúrást követő sült hagymásvérre és a tradicionálisan hozzá tartozó,,célzóvízként’’ később emésztést segítőként majd hangulatfokozónak használt házi pálinkára gondolunk.