A mangalica a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike, világhírű sertésfajta.

Két ősi fajtánk a bakonyi és a szalontai sertés valamit egy déli fajta a sumádiai keresztezéséből tenyésztették ki.

Röviden a mangalicáról

 • Színe

  Színváltozatai közt négyet különböztetünk meg, a szőkét, feketét, fecskehasút és vadast.

 • Kínézete

  Széleshátú, kerekded alkatú göndörszőrű, igazi zsírsertés.
  A mangalica szó szerb-horvát eredetű.

 • Népszerűsége

  Újra felfedezett sertésfajtánk a mangalica egy több évtizedes mellőzöttség után ismét évről-évre népszerűbb hagyományos tartási móddal neveltfajta.

Az 50-es évek végétől a modern hússertésfajták kiszorítják a mangalicát, egyedszámuk rohamosan csökkent. 1973-ban a mangalica védetté nyilvánításáról döntöttek, 1974-től állami támogatás mellett folyik tenyésztése.

A tenyésztőmunka gyakorlati részét a MOE (Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete) végzi, hatóságként pedig az MSZHÁI (Mezőgazdasági szakigazgatási hivatal Állaltenyésztési Igazgatósága a felelős.Már nem veszélyezteti a kihalás, hiszen a reformtáplálkozás illetve a tradicionális étkezési szokások újbóli felfedezése és persze a tény hogy jó minőségű húsa az alapja a spanyolok világhírű serrano sonkájának, ami a nemzetközi kereslet beindításában is vezető szerepet játszott. Olaszország is jelentős mangalicavásárló, mind sonkának mind pedig féltestben vagy darabolva, vásárolják a kiváló Magyar alapanyagot.

Ellenőrzött telepekről vásárolunk azért, hogy az állat zsírsavösszetétele tartalmazza a telítetlen zsírsavakat, ami csak akkor lehetséges, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni. Ilyenkor a jószág zsírja alacsonyabb hőfokon olvad, mint a többi sertésé.

mangalica