Grand Tokaj

Grand Tokaj

A borászat alapköveit a Magyar Állam tette le 1948-ban  Szőlő és Gyümölcstermelő Nemzeti Vállalat néven és alapítása óta állami tulajdonban áll. 1993-tól Tokaj Kereskedőház néven volt ismert, majd 2016-ban a minőségi megújulás keretében Grand Tokaj-ra változtatta nevét. A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője.


Grand Tokaj logó

A 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű és egyben legnagyobb szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként több mint 1000 hektár termőterületről, több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.

A fejlesztéseknek köszönhetően a borászat a saját és a felvásárolt szőlőből magasabb színvonalú termékek előállítására képes. A 2014-ben átadott 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnok technológiailag alkalmassá tette a pincészetet a világszínvonalú borok előállítására, 2016-ban pedig megkezdte működését egy 10 millió palack/év kapacitású palackozóüzem.

A korszerűsítés jelentős eredményeket hozott a borászat szőlészeti ágában is: 2013 és 2015 között zajlott a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, és eredményeképpen egy olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer készült, amelynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás. A jövőben további fejlesztések fognak megvalósulni a vállalat tolcsvai telephelyén és Szegiben található pincéjénél.

A Grand Tokajnál található a Tokaji borvidék és egyben Közép-Kelet Európa legnagyobb méretű pincéje, melyet a borászat több mint negyedszázada alakított ki egy közel négyszáz éves kőfejtőből. A Hatalos-hegyen, Szegi és Szegilong határában található pincerendszer öt kilométer hosszan köt össze négy földalatti kőporbányát, melyet a borok érlelésére és tárolására használnak. Hőmérséklete kiváló adottságokat teremt az aszú és a szamorodni fahordós érlelésére és több ezer hordó befogadására alkalmas.

Az egyik legnagyobb különálló egység a Tarsovits terem, amely öthajós elrendezésével 1500-2000 hl bor érleléséhez biztosít optimális környezetet. A pince felső szintjén kialakítottak hat a fő összekötő átjáróból ágazó párhuzamos ágat, ahol 1920-as évjáratoktól kezdődően tárolnak muzeális borokat a legjobb évjáratokból.

A Grand Tokaj pincészet borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza.

A vállalat saját nevét viselő Grand Tokaj prémium kategóriás termékcsaládja palettájának csúcsát képviseli, melyhez kizárólag a legkiválóbb szőlőterületekről származó alapanyagokat használnak fel. A modern borászati technológiák alkalmazásával képesek remekül kihangsúlyozni a tokaji szőlőfajták sajátosságait, páratlan boraik pedig még a Tokajival szemben támasztott hagyományosan magas elvárásokat is messze felülmúlják. Ezeknek köszönhető a Grand Tokaj termékcsalád borainak kiemelkedő ízvilága és rendkívül tiszta karaktere. Az új szellemiséget képviselő borok kiválóságát - már a kezdetektől fogva - számos neves hazai és nemzetközi díj tanúsítja.