Borászok a METRO-ban!

80814_Banner_-_Borszok_-_940x140_-_A1Balaton

Garamvri
A cég 85 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik a Dél-Balatoni borrégióban és készíti a friss, elegáns stílusos fehérborait és a gyümölcsös, karakteres vörösborait. Lellei alapborból érlelődnek a budafoki mészkőbe vájt pezsgőpincében a tradicionális GARAMVÁRI pezsgők is. Az idei országos díjak (2 Vinagora Champion arany, Nagy arany, „Legjobb Rose”, „Legjobb fehér bor”) visszaigazolják a pincészet minőség iránti elkötelezettségét.
Figula-Mihly

Figula Mihály

„Pincészetünk elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, így szőlőültetvényeinken 80% fehér és 20% kékszőlőt termesztünk. Választékunkban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Célunk egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez.” – Figula Mihály

Laposa-Bence
Laposa Bence - MINDÖRÖKKÉ BADACSONY

Budapestről találtunk vissza erre a fantasztikus helyre, ahonnét anyukánk származik. Azóta igazi lokálpatriótákká váltunk - nem is megyünk innen sehová. Családi tulajdonú borászatunkban immár több mint 30 hektáron termelünk tradicionális badacsonyi fajtákat, amelyekből lendületes, izgalmas, modern borokat készítünk. Nem is keveset: évente 250 000 palacknyit. Álmainkból sokat megvalósítottunk már – és nagy terveink vannak a jövőre nézve...
Istvndy-Jen-s-Tams

Istvándy Jenő és Tamás

Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. Apa és fia – mint majd 2005-től ismételten –, együttes erővel gazdálkodott a Mátés-hegy apró parcelláin. A borászat otthona az 1825-ben épült, különleges oromfal díszítésű Istvándy-ház, a Balaton-felvidék híres műemléke mely nek építője óta családunk 6. generációja él és dolgozik öreg falai között.

Florian-Zaruba

Florian Zaruba CEO, birtok igazgató, Kristinus Birtok

A Balaton déli partjának lankáin fekvő borászatunk 2005 óta készít díjnyertes borokat. A Kristinus Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával, egyedülálló módon moziteremmel, rendezvényhelyszínnel és 10 szobás Vinotellel is várja vendégeit. A borászat a 37 déli parti települést magában foglaló Balatonboglári Borvidék része: a 3200 hektáron kiváló fehér és vörösborok kerülnek a hordókba.

dm-Gbor

Ádám Gábor, Sabar Pince

A Badacsonyi borvidéken, Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy a Sabar Borház névadója, ahol a pincészet központja és szőlőterületeik nagy része is található. 2009-es megalakulásuk óta eltelt időben termőterületeik 7 hektárra bővültek, fel újí tot tak és újra borral töltöttek meg két Sabar-hegyi pincét, gondoskodva róla, hogy az élet visszatérjen a kis szőlőhegyre. Jelenleg évi 30000 palack, kiemelkedő, a termőhelyet hűen tükröző fajtaborokat készítenek elsősorban olaszrizling, rajnai rizling, kéknyelű és szürkebarát szőlőből.

Feind-Pter

Feind Péter

Az 1994-ben alapított Feind Borház Balatonfőkajáron található, mintegy 150 hektárnyi földterületen gazdálkodunk, és több mint 20-féle bort készítünk, hogy fogyasztóink igényeit a legszélesebb körben kiszolgálhassuk. Pincészetünk számos magyarországi és nemzetközi díjjal büszkélkedhet, boraink egyre népszerűbbek, és az ország legtöbb multinacionális üzletében megtalálhatóak.

Konyri-Dniel

Konyári Dániel

„Nem gyártunk a bor mellé ideológiát, nem akarunk nagy megmondók lenni, csak legjobb tudásunk szerint, tisztességesen bort készíteni.” – Konyári Dániel. A fehérborok reduktív iskolázásban készülnek, hűtött tartályokban, irányítva erjednek, majd ugyanott érnek palackozásig. A vörösborok tartályban erjednek héjon, majd fajtától és évjárattól függően változó méretű, használt és új hordókban érnek és kerekednek.

Konyri-Borbla

Konyári Borbála - Ikon

„Igyekszünk egyensúlyban tartani, amit a természet adott. Stabil mennyiség és minőség elérhető áron, mesterséges beavatkozás nélkül.” – Konyári Borbála. A szüretet követően a fürtöket gravitációs pincében dolgozzák fel, modern technológia mellett, tisztán, kíméletesen. A borok erjedése jellemzően irányítottan, tartályban zajlik, a vörösborok érlelése barrique hordókban történik.


Tokaj

Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza

„A Grand Tokaj a Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. A korábban Tokaj Kereskedőház néven működő borászat 2013-ban lépett a megújulás útjára, a teljes átalakulást eredményező folyamat része volt a modern borászati komplexum építése, valamint a pincészet arculatának megújítása.”

ts-Kroly---Grand-Tokaj

Rakaczki Gábor, Sauska Tokaj borásza

Precíz feldolgozás, bortípustól függően bogyózva vagy egész fürtben préselve. A dűlők nagy változatosságához illesz kedve parcellánkénti feldolgozás, préselés majd erjesztés tartályban vagy hordóban. 2011-től pezsgőkészítés tokaji és világfajtákból, tradicionális módon.

Rakaczki-Gbor---Sauska-Tokaj

Kovács Zoltán, borász-birtokigazgató Royal Tokaji

A mádi székhelyű Royal Tokaji 1990-ben alakult. Borászatunk küldetése a kiemelkedő minőségű tokaji borok készítése, a dűlő szelekció előtérbe helyezése és Tokaji borvidék világhírnevének visszaszerzése. Kiemelkedő első osztályú dűlőink, a mádi Szent Tamás, Nyulászó és Betsek valamint a tarcali Mézes Mály dűlők, lehetőséget biztosítanak a birtok és a dűlőválogatott borok előállítására.

Kovcs-Zoltn---Royal-Tokaji

Béres József és Béres Klára

A Béres Szőlőbirtok teljes területe 45 hektár, a birtok fő dűlői a Lőcse, Omlás és Diókút nevet viselő, történelmi dűlők. A borászat az ország legmodernebb feldolgozói közé tartozik, ahol a modern technika tökéletes párt alkot a hagyományokon nyugvó tokaj-hegyaljai borászati technológiával. A birtokközpont Anthony Gall tervei alapján épült fel, és 2007-ben Építőipari Nívódíjat nyert.

Bres-Jzsef-s-Bres-Klra

Gróf Dégenfeld

A birtok ültetvényeinek gerincét a borvidék három fő fajtája Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály adja, de a három kiegészítő fajtából (kövérszőlő, zéta, kabar) is rendelkeznek fél-fél hektárral. A 32 hektár területüket 2009 óta organikusan művelik. Csak gondosan válogatott szőlőfürtök kerülnek a pincébe. Tartályos erjesztésnél az irányvonal a kirobbanó gyümölcsösropogós, üdeség. A dűlőválogatott és aszúborok aromaprofilját a gyümölcsösség uralja, mely mellett az ásványosság kap fő szerepet.


Degenfeld

Eger

Thummerer-Vilmos

Thummerer Vilmos

Családi vállalkozásunk 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri Borvidéken elhelyezkedő 100 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítjük borainkat, pezsgőinket, pálinkáinkat. Az egri Nagy-Eged, Mezei-Öreg, Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás, a noszvaji Juhszalagos, a szomolyai Nagyvölgy-tető kiváló fekvésű dűlőiről szüretelünk.

Bolyki-Jnos

Bolyki János

26 hektáros birtok, kőszikla pince, mely nemcsak a boroknak, hanem fesztiváloknak is otthont ad. A fehérborok és a rozé jellemzően hűtött acéltartályokban erjed, majd rövid érlelés után kerül palackba. A nagytestű fehérborok hordóban erjednek és érlelődnek, majd házasítás után kerülnek palackba. A vörösborok kádban illetve tartályban erjednek, majd 1-2 évig érlelődnek hordóban.

Gl-Tibor

Gál Tibor

„A borok erjesztése hagyományos módon történik, 55 hektoliteres fakádakban 25-28 napig, majd kíméletes préselés után 1,5–2 éven keresztül,
fahordókban érlelődnek. A hordók 20%-a teljesen új, 80%-uk pedig 3-4 éves. Otthonuk egy 500 éves pincerendszer, mely egész éven át biztosítja a megfelelő klímát, és konstans páratartalmat.” – Gál Tibor

Farkas-Gedeon---Varsnyi-pincszet

Farkas Gedeon, ügyvezető Varsányi Pincészet

A pincészetet 1991-ben alapította Varsányi Lajos Verpeléten. Azt mondják, ha az ember szereti a munkáját, akkor a gyermekei is jó eséllyel követik hivatásában. Így van ez nálunk is, hiszen a Varsányi Pincészetnél – csakúgy mint sok más vállalkozásnál – generáció váltás történt az elmúlt években. Számunkra – fiatalok számára –, különösen fontos volt, hogy olyan borokat készítsünk, mellyel egyrészt tisztelgünk a Varsányi Pincészet, és Verpelét hagyományai előtt, oly módon, hogy közben bemutatjuk az új – korszerű irányzatot, a fiatalos lendületes gyümölcsös ízvilágot.

Tarjnyi-Gyula---Tarjnyi-pince

Tarjányi Gyula, Tarjányi Pince

A Tarjányi Pince továbbra is a két borral, az Egri Csillag Superior 2015 és az Egri Bikavér 2013-mal, a megszokott minőségben szerepel. Tavaly óta „mindössze” annyi a változás, hogy a kétbor nyert néhány díjat az idei borversenyeken. A Csillag – a pincészet nagy sikereként – aranyérmet kapott a világ legnagyobb borversenyén, a Bordeaux-i Challenge-en.

St-Andrea-Lricz-Gyrgy

Lőrincz György - St. Andrea

Fehérborban az egri csillagra, vörösborban pedig az egri bikavérre koncentrálnak. Fehérboraikat részben hagyományos fahordós erjesztéssel és érleléssel, részben tartályban készítik. A fahordós érlelés 6-10 hónap. A vörösborok héjon-erjesztését elsősorban nyitott kádakban kézi csömöszöléssel és körfejtéssel végzik, de acéltartályokat is használnak, ahol a maceráció körfejtéssel történik. A vörösborok fahordós érlelése 12-30 hónap.

Juhsz-testvrek-pincszete

Juhász Testvérek Pincészete

A 100 hektáros birtokunk az Egri Borvidéken helyezkedik el. A legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a visszafogott terméssel és a legkorszerűbb feldolgozással boraink állandó jó minőségét garantáljuk. Munkánkat igazolja a hazai versenyeken elért aranyérmek és díjak. Célunk egyedi karakterű, alacsony termésátlagú szőlőből készült minőségi borok előállítása. Az így készített borok több éves tölgyfa hordós érlelése, palackos formában való értékesítése, igényes piaci szegmensekben.

Rcz-Jzsef---Egri-Korona-Borhz

Rácz József, Egri Korona Borház ügyvezető

BOR, ÉLET, STÍLUS

Az Egri Korona Borház az Egri Borvidék egyik meghatározó borászati vállalkozása. A Borvidék legjobb fekvésű, 270 hektárnyi területén lévő korszerű ültetvények – melynek magját egy 50 hektáros volt érsekségi szőlőtábla adja – kiváló alapanyagot biztosítanak minőségi boraikhoz. Rácz József, a Borház tulajdonosa a következőképpen fogalmazza meg céljaikat: „Magas minőségű borainkkal a kulturált borfogyasztást szeretnénk elősegíteni, valamint az Egri Borvidék hírnevét öregbíteni”.


Mátra

Dunai Ágnes és Bernadett - Dubicz Borászat

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok egy 110 éves múlttal és 123 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehér borokkal foglalkozó pincészet.
A Mátrai borvidék nagyszerű adottságait, a hagyományokat és a legmodernebb technológia eredményeként kitűnő magas beltartalmú reduktív, valamint hordóban erjesztett és érlelt testesebb borkülönlegességek mellett, megtaláljuk a friss, illatos, gyümölcsös, kiváló ár-érték arányú tételeket is.

Dunai-gnes-s-Bernadett

Kardos-Kiss Sándor

Családom 35 éve foglalkozik borászattal a Mátrai borvidéken, mostanra 20 hektáron gazdálkodunk a legjobb fekvésű területeken, a Sárhegy lejtőin. Hiszünk benne, hogy kiemelkedő minőségű bor a kiemelkedően jó minőségű szőlőnél kezdődik, majd a szakértelem és nem kevés szerencse is hozzájárul egy-egy évjárat sikeréhez. Fogyasztóink évről-évre igénylik munkák palackba zárt eredményeit, újdonságait, melynek igyekszünk idén is megfelelni.

Kardos-Kiss-Sndor

Kunság

Frittmann-Jnos

Frittmann János, Frittmann Testvérek Pincészete

A Frittmann névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban, Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készítjük. A szülőktől örökölt
családi birtokunk bővítésével jelentős pincészetté nőttük ki magunkat. Ez idáig már 60 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a családunk birtokában, továbbá egyes fajtáinkhoz a környező gazdáktól integrálunk válogatottan jó minőségű szőlőt.

Koch-Csaba

Koch Csaba, Koch Borászat

A nemzedékek óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidéken, Borotán található. A modern borászat 140 hektáron gazdálkodik, 27 fajta bort készít és éves szinten 800 000 palackot értékesít. A pincészet borai közül kiemelkedő a többszörös díjnyertes Irsai Olivér, Cabernet Sauvignon rosé. A villányi szőlők feldolgozásához megfelelő pincészet Vin Art néven Nagyharsányban található itt készült a Cabernet Sauvignon Classicus, és a Francia Módi Cuvée.


Etyek-Buda, Sopron

Taschner István és Taschner Kurt

Huszonhat hektáros birtokunkat édesapámmal együtt műveljük. Területeinken főként hagyományos soproni fajták teremnek, de akadnak különlegességek is. Ilyenek például a tradicionális eljárással készült pezsgők, vagy a ropogós savú korai piros veltelini. Borainkkal akár egy teljes vacsora végigkísérhető, hiszen a lendületes fehérek, üde rozék mellett készülnek gyümölcsös, karakteres, érlelt, sőt, dűlőszelektált vörösek is, hűen tükrözve a borvidék, a termőtáj izgalmas karakterét.

Taschner-Istvn-s-Taschner-Kurt---Taschner-Borhz

Pázmány Dániel, Haraszthy Pincészet

A borászatot 1996-ban alapítottuk, azóta folyamatosan arra törekszünk, hogy évről évre kiváló borokat készítsünk fogyasztóink számára. Névadónk Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított előttünk azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Főborászunk, Pázmányi Dániel, az elmúlt évek során ezt az értékrendet szem előtt tartva készíti borainkat, ennek köszönhetően mára elmondhatjuk magunkról, hogy az Etyek-Budai Borrégió meghatározó borászata vagyunk. A Haraszthy Pincészet tökéletes hely a bor és gasztronómia kedvelőinek.

Pzmny-Dniel---Haraszthy-pincszet

Somló

Tornai-Tams---Tornai-pincszet

Tornai Tamás

A Tornai Pincészet a világhíres, vulkanikus Somló vezető birtoka, borai ott vannak tucatnyi európai és amerikai Michelin-csillagos étteremben, és minden évben elhoznak pár díjat a nagy nemzetközi versenyekről. A londoni International Wine Challenge Trófeáját három egymást követő évben is – ilyen sorozattal egyetlen más magyar borászat sem büszkélkedhet. A könnyed gyümölcsöstől az érlelt, testes tételekig minden boruk egyedi, ásványos ízvilágú, garantált élmény.


Villány

Bock József

Borászatunk csak minőségi borokat készít, melyek nagy része a magyarországi gasztronómiában és borszaküzletekbenkerül értékesítésre. Szőlőterületeink Magyarország déli részén, a Villányi borvidéken találhatók. Jelenleg 80 hektár saját és még 70 hektár integrált területen gazdálkodunk. Területeink a Villányi borvidék legjobb dűlőiben vannak (Ördögárok, Jammertál, Fekete-hegy, Bocor, Makár, Kopárdűlő), melyeken főként vörös szőlőfajták teremnek.

Bock-Jzsef

Gere Tamás és Zsolt

Pincészetünk teljes mértékben családi vállalkozás, mely évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodunk Villány legjobb adottságú dűlőiben. Munkánk során mindenekelőtt a terroir jegyek megőrzését tartjuk szem előtt a tradicionális borkészítéssel karöltve természetesen. Különösen fontos célkitűzés borászatunk számára a magyar fajták megőrzésének és népszerűsítésének kérdése is. Célunk mindenekelőtt palackba zárni Villány egyedi adottságait és hangulatát.

Gere-Tams-s-Zsolt---Gere-pincszet

Gere Attila

A borok készítésekor a villányi termőtájra jellemző illat- és ízjegyek kifejezésre juttatása a cél. Az erjesztést kizárólag a GERE birtokról szelektált, helyi élesztő törzsekkel végzik. A vörösborok átlagosan 14-18-hónapig érnek fahordóban, majd a hordós érlelést követően következnek a különböző házasítások. A palackozás során a pincészet csúcsborai nagyrészt szűretlenül lesznek letöltve, majd piacra kerülésük napjáig palackban érlelődnek tovább.

Gere-Attila---Gere-birtok

Debreczeni Mónika, Birtokigazgató Vylyan Pincészet

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a Villányi hegység lankáin fekszik. A birtok központ a Dobogó dűlő szívében Kisharsányban, a Fekete-hegyen található. A birtok területe: 120 hektár, névválasztását egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés, a Vylyan ihlette. „A Vylyan címkét viselő borok mögött tudásunk legjava a garancia. Hiszünk abban, hogy a borok minőségét döntően a szőlő határozza meg: szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni.”

Debreczeni-Mnika---Vylyan

Romsics László, Chateau Teleki borok főborásza

A Csányi Pincészet elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. Ültetvényeink a Villányi-borvidék legjobb dűlőin találhatók, ezek közül a legjelentősebbek a Kopár, a Csillagvölgy, illetve a Hársos. Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerünk módszerében a hagyományokra épül, boraink hagyományos fahordós és barrique hordós érlelését pedig biztonságos palackozás követi. A minőség iránti elkötelezettségünk minden munkatársunk munkájában visszaköszön a szőlőműveléstől az értékesítésig.

Romsics-Lszl---Csnyi-Pincszet

Maczkó Róbert

Édesapámmal 1996-ban alapítottunk meg vállalkozásunkat, melynek legfontosabb célja a csúcsminőségű borok készítése és azok megismertetése nemcsak a hazai, hanem más országok borkedvelőivel is. Jelenleg 18,5 hektáron gazdálkodunk a Villányi borvidéken, Magyarország legdélibb fekvésű, legnaposabb borvidékén.

Maczk-Rbert

Szekszárd

Mszros-Pl-s-Mszros-Pter

Mészáros Pál és Mészáros Péter

Százhúsz hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak, széles a fajtaválasztékuk, így több mint 15 féle palackos borral, 3-4 évjárattal tudnak megjelenni a hazai-és külföldi piacokon. A borkészítés zárt rendszerű technológiával acéltartályokban, automata vezérelt vörösborerjesztő tartályokban, folyamatos laboratóriumi kontroll mellett folyik, az érlelés barrique és ászokhordókban történik. A löszben vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.

Duzsi-Tams

Dúzsi Tamás 

A rosé teszi ki forgalmunk egy jelentős részét. E mellett a vörös borainkra is nagyon büszkék vagyunk, amelyeket nagy gonddal készítünk. A rozé boroknál és a fehér borainknál üdeségre, frissességre törekszünk, igazi szomjoltó borokat szeretünk készíteni, ahol érvényesül a sajátos borfilozófiánk. „Az a jó bor, ahol egy
pohár elfogyasztása után az ember nem tud szabadulni a gondolattól, hogy meg kellene inni még egyet.”

Takler-pince

Takler Pince

Családunk az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra vissza tekintő Szekszárdi borvidéken. A vörösborok mellett üde rosé-t, valamint déli stílusú fehérborokat is készítünk. Borászati hitvallásunknak megfelelően sötét, testes, érett tanninokban gazdag, de bársonyosan lágy, egyedi ízvilágú borokat készítünk a vidék boraira jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal.

Far Norbert, Lajver Borászat

26 hektáron fekvő, 30 művelt terasz páratlan változatosságot biztosít számunkra. Ez a változatosság teszi lehetővé, hogy hűvösebb, évjáratban is kiemelkedő borokat készítsünk, de a forró évjáratokban rejlő potenciált is ki tudjuk használni. Ez a változatosság teszi lehetővé, hogy mind a tizenkét szőlőfajtánk otthon érezze magát nálunk.

Ifj-Szekretr-Jnos---Szelesht

ifj. Szekretár János - Szeleshát Szőlőbirtok

A birtok kizárólag családi tulajdonban van. Területe 55 hektár, amelyből jelenleg 40 hektár a szőlő. Az el múlt 15 évben ezen kiváló terület újraegyesítése zajlik... A Szeleshát Szőlőbirtok első tőkéit 2001 őszén telepítettük, amelyet további parcellákkal bővítettünk 2004, 2008 és 2011-ben és 2013-ban. Fő fajtáink a Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir és a Kadarka.