Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Hogyan kell elkészíteni egy étlapot az allergének jelölésével?


2014. december 13-tól az élelmiszerjelölésről szóló új jogszabály előírja, hogy valamennyi élelmiszervállalkozónak köztük az étteremnek is tájékoztatni kell a fogyasztóit az ételekben előforduló élelmiszer allergiát, vagy intoleranciát okozó allergén összetevőkről.

Hogyan?

A METRO tervezett néhány napi menü ajánlatot az allergének jelölésével, ami könnyen letölthető, és példa lehet az Ön étlapjának kialakításakor.

Itt tud letölteni egy általunk készített napi menü mintát, mely segítségére lehet az allergének megfelelő kommunikálásában.

Ha mégis úgy dönt, hogy saját maga tervezi meg étlapját, itt van néhány hasznos tanács:

 • Ellenőrizze az allergéneket. Az első dolog, legyen egyértelmű, hogy mit és hogyan szeretne elkészíteni, azaz a receptek pontos leírása legyen meg. Nagyon fontos, hogy a 14 allergént tartalmazó listával is rendelkezzen, amelyet a 1169/2011 EU rendelet II. MELLÉKLETÉBEN talál meg.
 • Nézze át az étlapot. A következő lépés, hogy alaposan vizsgálja felül az összes étel receptjét, amit kínál, hogy mely összetevők tartalmaznak allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot. Fokozottan figyeljen viszont arra, ha az étel elkészítése során a megszokottól eltérő alapanyagot kezd el használni. Ebben az esetben előfordulhat, hogy az alapanyag más allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot tartalmaz, mint amit már megállapított a receptek vizsgálatakor!
 • Tájékoztassa Vendégeit. Miután eldöntötte, hogy mely ételek tartalmaznak allergén összetevőt, döntse el, hogy hogyan kívánja ezt Vendégeivel megosztani. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen új étlapot kell kidolgoznia (hacsak nem akar egy teljesen új étlap készítésére időt szánni), csak a jogszabályi elvárásoknak kell megfelelnie.
 • Ikonok Az egyik lehetőség, hogy készít egy olyan étlapot, ahol az allergéneket különböző ikonokkal jelöli, amelyek vizuális módon szemléltetik az ételekben szereplő allergéneket (a tejet jelölheti például egy üveg tejjel, vagy egy tehénnel, a puhatestűeket egy kagylóval, stb…).
 • Stílus és elhelyezés - Lehet komolyabb, vagy könnyedebb, kicsi, vagy nagy, vagy csak egyszerű szöveges figyelemfelhívás. Például: a Menü kártyán a felkínált étel neve mellett elhelyezi az allergéneket szimbolizáló ikonokat majd az étlap végén egy rövid magyarázatot készít, hogy mit jelentenek az egyes ikonok.

A Fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011 EU rendelet előírja, hogy minden vállalkozásnak biztosítania kell információt vásárlói számára az allergéneket tartalmazó élelmiszerekről. Alábbiakban talál egy összefoglalót ezzel kapcsolatban az összes lényeges információval.

6 kulcsinformáció az új rendelet megértéséhez az allergének jelölésével kapcsolatban

Mi az új jogszabály célja?
A fogyasztók pontos tájékoztatása, hogy az étlapon szereplő ételek milyen allergiát vagy intoleranciát kiváltó összetevőket tartalmaznak.

Kinek kell a jogszabálynak megfelelnie?
Az egyik legfontosabb újítás, hogy ez a rendelet a közétkeztetésben (iskolák, kórházak), éttermekben, bárokban kínált csomagolatlan élelmiszerekre is vonatkozik.

Mikor lép hatályba?
2014. december 13-tól.

Mi számít allergénnek?
A rendelet tartalmaz egy 14 allergénből álló listát (1169/2011 EU rendelet II. MELLÉKLET), amit fel kell egyértelműen tüntetni, amennyiben az étlapon szereplő ételek összetevőiben az allergiát vagy intoleranciát okozó anyag megtalálható. Javasolt, odafigyelni a keresztszennyeződésekre is!

Hogyan tudja kivitelezni?
Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatást (beleértve az allergéneket) különböző módon tehető hozzáférhetővé a fogyasztók számára: papíron, számítógép segítségével, vagy akár szóban. Amennyiben Ön szóban kívánja tájékoztatni vendégeit, ügyelni kell arra, hogy ennek is vannak jogszabályi előírásai.

36/2014 (XII.17.) FVM rendelet hatályos 2015.04.02-
2015.07.01-től ez érvényes:
36/2014 (XII.17.) FVM rendelet hatályos 2015.07.01-

Mi történik, ha nem felel meg az új jogszabálynak?
Mostantól a tulajdonos köteles Vendégeit tájékoztatni, mert az információ átadás elmulasztása hatósági szankciókhoz vezethet. Ami viszont még fontosabb, hogy megfelelő tájékoztatással a Vendégek el tudják kerülni az allergia vagy intolerancia által okozott kellemetlenségeket illetve rosszulléteket.

Az új jogszabály alapján tájékoztatni kell a fogyasztót a 14 allergén jelenlétéről

A 1169/2011 EU rendelet II. MELLÉKLETÉBEN találhatóak azok az anyagok felsorolva, amelyek veszélyt jelenthetnek az ételallergiában, vagy intoleranciában szenvedőknek. Minden esetben figyelmeztesse a fogyasztót ezen allergének jelenlétére. Ez a rendelet 2014. december 13-tól kötelező.

A 14 allergén:

1. Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
 • búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is
 • búzából készült maltodextrin
 • árpából készült glükózszirup;
 • alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
2. Rákfélék és a belőlük készült termékek

3. Tojás és a belőle készült termékek

4. Hal
és a belőle készült termékek, kivéve:
 • vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
 • a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag
5. Földimogyoró és a belőle készült termékek

6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
 • teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
 • szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
 • szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
 • szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
 • alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;
 • lakit
8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia- vagy queenslandi dió és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok

9. Zeller és a belőle készült termékek

10. Mustár
és a belőle készült termékek

11. Szezámmag és a belőle készült termékek

12. Kén-dioxid
és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni

13. Csillagfürt és a belőle készült termékek

14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek