Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

HACCP Kisokos

horeca-620x250

Tudta-e, hogy...

    ... a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) jelentése Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok?

    ... a HACCP rendszer megfelelő működtetésével megelőzheti és/vagy kiküszöbölheti az élelmiszerbiztonsági veszélyeket?

    ... a HACCP rendszert egy amerikai élelmiszer feldolgozó cég dolgozta ki a NASA felkérésére, mégpedig abból a célból, hogy ezzel megpróbáljanak 100%-os biztonságú élelmiszereket előállítani?

    ... a HACCP-t 1971-ben publikálták először egy amerikai élelmiszer feldolgozó cég és a NASA koprodukciójaként az USA-ban?

    ... egy üveges dzsem esetében a dzsembe került üvegdarabka fontos élelmiszeripari kockázatnak minősül?

    ... 7 alapelv szolgál a HACCP tartópillérjeiként? Lássuk csak, melyek ezek:

    1. Veszélyek azonosítása,  amelyeket meg kell előzni, ki kell küszöbölni vagy megfelelő szintre kell csökkenteni.
    2. Kritikus szabályozási pontok meghatározása, ahol a veszély megelőzhető, kiküszöbölhető vagy megfelelő szintre csökkenthető.
    3. Kritikus határértékek meghatározása, annak érdekében, hogy könnyen megkülönböztethető legyen a megfelelő az elfogadhatatlantól.
    4. Hatékony felügyeleti eljárások meghatározása és alkalmazása a szabályozási pontokra.
    5. Helyesbítő intézkedések meghatározása arra az esetre, ha a kritikus ellenőrzési ponton az elfogadható értéktől eltérő eredményt kapunk.
    6. Olyan független eljárások megalkotása, amelyekkel a mérések hatékonysága rendszeresen felülvizsgálható és verifikálható.
    7. Az adott élelmiszervállalkozás méretének és természetének megfelelő dokumentációs és feljegyzési rendszer kialakítása a megfelelő működés érdekében.

    ... egy egyszerű csirkesaláta elkészítése során is könnyedén felmerülhetnek élelmiszeripari veszélyek? Ilyenek pl.:

  • nem friss alapanyag használata (különös odafigyelést igényel a nyers csirkehús)
  • szennyezett konyhai eszközök használata
  • túl hosszú tárolási idő
  • hűtőlánc megszakadása, stb.

  • ... egy élelmiszeripari kockázat akkor szignifikáns, ha:

  • magas a kockázata, hogy az adott élelmiszert elfogyasztják
  • egészségügyi problémát okozhat,
  • az emberi egészségre nézve komoly következményei lehetnek?

  • ... a HACCP-nek vannak előfeltételei? Mégpedig a következők:

  • ok/okozat összefüggés
  • módszerek és folyamatok alkalmazása
  • élelmiszer összetevők
  • humán egészségügy

 

    ... melyek a legjellemzőbb szabályozási pontok az élelmiszeriparban?

  • fémdetektor alkalmazása
  • hőkezelés
  • pH szabályozás

  • ... egy „Döntési Fa” elnevezésű módszerrel állapítják meg egy élelmiszervállalkozás vezetői, hogy az adott műveleti lépés kritikus szabályozási pont-e?