Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Hőmérséklet ellenőrzés

meat-in-sink-620x250

A hűtési lánc betartása során folyamatosan figyelemmel kell kísérni a hűtött terek hőmérsékleteit – mínuszos és pluszos hűtők hőmérsékleteit egyaránt. A mért hőmérsékleteket folyamatosan dokumentálni kell és egy évig meg kell őrizni a rögzített mérési adatokat.

A hőmérsékletek folyamatos mérését és felügyeletét egy központi megfigyelő berendezés kiépítésével oldhatjuk meg a leghatékonyabban, amely a nem-megfelelő hőmérséklet elérésekor riasztást küld. Amennyiben erőforrásaink nem teszik ezt lehetővé, egy kalibrált hőmérőt is alkalmazhatunk a napi hőmérséklet ellenőrzésére.

Élelmiszerek tárolása fagyasztó berendezésben (-18°C)

Letölthető dokumentációk

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb módja az élelmiszerek tartósításának. A megfelelően lefagyasztott élelmiszer színe, íze és textúrája is jobban megőrizhető, mint más tartósítási eljárásokkal. Mivel a fagyasztásos technológia költséges művelet, elengedhetetlen a jó gyártási és kereskedelmi gyakorlat ezen a téren.

  • Fagyasztó berendezését tanácsos száraz, hűvös, viszonylag állandó hőmérsékletű térben elhelyezni.
  • Fagyasztóját minimum ¾-éig töltse meg, hogy üzemeltetése gazdaságos legyen.
  • Fokozatosan használja fel a benne tárolt élelmiszereket.
  • A fagyasztó ajtaját a lehető legritkábban nyissa.
  • Győződjön meg róla, hogy a fagyasztó a megfelelő energiatakarékossági körülmények között funkcionál.
  • Tartsa tisztán az ajtók tömítéseit és ellenőrizze azok szigetelését. Amennyiben szükséges, cserélje ki.
  • A manuális fagyasztókat rendszeresen olvassza le.
  • Tartsa tisztán a kondenzátort.

Hűtött tárolás

A fagyasztóra javasolt pontok, a hűtőberendezésekre is alkalmazandó.
A szakosított tárolást tartsa szem előtt!
Egy-két példa:

  • A saláták tárolására a +7°C a leginkább alkalmas.
  • A zöldségségeket és gyümölcsöket szeparáltan kell tárolni a romlás elkerülése érdekében.

Munka közben tartsa hidegen a hűtést igénylő élelmiszereket, és győződjön meg róla, hogy a hőkezelés során ezen termékek maghőmérséklete a lehető leghamarabb eléri a biztonságos hőmérsékletet, min.72°C-os maghőmérséklet tartása min. 2 percen keresztül már biztonságossá tesz az elkészített ételt.