Alma! Mindenkinek!

December 1-je és 3-a között az ország hét METRO Áruházában kóstolhatunk minőségi magyar almát.

A METRO Kereskedelmi Kft.  is csatlakozott ahhoz a nagyszabású programhoz, amely a kiváló minőségű hazai alma minél szélesebb körű megismertetésére és a fogyasztás ösztönzésére indult. A METRO három napos kóstoltatással ösztönzi  a vásárlókat a tudatos alma fogyasztásra.

Az alma Magyarország egyik meghatározó gyümölcse. Annak ellenére, hogy klasszikus almatermelő ország vagyunk, hazai fogyasztása jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedben. Újbóli felfedezésére és méltó helyének elfoglalására az Agrármarketing Centrum, a Földművelésügyi Minisztérium, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal 7 kereskedelmi áruházlánccal közösen indított kampányt október 27. és december 10. között. A METRO a hétvégi kóstoltatással egyrészt a közkedvelt és népszerű hazai fajtákkal - Idared, Jonagold, Golden – ismerteti meg vásárlóit, másrészt szeretné felhívni a figyelmet az alma széleskörű felhasználási lehetőségeire, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatására, valamint egészségmegőrző szerepére.

Számos érv szól amellett, hogy a napi „gyümölcskosárban” mindig szerepeljen jó minőségű, zamatos, piros, sárga vagy zöld, de mindenképpen hazai alma. Jótékony hatását sokan és sokszor hangsúlyozták már, egészségvédő szerepe vitathatatlan. Élettani szempontból a gyümölcs héjában található nagy mennyiségű flavonoid segíti az oxidációs folyamatokat és erősíti az immunrendszert. Egy közepes méretű alma átlagosan 9-12 százaléknyi gyümölcscukrot, 3,7 gramm rostot, valamint 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. Mindezek mellett számos vitamin forrása: jelentős mennyiségben található benne A- és B-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kén, valamint több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz, amelyek nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez.

„Ügyeljünk arra, hogy jól megmosva, héjával együtt fogyasszuk, hiszen közvetlenül a héj alatt található a magasabb vitamin- és ásványi anyag tartalom, továbbá antioxidáns hatása is így képes megfelelően érvényesülni. Összetételét tekintve elsősorban rosttartalma emelhető ki, amely a megfelelő emésztésben és a gyomor-bélrendszert érintő daganatos betegségek megelőzésében játszik szerepet.” – részletezte Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Az alma a 80-as években élte fénykorát, ám a piaci változások hatására folyamatosan visszaesett az érdeklődés iránta, pedig egész évben rendelkezésünkre áll. Nincs vagy jóval alacsonyabb a szállítási, tárolási, tartósítási költsége, mint a sokszor jóval drágább, hangzatos nevű, színű és formájú import gyümölcsöknek. Mindemellett fontos szem előtt tartanunk azt a tényt is, hogy minden egyes hazai termelésű alma elfogyasztásávalhozzájárulnak az almatermelésel foglalkozó magyar emberek megélhetéséhez.  Akik szakértelmükkel, tapasztalataikkal a legjobb minőségű, megbízható forrásból származó, hazai almafajtákkal látják el a fogyasztókat.