Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Marhahúsleves velős pirítóssal

Hozzávalók:Marhahúsleves velős piritóssal

  • 4 db velôscsont
  • 1,5 kg csontos marharostélyos
  • 5 szál sárgarépa
  • 3 szál gyökér
  • 1 zellergumó
  • 1 tk egész feketebors
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk ôrölt gyömbér, só

Elkészítés:

  1. A legnagyobb (legalább tíz literes) fazekunkat háromnegyedig töltjük hideg vízzel, majd alágyújtunk és beletesszük a megmosott marharostélyost és a velőscsontokat. (Előfordulhat, hogy főzés közben a csontból kicsúszik a velő – ezt elkerülendő, érdemes a csontok mindkét végét alufóliával becsomagolni vagy akár nejlonharisnyát húzni a végére.) Kis lángon, szépen lassan, türelmesen főzni kezdjük (készüljünk fel:legalább egy óra, mire felforr).
  2. Mikor elkezd hab képződni a tetején, azt folyamatosan leszedjük egy kis teaszűrővel (ez a folyamat legalább húsz percig fog tartani). Ezután megsózzuk a levest és legalább egy órán keresztül tovább főzzük. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet, lehetôleg forró vízzel.
  3. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott vagy egészben hagyott zöldségeket, a csokor petrezselymet, a megmosott, de nem megtisztított (héjas) vöröshagymát és a szintén nem meghámozott fokhagymagerezdeket. Ízesítjük feketeborssal és a gyömbérrel.
  4. Gyöngyözve legalább két–három órán át főzzük. Tűzről levéve fél órát pihentetjük.
  5. Tálaláskor vesszük ki a velőscsontot a levesből, de ügyeljünk arra, hogy akkor legyen az asztalon a frissen készült pirítós is. Ne feledkezzünk meg a marhahúsról sem: frissen reszelt tormával az igazi. Ha igazi élvezetre vágyunk, a pirítósokat dörzsöljük át a levesbe főtt fokhagymával, és csak ezután tegyük rá a velőt.