Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Gulyásleves

Hozzávalók:gulyasleves_recept

  • 60 dkg marhalábszár
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál gyökér
  • fél zellergumó
  • zsír vagy olaj
  • ôrölt kömény
  • 3 gerezd tisztított fokhagyma
  • fél kg burgonya
  • fûszerpaprika, só
  • a csipetkéhez: 1 db tojás, 2-3 ek liszt

Elkészítés:

  1. A hagymát finomra vágjuk, a zöldségeket és a húst pedig egyforma kockákra.
  2. A hagymát forró zsíradékon világosbarnára pirítjuk, majd rátesszük a marhahúst és fehéredésig pirítjuk. Miután elfőtte a levét, megszórjuk fűszerpaprikával, őrölt köménnyel és felöntjük 2 dl vízzel.
  3. Ha elfőtte a levét, újra felöntjük vízzel, és ezt a folyamatot legalább háromszor-négyszer megismételjük – egészen addig, míg a hús félig meg nem puhul. Ekkor újra megvárjuk, míg elfő a leve, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk, és 2 l vízzel felöntjük.
  4. Miután felforrt, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket (ha lehet, a zeller zöldjét is főzzük bele). Fedővel lefedve főzzük húsz percig, végül adjuk hozzá a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Addig főzzük, míg minden benne lévő zöldség és hús meg nem puhul. Közben megkóstoljuk: ha kell, sózzuk illetve fűszerezzük köménymaggal.
  5. A csipetkéhez a tojást összekeverjük annyi liszttel, hogy kemény, de még gyúrható tésztát kapjunk. Ezután kiülünk a ház elé, ölünkbe vesszük a kilisztezett tálat, és apránként lecsippentve a tésztából, elkészítjük a csipetkét – közben minden arra járóval elcseverészünk, ahogyan öreganyáink is tették. Nem baj, ha túl sok lesz belőle: egy deszkán szétszórva kiszárítjuk őket, és ha így tároljuk, akár két-három hét múlva is felhasználhatjuk.
  6. A csipetkét nem sokkal a krumpli után, az étel elkészülte előtt tíz perccel adjuk a leveshez.