Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!
etelfotok_990x532px_v2_szardella

Szardella, muszaka, sajttorta

Marinált halfilé

Hozzávalók:

  • 60 dkg friss tengeri halfilé
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2-3 dl oliva olaj
  • 1-2v dl borecet
  • 1 tk. rózsabors
  • bors

Elkészítés:

A lilahagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk. A halfiléket egy tálba helyezzük, megszórjuk lilahagymával, rózsaborssal, sóval, borssal. Meglocsoljuk borecettel, olívaolajjal. Több rétegben megismételhetjük ezt, majd lehetőség szerint egy éjszakára hűtőbe tesszük és állni hagyjuk. Tálaláskor friss pékáruval kínáljuk.

Muszaka

Hozzávalók:

  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg burgonya
  • 80 dkg darált zsíros marhahús
  • 2 db vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 fej paradicsom
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • 1 cs. frissen őrölt fekete bors
  • 1 közepes rúd fahéj
  • 1 késhegynyi római kömény
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 2 db babérlevél
  • 2 kanál zsemlemorzsa
Besamel mártáshoz:
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl 3,5-ös tej
  • 15 dkg kemény kecske, Gouda sajt
  • szerecsendió

Elkészítés:

A padlizsánt ujjnyi szeletekre vágjuk és szárazon, mindenféle zsiradék nélkül megpirítjuk. A burgonyát héjában megsütjük és felkarikázzuk. A paradicsomot lebőrözzük, és szintén felkarikázzuk. A hagymát, fokhagymát finomra vágjuk, és olíva olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a darált húst és a paradicsompürét, felöntjük kevés vízzel vagy alap lével. Sózzuk, fűszerezzük. Fél óra párolás után egy hőálló tálat kikenünk olíva olajjal és enyhén megszórjuk zsemlemorzsával. Beletesszük a burgonyát, erre, a darált húsos ragut, a padlizsánt majd a paradicsomot. Az egészet leöntjük besamel mártással és ráreszeljük a sajtot. 180°C-os sütőben arany barnára pirítjuk. Elkészíthetjük előző nap is, így az egész étel jobban összeáll és könnyebb feltálalni!

Sajttorta tejkaramellel

Hozzávalók:

  • 62,5 dkg philadelphia krémsajt
  • 3 db tojás
  • 1 rúd vanília
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek. tejföl
  • 5 dkg liszt

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg kekszmorzsa vagy mézes puszedli


A karamellhez:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl víz 

Elkészítés:

A kekszet és a vajat összegyúrjuk és egy zsírpapírral kibélelt tortaforma aljára nyomkodjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A sütőt átállítjuk 110 fokra.
Közben a „töltelékhez” a vanília magját kikaparjuk. A tojást a cukorral és vanília kikapart magjával habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a krémsajtot, legvégül a lisztet és ezekkel is összekeverjük.
A kész masszát ráöntjük a megsütött kekszmorzsára. Az előmelegített sütőbe toljuk és 1 órán át sütjük.
A karamellhez a cukrot megolvasztjuk és világos barnára karamellizáljuk. Addig főzzük míg a cukor fel nem olvad, majd felöntjük a tejszínnel és 10 perc alatt összefőzzük.