Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Wasabitól a friss lazacig: halosztályunk új kínálatával minden adott az otthoni sushikészítéshez

Sushi házilag

Könnyű és ízletes sushi

A japánok már több mint 1000 éve ismerik és kedvelik a sushit: a legjobb darab szuper friss nyers halak, hideg rizs, mind tökéletesen ízesítve és stílusosan tálalva – ideális egy könnyű ebédre vagy akár előételnek is.

A sushi készítése

A sushi elkészítésének módja Európában és Amerikában sokat változott- manapság már zöldségekkel, gyümölcsökkel és különböző húsokkal is készülnek a sushik. Elkészítésük nagyon könnyű, ha megvannak a megfelelő alapanyagok és a megfelelő felszerelés: sushi rizs, rizsecet, sushi minőségű friss halfilé, a hozzá tartozó fűszerek, wasabi, nori lapok, bambuszlap a feltekeréshez, egy nagyon éles kés és bármilyen más alapanyag, amit szeretnénk beletenni a sushiba. 

Nigiri vagy maki

A Nigiri-sushi egy hosszúkás, kézzel formázott adag sushi rizsből áll egy darab friss hallal a közepén. 
A Maki sushi egyféle tekert sushi. Klasszikusan a rizs bele van tekerve a nori lapokba és meg van töltve hal darabokkal. 

Mostanában népszerű sushi fajta Kaliforniában az inside-out sushi: a nori lapok ebben az esetben belül vannak, a rizs pedig kívül. Ezt szezámmaggal vagy halikrákkal díszitik.
A sashimi sushi a szó szoros értelmében véve nem is igazi sushi. A nyers halat falat nagyságúakra vágják és tányéron szervírozzák. Ez nem tartalmaz rizst.
sushi házilag

A tökéletes sushi rizs készítése

A tipikus sushi rizs kerek vagy közepes szemű, nagyon ragadós rizs, amit ecettel, sóval és cukorral ízesítenek. 
A készítésnél nagyon fontos, hogy a rizst addig kell öblíteni, amig a lepergő víz teljesen tiszta nem lesz. 
Ezután hagyni kell megszáradni teljesen (ez kb. 1 óra) és csak miután megszáradt, akkor szabad elkezdeni főzni, majd gőz fölött beledolgozni a rizsecetet. Ekkor szigorúan tilos kevergetni! Ha követjük ezeket a lépéseket, akkor a rizs hamar le fog hűlni, hamar magába szívja a rizsecetet és nem fog túlfőni.

sushi rizsfőzés
sushi rizsfőzés2
sushi rizsfőzés3

A Maki Sushi készítésének lépései

1. Fektessen le egy nori levelet a bambuszlapra, és terítse be egyenletesen a megfőzött sushi rizzsel úgy, hogy a levél tetején hagyjon egy csíkot üresen.

2. Vékonyan kenje meg a rizst wasabival, majd fektesse rá a halszeleteket, zöldségeket, gyümölcsöket vagy más hozzávalókat.

sushi készítés
sushi készítés
sushi készítés
sushi készítés
3. A bambusz alátét segítségével kezdje el feltekerni a sushit az aljáról kezdve, így a felső üresen hagyott csík segítségével biztonságosan le lehet zárni a tekercset, hogy ne essenek ki a töltelékek.

4. Egy éles kés segítségével szeletelje fel a tekercset két-három centi széles falatokra és szervírozza őket.

sushi készítés
sushi készítés
sushi készítés
sushi készítés

A METRO-ban mindent alapanyagot beszerezhet a tökéletes sushihoz

2 fő alapanyag: a lazac és a tonhal

Lazac 
Az egyik legízletesebb és legnépszerűbb halfajta, amely Norvégiából származik.
Az egyik legfrissebb termékünk, hiszen halászat után megközelítőleg 52 óra elteltével már a pultjainkon található.
A sushi egyik alap hozzávalója. 

Tonhal
India-óceánból, Sri Lanka és Indonézia partjáról származik.
Világszerte népszerű hal, húsa világos pirostól sötét pirosig terjed. Minden több olajat tartalmaz a húsa, annál pirosabb, és annál magasabb árszintet képvisel.
Elkészítése változatos, steak formájában, serpenyőben vagy sütőben sütve, nyersen a japán konyha, így a Sushi alapanyagaként is használják.

Lazac

sushi_termekek1
Az egyik legízletesebb és legnépszerűbb halfajta Norvégiából.

Tonhal

sushi_termekek2
India-óceánból, Sri Lanka és Indonézia partjáról származik.

Itakomachi sushi rizs 1kg

sushi_termekek11
Különleges minőségű rizs, amelyet nagy hozzáértéssel, más rizsfajtáktól elkülönítve termesztenek.

Mizkan rizsecet 250 ml

sushi_termekek4
Erjesztett rizskivonat, amellyel a főtt sushi rizst ízesítjük.

Takebashi Tensoge evőpálcika 1db

sushi_termekek12
Bambuszból készült evőeszköz.

Daruma Sushinori Silver 10db (norilap)

sushi_termekek3
Algalap
A sushi alapeleme, a rizst és a tölteléket fogja össze.

Daruma Sushi Gari 100g (pácolt gyömbér)

sushi_termekek9
Sushi ételekhez kínáljuk, kiemeli az ételek ízét.

Daruma Sushi Gari Pink 100g (pácolt gyömbér)

sushi_termekek8
Sushi ételekhez kínáljuk, kiemeli az ételek ízét.

Makisu 32 cm

sushi_termekek7
Bambuszlap
A makik feltekerésére szolgál.

Gekikara Wasabi 45g

sushi_termekek6
Japán vizitorma, nagyon csípős. 
Sushi mellé kínáljuk.

Yamasa szójaszósz 150 ml

sushi_termekek5
Erjesztett szójababból készült sós öntet. Harmonizál a nyers alapanyagok ízével.