Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Húsos-juhtúrós polenta lasagne

Hozzávalók:

  • ½ kg kukoricadara
  • 2 liter víz
  • ½ kg darált marhahús
  • 1 doboz kb. 30dkg hámozott kockázott paradicsom vagy ugyanennyi friss paradicsom
  • 20 dkg vöröshagyma kb. két közepes fej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Oregánó
  • Olívaolaj
  • Őrölt bors
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

Először a húsos töltelék készítésével kezdjük a főzést, majd közben elkészítjük a polentát.
A tisztított vöröshagymát apróra vágjuk. Egy lábasban az olívaolajat felforrósítjuk és a hagymát aranysárgára pirítjuk benne majd az összezúzott fokhagymát is kissé átfuttatjuk a hagymával. Ezután tesszük rá a darált marhahúst, melyet folyamatos kevergetés mellett-időnként kevés vizet aláöntve, lassan pirítunk. Közben sózzuk és borsozzuk. Ha a hús félig megpuhult a paradicsomot is hozzátesszük, fűszerezzük oregánóval és az egészet puhára pároljuk. A töltelék akkor jó, mikor a hús teljesen puha és a a kevés leve pörkölt sűrűségű.
Miközben a hús pirul a polentához a vizet egy lábasban feltesszük forrni és alaposan megsózzuk. Ha a víz forr, a tüzet takarékra vesszük alatta és beleöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve nagyon alacsony hőfokon 5-10 percig főzzük. Ha az összes vizet magába szívta félrehúzzuk és lefedve fél órát pihentetjük. Egy nagy gyúródeszkát, vagy ha nincs, akkor a konyhaasztal egy darabját vékonyan megkenjük olívaolajjal. Ráborítjuk a polentát és hajlékony pengéjű késsel kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Próbáljuk meg akkorára lapítani, mint a tepsink négyszerese és vágjuk is fel négy darabba a polentát.
A tepsit vajjal kikenjük és egy ügyes mozdulattal az egyik polentalapot az aljára tesszük. A hús egyharmadát szétterítjük rajta, majd a juhtúró egynegyed részét rámorzsoljuk. Ezt a rétegezést még négyszer megimételjük, de legfelülre már csak juhtúró kerüljön. Az egész tetejét megkenjük tejföllel és forró 200˚- os sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.